Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Etyek-Budai borvidék

Az Etyek–Budai borvidék az Észak-dunántúli borrégió legkeletibb, a Buda környéki szőlőket felölelő része. Teljes termőterülete 5632 ha, ebből 3927 ha I. osztályú. A szőlőültetvények területe az egész termőhelynek csak 30%-a, 1695 ha. Akárcsak a régió többi borvidékén, itt is szinte kizárólag fehérborokat termelnek, jellemzően reduktív technológiával. Talajai jellemzően mészkő, dolomit vagy homokkő alapkőzeten alakultak ki.

Történelme

Az Árpád-házi királyok alatt már virágzott itt a szőlőtermesztés, és az itt élő emberek megélhetésének fő forrásává vált. Sok szerb (rác) telepedett le ezen a környéken. Ennek köszönhetően a török hódoltság után főleg a vörösbor készítése volt túlsúlyban. 1830 körül a nagyvárosokban a lakosság inkább a fehérbort kereste, így a budai vidéken is arra kényszerültek, hogy egyre több fehérborszőlő fajtát szaporítsanak. A 19. század végétől a Törley-család híres pezsgőihez szükséges fehérbort is e térségben termelték.

filoxérajárvány és a rendszerváltás közötti megközelítőleg száz évben a Buda-környéki területek nem számítottak hivatalosan elismert borvidéknek, mert a filoxéra szinte minden szőlőt kipusztított itt, helyette a lakosság jelentős részben a gyümölcstermesztésre állt rá, szőlőt pedig kevés kivétellel csak háztáji vagy kisüzemi viszonyok között termeltek, azok is főleg gyenge minőségű, bár a filoxérának ellenálló direkttermő fajták voltak. A terület 1989-ben nyerte vissza a bortörvény szerinti borvidéki besorolást, nagyrészt Báthori Tibor és Gombai Nagy Tibor borászok személyes kezdeményezésének köszönhetően.

Hegyközségei

  • Etyeki Hegyközség – ide tartoznak a borvidék középső részének települései, Etyek és közvetlen környéke. Legészakabbi települése Biatorbágy, a legdélebbi Martonvásár; a legnyugatabbi települése Vál, a legkeletibb Budafok. Ide tartozó borvidéki települések még: Gyúró és Kajászó. A hegyközséghez közigazgatási eljárások ellátásában tartozó, nem borvidéki települések: Budapest összes kerületének adóraktárai, BudaörsDiósdÉrdSóskútTabajd és Tárnok[1]

Klímája és borai

Évi átlagos hőmérséklete az országos átlagnál kissé alacsonyabb, az évi középhőmérséklet 9,5 - 10,5 °C. A vidéken folyamatos széljárás jelelmző, az uralkodó szélirány az észak-nyugati, csapadékellátása (évi 650 mm) megközelíti az országos átlagot. Az adottságok lehetővé teszik a korán szüretelhető pezsgőalapborok készítését. A borok többsége nem túl testes, reduktív, száraz bor.

Rendezés:
Nézet:
Cikkszám: 00101
Bodzaillat, mezei virág, citrus fröccs.
1.790 Ft
Cikkszám: 00141
Eper, málna, áfonya ízek
1.790 Ft
Termelő: Vértes Birtok
Cikkszám: 00105

Intenzív gyümölcs illatú, fajtakarakteres bor. A Chardonnay francia eredetű szőlőfajta,szeptember közepén,végén biztonsággal szüretelhető.Tőkéje erős növekedésű,fagytűrése közepes,termőképessége megbízható.Szereti a meleg fekvést és a jó víztartó képességű meszes talajt. Bora extraktban gazdag,illatos,kellemes savakkal,gyakran különleges minőségű.

1.990 Ft
Termelő: Anonym Pince
Cikkszám: 00533
Két földrajzilag elkülönülő szőlőterületről származó borok házasítása az Egyből kettő. A házasítás alapját adó Zenitet a Pázmánd határában található ültetvényről augusztusban szüretelték 19-es mustfokkal, kézzel 15 kg-os ládákba. Ezt egészítették ki az etyeki Újhegyre-dűlőből származó Szürkebarát augusztus 27-én szüretelt termésével. A Zenitet zúzás-bogyózást követően alacsony nyomáson, kíméletesen préselték, végül a mustot ülepítették. A színelt tiszta mustot fajélesztős beoltást követően 14 °C-on erjesztették. A Szürkebarátot bogyózást követően préselték alacsony nyomáson, a mustot ülepítették. A leszínelt tiszta mustot fajélesztős beoltást követően 14 °C-on erjesztették.
Halvány zöldessárga szín. Illatában virágokkal és üde gyümölcsökkel. Ízben fehér és sárga húsú gyümölcsök, friss alma és őszibarack, mellette fehérvirágos jegyek és citrusok. Üde és könnyed bor, lendületes savakkal és kirobbanó gyümölcsösséggel.
2.190 Ft
Cikkszám: 00103
Fűre, egresre és kivire emlékeztető illatkép, melyet citrusok foglalnak keretbe.Mentás fűszeresség egészíti ki. Lecsengése gyümölcshangsúlyos, hosszan érződik.
2.190 Ft
Termelő: Anonym Pince
Cikkszám: 00381
Könnyed és légies bor, amely nem tolakszik. Elegáns és mégis nagyon szerethető, lendületes savakkal.
2.190 Ft
Termelő: Vértes Birtok
Cikkszám: 00107
6 hónapig barrique hordóban, finom seprőn érlelt, fajtakarakteres bor.
2.590 Ft
Termelő: Anonym Pince
Cikkszám: 00534
Illatában és ízében is az újvilági típusú Sauvignon Blanc  jegyeit hordozza magán ez a bor. Lime, bodza, csalán, zöldfűszerek, mind friss és dinamikus aromatikát adnak. A feszes savakat némi maradékcukor kerekíti, jó egyensúlyú, könnyen szerethető bor.
3.190 Ft
Termelő: Vértes Birtok
Cikkszám: 00108

Fűszeres illatú, testes, zamatos,hosszú érlelési potenciállal rendelkező bor, kiváló évjáratból.

