Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Etyek-Budai borvidék

Az Etyek–Budai borvidék az Észak-dunántúli borrégió legkeletibb, a Buda környéki szőlőket felölelő része. Teljes termőterülete 5632 ha, ebből 3927 ha I. osztályú. A szőlőültetvények területe az egész termőhelynek csak 30%-a, 1695 ha. Akárcsak a régió többi borvidékén, itt is szinte kizárólag fehérborokat termelnek, jellemzően reduktív technológiával. Talajai jellemzően mészkő, dolomit vagy homokkő alapkőzeten alakultak ki.

Történelme

Az Árpád-házi királyok alatt már virágzott itt a szőlőtermesztés, és az itt élő emberek megélhetésének fő forrásává vált. Sok szerb (rác) telepedett le ezen a környéken. Ennek köszönhetően a török hódoltság után főleg a vörösbor készítése volt túlsúlyban. 1830 körül a nagyvárosokban a lakosság inkább a fehérbort kereste, így a budai vidéken is arra kényszerültek, hogy egyre több fehérborszőlő fajtát szaporítsanak. A 19. század végétől a Törley-család híres pezsgőihez szükséges fehérbort is e térségben termelték.

filoxérajárvány és a rendszerváltás közötti megközelítőleg száz évben a Buda-környéki területek nem számítottak hivatalosan elismert borvidéknek, mert a filoxéra szinte minden szőlőt kipusztított itt, helyette a lakosság jelentős részben a gyümölcstermesztésre állt rá, szőlőt pedig kevés kivétellel csak háztáji vagy kisüzemi viszonyok között termeltek, azok is főleg gyenge minőségű, bár a filoxérának ellenálló direkttermő fajták voltak. A terület 1989-ben nyerte vissza a bortörvény szerinti borvidéki besorolást, nagyrészt Báthori Tibor és Gombai Nagy Tibor borászok személyes kezdeményezésének köszönhetően.

Hegyközségei

  • Etyeki Hegyközség – ide tartoznak a borvidék középső részének települései, Etyek és közvetlen környéke. Legészakabbi települése Biatorbágy, a legdélebbi Martonvásár; a legnyugatabbi települése Vál, a legkeletibb Budafok. Ide tartozó borvidéki települések még: Gyúró és Kajászó. A hegyközséghez közigazgatási eljárások ellátásában tartozó, nem borvidéki települések: Budapest összes kerületének adóraktárai, BudaörsDiósdÉrdSóskútTabajd és Tárnok[1]

Klímája és borai

Évi átlagos hőmérséklete az országos átlagnál kissé alacsonyabb, az évi középhőmérséklet 9,5 - 10,5 °C. A vidéken folyamatos széljárás jelelmző, az uralkodó szélirány az észak-nyugati, csapadékellátása (évi 650 mm) megközelíti az országos átlagot. Az adottságok lehetővé teszik a korán szüretelhető pezsgőalapborok készítését. A borok többsége nem túl testes, reduktív, száraz bor.

Rendezés:
Nézet:
Cikkszám: 00101
Bodzaillat, mezei virág, citrus fröccs.
1.790 Ft
Cikkszám: 00141
Eper, málna, áfonya ízek
1.790 Ft
Termelő: Vértes Birtok
Cikkszám: 00105
Intenzív gyümölcs illatú, fajtakarakteres bor.
1.990 Ft
Cikkszám: 00103
Fűre, egresre és kivire emlékeztető illatkép, melyet citrusok foglalnak keretbe.Mentás fűszeresség egészíti ki. Lecsengése gyümölcshangsúlyos, hosszan érződik.
2.100 Ft
Termelő: Anonym Pince
Cikkszám: 00533
A Zenit harsányan kiabál, a szürkebarát csendben kíséri  társát, hogy hosszú lecsengést adjon ennek a bornak.
2.190 Ft
Termelő: Vértes Birtok
Cikkszám: 00107
6 hónapig barrique hordóban, finom seprőn érlelt, fajtakarakteres bor.
2.590 Ft
Termelő: Vértes Birtok
Cikkszám: 00108
Fűszeres illatú, testes, zamatos,hosszú érlelési potenciállal rendelkező bor, kiváló évjáratból.
2.990 Ft
Termelő: Anonym Pince
Cikkszám: 00535
Az illat, a zamat és az ízek, mint a ritmuskép három eleme adja ezt a hangsúlyos bort.
3.390 Ft
Cikkszám: 00102
Szárított barack, mazsola és nektáros jegyek. Nagy testű, krémes szerkezetű bor intenzívutóízzel.
3.990 Ft