Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Rozé borok

A borokkal való ismerkedés korai fázisában általában tisztázódik mindenkiben az, hogy a rozé nem vörös- és fehérbor házasításával készül, hanem oly módon, hogy a kék szőlőt a vörösboroknál rövidebb ideig tartják héjon. Jellemzően pár óra áztatás után kipréselik, és így a héjban lévő színanyag épp csak megfesti a mustot.

 

 A rozé elnevezést mi is a franciáktól vettük át, címkéinken az eredetinek megfelelően roséként írjuk. Máshol elterjedt szinonima még a spanyol rosado vagy az olasz rosato.

 

A rozékészítésre vonatkozó általános elméleten túl a gyakorlatban két iskolát tartunk nyilván. Az első esetében szokott elhangozni: rozéra szüreteltünk. E bortípus ropogós savai és friss gyümölcsaromái miatt ugyanis sokan korábban szedik le a szőlőt, mint ha ugyanabból a fajtából vörösbort készítenének. Az így rendelkezésre álló alapanyagot rövid áztatás után kipréselik, majd jellemzően tartályban dolgozzák fel.

 

 A második csoportot a nemzetközi borvilág saignée technológiaként tartja számon. Ebben az esetben a rozé a vörösborkészítés mellékterméke. Kevésbé önmagáért, mint inkább azért születik meg, hogy általa a héjon ázó léről leválasztott must sűrűbb, testesebb, aromagazdagabb vörösbort adjon. Ezek a rozék – köszönhetően a későbbi szüretnek – társaikhoz képest testesebbek, szerkezetükben és aromájukban is elindulnak a vörösborok felé.

 

Hazánk valamennyi kék szőlővel rendelkező borvidéke alkalmas a rozé alapanyagának előállítására. Népszerűsége folytán szinte mindenki foglalkozik vele. Bár pontos statisztika nem áll a rendelkezésünkre, a rozé célra legtöbbször használt szőlőfajta valószínűleg a kékfrankos, már csak a szőlő hazai elterjedtsége folytán is.

Rendezés:
Nézet:
Cikkszám: 00141
Eper, málna, áfonya ízek
1.990 Ft
Termelő: Maul Zsolt
Cikkszám: 00926

 Málnás, a gyümölcsök érettebb változata kerül előtérbe, némi borókás fűszerrel. Semmi technológia. Egyedi illatában és ízében egyaránt.

2.150 Ft
Termelő: Sabar Pincészet
Cikkszám: 00700
A narancsszínű ropogós cseresznye élettel teli, pimasz savassága és az édeskés epervelő romantikus lágysága, kiegészülve a kékfrankos határozott karakterével. 4198 palack nyári elixír az önfeledt élményekhez.
2.790 Ft
Termelő: Pastor Pincészet
Cikkszám: 00148
barackvirág szín, friss savak
2.990 Ft
Termelő: Anonym Pince
Cikkszám: 00381
Könnyed és légies bor, amely nem tolakszik. Elegáns és mégis nagyon szerethető, lendületes savakkal.
3.450 Ft
Termelő: Miraval
Cikkszám: 00570
Ropogós frissesség, halvány lazac szín, üde savak és finom gyümölcsösség (édes földieper és kellemes citrus pici málnával kiegészítve) jellemzi ezt a provence-i rosét amely a Chateau Miraval terméke. Érdekesség, hogy a pincészetnél tulajdonos a Jolie-Pitt sztárpáros a Perrin család mellett, illetve fontos megemlíteni, hogy a Wine Spectator 90 pontra értékelte.
11.900 Ft