Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

SZÁSZI BADACSONYI RÓZSAKŐ 2021

Ár:
4.190 Ft
Egységár: 5.586,67 Ft/l
Mennyiségi kedvezmény
6 palack felett
3.981 Ft / palack
Termelő: Szászi Endre
Cikkszám: 00128

Szászi Badacsonyi Rózsakő 2020, Szászi Bor, pince

Az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka a Szászi Birtok. A Badacsonyi borvidéken 18 hektáron gazdálkodnak. Területeik a Szent György-hegy déli lejtőin, Hajagoson Szigligeten, és Lesencetomajon helyezkednek el.

Menny.:palack

Leírás és Paraméterek

Szőlőfajta: Rózsakő

Filozófiájuk, mint a tájhoz fűződő viszonyuk: a környezetük maximális tiszteletbentartásával értékállót és szépet alkotni. Éppen ezért elkötelezett hívei a bio gazdálkodásnak és a fenntartható birtokfejlesztésnek. Céljuk, hogy, a környezet etikus használatával, természetközeli műveléssel hagyományos és modern borászati technológiák alkalmazásával évjárati sajátosságokat megmutatva meséljék el folyékonyan a világnak ezt a kis részét.

A Szent György-hegy egy agyagbemosódásos pannon erdőtalaj, mely apró bazaltos terület.
Szigliget pedig gejzírtevékenységből eredően aprózódott riolittufás, agyagbemosódásos pannon erdőtalaj 
Lesencetomaj talaja dolomit alapkőzeten barna rendzina míg Hajagos kőszórásos, bazalt, barnaerdőtalaj. 
1999-ben épült fel a Szászi családi házuk, majd újratelepítették a szőlőt a hozzá tartozó két hektáros területen.

Pár év múlva fordult ez a szőlő termőre. Majd a legjobb tudásuknak megfelelően próbálták a borokkal elmesélni a terület történet. Később bővült a család és apránként bővültek a területek is. A szőlőhegyen felépített házuk adta az alapját, hogy akkor a bio művelés a jövőjük.

A kezdetektől bio művelést folytattak és szerencsére szomszédaik is ezt az irányt követik. Ezzel együtt gondoskodhatnak arról, hogy az otthonukat adó hegy még sokáig remek minőségű szőlőt teremjen. Egyre többen vannak azok, akik értik, és értékelik ezt a művelési módot és tudják, hogy ez nem az eszközöket, inkább a munkamódszert jelenti. Ez az egész művelésen keresztül ható szemlélet kevesebb, de biztosabban fenntartható termést, magasabb minőségű szőlőt eredményez.

A szőlőt ezáltal kíméletes eszközökkel védik meg és ennek megfelelően is dolgozzák fel. Nem használnak felszívódó növényvédelmi szereket, legfőbb eszközeik a narancsolaj, a lombtrágya és a kén. Kézzel metszik a szőlőt, kézzel szüretelik. A szőlőt az első rügyfakadástól kísérik a palackozásig.

Szászi roze boruk gyümölcsös ízvilágú, kerek savakkal, barátságos test. Ajánlott fogyasztási hely a  stégen ülve, naplementében.

A Badacsonyi borvidék elhelyezkedése a Dunántúl közepén, Badacsony környékén, a Balaton északi partjának nyugati részén található. A legnagyobb bazaltsapkás deflációs tanúhegye a Balaton- felvidék földrajzi tájegysége, mely a Szent György-hegy Hegyközség, a Badacsonyi Borvidék és a Badacsony Hegyközség társulásaiból áll össze.

A legnagyobb mennyiségben Olaszrizlinget termelnek itt, amelyet jó évjáratokban hosszabban érlelnek a tőkén és szemelt rizlingként hoznak forgalomba.

Nagyobb termőterületen található még a Szürkebarát, mely franciaországi eredetű szőlőfajta.
Szintén nagy termőterületet foglal el a Muscat Ottonel, Rajnai Rizling, Tramini és a Chardonnay is.

A vidék régebbi, nagy területet elfoglaló bora volt a Kéknyelű, mely a nyolcvanas évek fagykárainak következtében lényegesen visszaszorult. Mára azonban reneszánszát éli és a közeljövőben ismét a Badacsony emblematikus tájfajtája lesz. 2002 óta a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet a Vinum Vulcanum Badacsonyi Bor lovagrenddel közösen évente megrendezi a Kéknyelű Virágzás Ünnepét. 

Éghajlatát tekintve, szubmediterrán jellegű, az országban itt található az egyik legkiegyenlítettebb időjárás. 
A Balaton vizének melege a hirtelen betörő hideg levegő hatását átmenetileg mérsékelni tudja, nyáron pedig a meleg éjszakákon légjárással segíti az áthevült szőlőültetvényeket, a borban fontos savak megtartásában. Ez a kettőség adja a lehetőségét annak, hogy a nagyon kedvezőtlen évjáratokban is biztosított legyen a magas mustfok, gazdag íz- és zamatvilággal.

A kedvező mikroklíma különösen a déli, délnyugati lejtők napfényes, védett területein alakul ki a szőlő számára. A nagy víztömeg pedig meggátolja a hőmérsékleti szélsőségek kialakulását, és biztosítja a levegő magasabb páratartalmát.

Szőlőfajta Rózsakő

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!