Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Natúr borok

Rendezés:
Nézet:
Cikkszám: 00292

A ‘Riesling’ sorozatban minden évben a több szüreti időpontban szüretelt tisztán Rajnai rizling tételeket házasítják, melyek a kiemelt tehetségű Templomdombi-dűlőből 2015-ben telepített ültetvényből származnak. A házasításnál főleg azok az alapanyagok kerülnek felhasználásra, melyek a termőhelyet is szépen bemutató, jóivású, könnyedebb tételt alkotnak.

A szüretre ebben az évben szeptember közepén került sor. Az egészfürtös préselést követően különböző típusú és méretű amfórákban és egy 1500 literes ovális szlavón hordóban erjed. 10 hónapig a seprőn érlelődik, majd a palackozás előtt egy hónappal tartályba kerül összefejtésre ahonnan derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül a palackba.

7.290 Ft
Termelő: Páger Pincészet
Cikkszám: 00709

Készült 1200 palack.

A Páger Pince egy, a Mátrában, Gyöngyöspatán működő, 2 hektáros területtel rendelkező, öko-szemléletű borászat. Ennek megfelelően szőlőiket, melyek nagyobbrészt a Gereg-dűlőben találhatók, vegyszermentesen gondozzák, míg a pincében borászati segéd- és adalékanyagtól mentesen dolgoznak. Alacsony kénszintre törekedve készítik boraikat. Mint minden fiatal kisborászatra, így itt is jellemző a kísérletezőkedv, akár a szőlőfajtákat, akár a borfajtákat illetően. A majd' 10 hónapos hordós érlelésen átesett, szűretlenül palackozott vörösboraik, úgy mint a cabernet franc vagy a cabernet sauvignon ebben az évben biztosan színesíti palettát, ahogy a reduktív és oxidatív technológiát ötvözve készített narancsboruk (TraminiX Cserszegi Fűszeres), rajnai rizling, szürkebarát, zöldveltelini is. Törekszenek a terület adta, természetes (és éppen ezért rendkívül izgalmas) ízek minél hűbb visszatükrözésére, s az sem titkolt vágyuk, hogy limitált szériás boraikat legszívesebben ételek mellett látnák viszont.

A 2019-es boruk alapanyaga a Geregről származik. Kétféle klón található itt, egy osztrák (A4) és egy magyar (K1). Három hétig erjedt nyílt kádban, majd 500 literes, másodtöltésű tölgyfahordóba került 10 hónapra. Szűretlenül, derítetlenül, 30 milligramm/liter alatti összkénnel került palackba. Kék- és vörösbogyós gyümölcsök uralják rendkívül intenzív illatát. Ízben földes, céklás, borsos árnyalatok is megjelennek. A hordós érlelésből származó jegyek szépen egészítik ki az összképet. Magas extrakt-tartalom, intenzív savérzet jellemzi. 

A 2018-as Gereg-dűlő kétféle kékfrankos klónjának (A4 és K1) termése, melyet 20+18-ban magas mustfokkal szüretelték. Három hétig erjedt nyílt kádban, majd 500 literes, elsőtöltésű tölgyfahordóba került 12 hónapra. Szűretlenül, derítetlenül, 30 milligramm/liter alatti összkénnel került palackba. Nagyon magas sav, nagyon érett alapanyag, kis maradékcukor, kimagasló évjárat. Fele tartályban, fele hordóban érlelődött, 10 hónapig. Nagy testű bor, erős színanyaggal. Nem a könnyed vonal! Céklás-földes jegyekkel megáldott bor, ám az erdei gyümölcsös, mályvacukros jegyek uralják mind illatát, mind ízét.

A kékfrankosra jellemző, hogy tőkéje gyors növésű, fürtje közepesen tömött, rövid nyelű és közepes nagyságú. Bogyói vastag héjúak, kissé hamvasak, közepes méretűek. Egy jól termő fajta, mely szeptemberben szüretelhető és mivel nehezen rothad, nem kell sietni a leszedésével.

Közép-Európában általános, ideértve Ausztriát és Németországot is. Magyarország számos borvidékén termesztik, többek közt Hajóson, Szekszárdon, Egerben, Sopronban és Villányban is. Az öt borvidék borai azonban eltérő jellegűek.

