Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Rozé borok

A borokkal való ismerkedés korai fázisában általában tisztázódik mindenkiben az, hogy a rozé nem vörös- és fehérbor házasításával készül, hanem oly módon, hogy a kék szőlőt a vörösboroknál rövidebb ideig tartják héjon. Jellemzően pár óra áztatás után kipréselik, és így a héjban lévő színanyag épp csak megfesti a mustot.

 

 A rozé elnevezést mi is a franciáktól vettük át, címkéinken az eredetinek megfelelően roséként írjuk. Máshol elterjedt szinonima még a spanyol rosado vagy az olasz rosato.

 

A rozékészítésre vonatkozó általános elméleten túl a gyakorlatban két iskolát tartunk nyilván. Az első esetében szokott elhangozni: rozéra szüreteltünk. E bortípus ropogós savai és friss gyümölcsaromái miatt ugyanis sokan korábban szedik le a szőlőt, mint ha ugyanabból a fajtából vörösbort készítenének. Az így rendelkezésre álló alapanyagot rövid áztatás után kipréselik, majd jellemzően tartályban dolgozzák fel.

 

 A második csoportot a nemzetközi borvilág saignée technológiaként tartja számon. Ebben az esetben a rozé a vörösborkészítés mellékterméke. Kevésbé önmagáért, mint inkább azért születik meg, hogy általa a héjon ázó léről leválasztott must sűrűbb, testesebb, aromagazdagabb vörösbort adjon. Ezek a rozék – köszönhetően a későbbi szüretnek – társaikhoz képest testesebbek, szerkezetükben és aromájukban is elindulnak a vörösborok felé.

 

Hazánk valamennyi kék szőlővel rendelkező borvidéke alkalmas a rozé alapanyagának előállítására. Népszerűsége folytán szinte mindenki foglalkozik vele. Bár pontos statisztika nem áll a rendelkezésünkre, a rozé célra legtöbbször használt szőlőfajta valószínűleg a kékfrankos, már csak a szőlő hazai elterjedtsége folytán is.

Rendezés:
Nézet:
Termelő: Lelovits Pince
Cikkszám: 00436
Könnyed, üdítően friss rozé. Illatában és ízében rengeteg tetszetős piros bogyós gyömölccsel. Behűtve az igazi.
1.490 Ft
Cikkszám: 00141
Eper, málna, áfonya ízek
1.890 Ft
Termelő: Pastor Pincészet
Cikkszám: 00148
barackvirág szín, friss savak
2.190 Ft
Termelő: Anonym Pince
Cikkszám: 00381
Könnyed és légies bor, amely nem tolakszik. Elegáns és mégis nagyon szerethető, lendületes savakkal.
2.190 Ft
Termelő: Bakonyi Péter
Cikkszám: 00151
Könnyű, elegáns, finom krémességgel, csipkebogyóval
2.290 Ft
Termelő: Balla Géza
Cikkszám: 00399
Kadarka, Pinot Noir és Feketeleányka fajták alkotják.
Friss, gyümölcsös rosé, illatában és ízében élénk szamócás, málnás aromákkal, telt korttyal és mély rózsaszínű megjelenéssel.
2.290 Ft
Termelő: Garai Pincészet
Cikkszám: 00793

A szekszárdi borvidék egyik legszebb dűlőjében a Nyéki-hegyen található a Garai Pince 1883-ban épült hagyományos sárközi borospincéje és présháza. A felújítás során Garaiék a hatalmas diófák közé hangulatos borteraszt alakítottak ki, ahol házias sváb és magyar ételeket szolgálnak fel borvacsoráik során. 

2018-ban egy új pinceággal, 2021-ben egy tetőtérben kialakított pazar kilátással rendelkező kóstolótérrel bővült a pincéjük.

A pincészetet körülölelő két és fél hektáros szőlőterület részben régi telepítésű kékfrankosból és cabernet sauvignonból és új telepítésű syrah-ból, merlotból és cabernet francból áll. A Garai Pince a szekszárdi borvidék más településeiről is vásárol kiváló minőségű borszőlőt, ezáltal a saját termesztésű szőlőiből készült borok mellett zöldveltelini, olaszrizling, chardonnay és sauvignon blanc és kadarka is kóstolható a pincelátogatás során. 

Idén a tulajdonos fia, Ákos szintén bekapcsolódott szőlész-borász mérnökként a borászat életébe. Ákos 2021-ben Cserszegi Fűszeressel, Irsai Oivérrelés Syrah rozéval bővitette a palettát.  Évjáratonként több, mint tizenöt féle bor készül, így egy-egy borkóstoló során lehetőség van egy igen széles szortiment megkóstolására. A technológia és a pince mérete korlátozott mennyiség feldolgozását teszik lehetővé, ezáltal garantáltan kézműves borok kerülnek előállításra. A borosgazda részéről tartott egyedi borkóstoló és borvacsora során a borkedvelők bepillanthatnak a kézműves borkészítés fortélyaiba. 50 főig fogadják vendégeiket előzetes bejelentkezés alapján borvacsorára,  borkóstolóra, családi és céges rendezvényekre.