A Pinot Noir francia eredetű szőlőfajta,szeptember végén,október elején érik.Tőkéje középerős növekedésű ,késői fagyra érzékeny.Szereti a mély rétegű meleg és termékeny talajt.Bora fajtajelleges,bársonyos,telt zamatú,a bordói fajtáktól eltérően világosabb árnyalatú.

 
2.990 Ft
Termelő: Anonym Pince
Cikkszám: 00535

Az Anonym pince egy új pincészet Egyeken. A bor által kerültek erre a vidékre. 2007-ben költöztek a borvidékre. Sok barát és ismerős támogatásával és segítségével valósították meg elképzelésüket.

Elsőként 2006-ban chardonnayt és pinot noirt készítettek az első pezsgőjük alapborának, ami mind a családi, mind a baráti körükben nagy sikert aratott. Ez volt az első ugródeszka, ami továbblendítette őket, hogy egy év kihagyás után tovább folytassák amit elkezdtek.

Etyeki szőlőterületről származik a szőlő, mely a borok alapjául szolgál. 2010-ben vásárolták meg első területüket, melyet 2014-ben pinot noirral telepítettek be. A család korábbi tulajdonában lévő ültetvények művelését 2011-től vették át. Ezáltal még jobban tudtak koncentrálni az ültetvények fiatalítására, a terhelés csökkentésére és átalakításukra. 2014-től Etyeken két helyen is, az Öreghegyen és a Tóra-dűlőben 0,6 ha-on pinot noirt telepítettek, majd 2016-ban újabb 0,35 ha sauvignon blanccal bővült területük.

A 2006-os évjárat erjesztése és érlelése a Sóskúti úti pincében történt, közel a Kecskegödör pincesorhoz. A fehérboraik a 2010-es évjáratig fahordóban, 4-5 hónap seprőn tartással készültek. 2011-ben, mikor a teljes 2 hektár családi terület művelését átvették, kezdtek neki a Magyar utcai házuknál a feldolgozó és palackozásra is alkalmas erjesztő építését. Ekkor vásároltak új prést, bogyózót, hűthető-fűthető koracél tartályokat és kiépítésre került a hűtési rendszer is. 2014 nyarán elkezdék az Anonym ikerpince építési munkálatait és 205 májusában fejezték be. 2015 június 27-én nyitották meg az ikerpéncét.

Új pincészetként bajban voltak a névválasztással. Kivel és mivel azonosítsák őket? A legjellemzőbb szőlőfajtával, a pincesor nevével vagy a borásszal? Sokat ötleteltek, de igazán jó nevet nem találtak, így azon viccelődtek, hogy ők lesznek a neve sincs pince. Innen pattant ki az ötlet, hogy legyenek Anonym pince, amihez azonban mindig hozzáteszik, hogy Szövényi Áron és családja, mivel ez egy családi vállalkozás.

Az etyek-budai borvidéken található valamennyi terültük, ahol egyedi ökológiai viszonyokkal lehet találkozni. E tájat a hegyoldalak, lankás dombok, szeles fennsíkok jellemzik. A folyamatos széljárás szárító hatása és a gyakori napsütés a vegetációs időszak során, még a nem jó évjáratokban is lehetővé teszi az egészséges szőlő szüretelését. Ritkák a fagykárok, bár az országos átlagnál itt alacsonyabb az évi átlaghőmérséklet. A csapadékellátottsága az országos átlaghoz közeli. A talaj összetétele: a meszes alapkőzeten lösz alapú és erdőmaradványos csernozjom.  Mind az ökológiai adottságai, mind a klimatikus adottságai miatt a champagne-i borvidékhez hasonlítják.

A chardonnay egy világszerte ismert szőlőfajta, melyet a világ minden szőlő- és bortermelő országában ismernek és termesztenek. Bogyói gömbölyűek, kicsik. Színük fehéres zöldes, alig hamvas, feketén pontozottak. Nagyon lédúsak, ropogósak, viszont a héjuk vastag. Fürtjei kicsik, 90-100 gr körüliek. Közepesen tömött, hengeres, kissé vállas.

Már szeptember első felében fakad és virágzik, a közepén érik. Növekedése közepes. Ugyan nem bőven, de megbízhatóan terem. Másodtermést viszont alig nevel. A cukortartalma a gyengébb évjáratokban is eléri a 17 mustfokot. Jobb évjáratokban a 20 fokot is meghaladja. Élénk, de finom savtartalma eléri a 8-10 gr/liter körülit. A bogyóknak egészen jellegzetes, fű ízük van.

A szárazabb viszonyokat is elviseli, a közepesnél valamivel jobb a fagytűrő képessége. Töppedésre képes, rothadásra érzékeny. Alkalmas nagyobb magasművelésű tőkeformákra és széles sortávolságra. Természetes csemegebor is készíthető belőle. Kedvelt termék. Érlelt formában elegáns, üde és friss.

3.390 Ft 3.051 Ft
Cikkszám: 00102
Szárított barack, mazsola és nektáros jegyek. Nagy testű, krémes szerkezetű bor intenzívutóízzel.
3.990 Ft