A Garai borok hosszú évek óta számos országos és nemzetközi borversenyen szerepelnek kiválóan, mégis a legnagyobb elismerés a személyes kóstolókon a vendégek tetszésnyilvánítása.

Az idelátogatók gyermekeit a nagypapa által korábban használt kádárszerszámokból kialakított kis kiállítás és izgalmas játszótér várja.

A bortúrák szerelmeseit 6 főt befogadó  ódon présház falai között kialakított, pincével, fürdőszobákkal, jól felszerelt konyhával ellátott vendégház is várja.

Cabernet Sauvignon prémium, 2018
A Nyéki-hegy kiváló adottságai és a 2018 évi időjárás is kedveztek az október végi szüretelésű cabernet sauvignonnak.  225 literes Európai Kádárok által készített tölgyfahordókban érleltük közel 2 éven át, majd 2020 őszén került palackba. 
„Egy nagyon komoly, érett szekszárdi cabernet sauvignon-nal van dolgunk. Mély és komplex illata alapján, a kortyban is mutatkozik ugyanez a stílus. Nagyboros jelleg, érett tanninok, magas beltartalom, markáns hordóhasználat, de az egész nem elvesz, csak hozzáad a borhoz, hihetetlen az egyensúly. A csipkebogyós ízek pedig relatív ritkán jönnek ennyire intenzíven.”

Alkohol: 14,5%
Sav: 5,4%
Aranyérem, Magyarországi Németek Országos Borversenye, 2019
Aranyérem, Berliner Wein-Trophy 2021 


Bikavér, 2018
Izgalmas összetételű bikavérünk különlegessége, hogy saját telepítésű syrah szőlőnk is gazdagítja. A kadarkával együtt még fűszeresebbé teszi a kortyot és az illatot is. Színe mély rubin, a kiválasztott fajták a palackban tartalmas és izgalmas borrá alakultak. Elegáns, bársonyos bor, hosszú lecsengéssel.
Összetétel:    45% kékfrankos,    15% cabernet sauvignon,           10 % merlot, 15% cabernet franc, 10% kadarka, 5% syrah.

Alkohol: 14 %vol
Savtartalom: 5,3 g/l


Flamingó rosé cuvée, 2021
Kékfrankos és cabernet sauvignon házasításából készült a 2021-es friss, ropogós rozéborunk. Illatában eper, málna dominál, míg ízében mandarinos jegyek is felfedezhetőek. 

Alk: 13 %
Sav: 7 g/l


Ákos-Syrah rosé, 2021
Első külön fajtaként palackba került syrah rosé tételünk, amelyet Ákos, a frissen végzett borász mérnök keze munkáját dicséri. Egy komoly rosé fiatalosan készítve. Ezt már maga a palack is tükrözi. Könnyed, friss és ropogós, illatában ott a gyümölcs, gyönyörű málnás színével rögtön elvarázsol. Határozott savait a kevés maradék cukor nagyon jól ellensúlyozza.
Alk: 12%
Sav:7,8g/l %
 

2.290 Ft
Termelő: Garger Pince
Cikkszám: 00883
Kékfrankos rozé bor.
2.290 Ft
Cikkszám: 00737
50% Kadarka és 50% Merlot a Vaskapu birtok előtti területről.
A szüret után bogyózva, egy napot volt héjon mindkét fajta.
A Kadarka mellé a kocsány is visszakerült, egy éjszakát ázott vele együtt a kádban, mely izgalmas fűszerességet ad a bornak. Fele tartályba, másik fele többedig töltésű hordóba került, 10 mg kén hozzáadása mellett, 8 hónapig érlelődött.  
4.290 Ft
Termelő: Miraval
Cikkszám: 00570
Ropogós frissesség, halvány lazac szín, üde savak és finom gyümölcsösség (édes földieper és kellemes citrus pici málnával kiegészítve) jellemzi ezt a provence-i rosét amely a Chateau Miraval terméke. Érdekesség, hogy a pincészetnél tulajdonos a Jolie-Pitt sztárpáros a Perrin család mellett, illetve fontos megemlíteni, hogy a Wine Spectator 90 pontra értékelte.
10.900 Ft
Termelő: Cseri Pincészet
Cikkszám: 00914
Rosé, Chanson vörös, Chanson fehér, Pinot Blanc, Archeus Cuvée, Barnis Riesling
17.740 Ft 14.990 Ft