Az 1991-es években Magyarországon még lenézett szőlőfajta volt, amit sokan szívesen lecseréltek volna valamilyen divatosabb fajtára. Az utóbbi években azonban egyre emelkedett a népszerűsége. Sőt már sok borász azt a nézetet vallja, hogy a termesztéséhez Magyarország adottságai egyedülállóak.

Sokszor nem csak önállóan palackozzák, hanem például egyik fő alkotója a szekszárdi és az egri bikavérnek is.

Eredete a vitatott, de a Monarchiában a 19. században terjedt el. Az a nézet is fennáll még, hogy a Kaszpi-tenger vidékéről származik és a honfoglaló magyarok hozták magukkal.

DNS vizsgálatok szerint a hunszőlő és a Blaue Zimmettraube keresztezésével jött létre Alsó-Stájerországban.

Sopronban a hagyományuk szerint a Bonaparte Napóleon hódító seregében szolgáló katonák pénzéről kapta a nevét. A helyi gazdák ugyanis a jobb borokat csak az értékesebb kék színű régi francia papírpénzért mérték a katonánknak. nem kellett nekik a fehér színű háborús papírpénz. Ez a történet azonban nem igaz, mivel abban az időben még Sopronban és környékén is inkább csak fehérborokat készítettek. A filoxéravész után, a 19. század második felében tértek át erre a fajtára.

5.790 Ft
Cikkszám: 00736

A név jelentése latinul: őslakos, bennszülött. Ennek megfelelően a házasításban kizárólag őshonos, kárpát-medencei fajták kapnak szerepet. 2019-ben készül először, melynél Furmint (35%), Hárslevelű (49%) és Kéknyelű (16%) fajták találtahóak. A 2015-ben telepített ültetvények mindegyike a Templomdombi-dűlőben található. A 2019-es évjárat nagyon kevés csapadékkal indult, majd az előző fél évtizedhez képest szokatlan, nagyon hűvös és esős május következett. Július újra aszályos volt, tovább fokozva ezzel a csapadék eloszlásának egyenetlenségét, amely az utóbbi évek egyik legnagyobb problémája. A szikrázóan napos, hűvös, száraz ősz viszont mindenért kárpótolt  és kiszámítható szüreti időszakot eredményezett. A fajtákat különböző időpontokban, az adott fajtánál megfelelő érettségben szüretelték. A Hárslevelű fele bogyózva, nyílt kádakban 8 napig erjed, a másik fele, illetve a teljes Kéknyelű és Furmint részek egészfürtösen préselve kerülnek különböző méretű és anyagú amfórákba. A fajták ezekben még külön érlelődnek 9 hónapon át finomseprőn, majd a válogatás után júniusban kerülnek összefejtésre, júliusban pedig letöltésre derítetlenül, szűretlenül és kén hozzáadása nélkül. 

6.590 Ft
Cikkszám: 00734

A Kéknyelű egy nagyon ritka, őshonos badacsonyi szőlőfajta, melynek összterülete nagyon nehéz termesztési tulajdonságai miatt az elmúlt két évtizedben folyamatosan csökken. Virága nőivarú, így előfordulhat, hogy virágzásának időszakában, nem megfelelő időjárás esetén rosszul termékenyül. Ezen kívül a szárazságra is roppant érzékeny, ráadásul kései érésű, így csak kevés, a legkiemeltebb dűlőkben érzi jól magát. Egzotikus aromatikája, és semmihez sem hasonlítható egyedi szerkezete viszont mindenért kárpótolja termelőjét. 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban összesen közel 1,5 hektárt telepítettek a fajtából az egyik legkiemelkedőbb, sűrűn bazaltköves területen, a Templomdombi-dűlőben, melyről ez, a 2019-es évjárat az első. A szeptember második felére eső gondos kézi szüretet egészfürtös préselés követett. Az erjesztés és érlelés 750 literes amfórákban történt, ahol 10 hónapot töltött seprőn. A különböző szüretekből és ezen belül egy adott a présléből is mindig különböző egyéniségű résztételek születnek, melyek közül a legnagyobb energiájú, legizgalmasabb 3 edény került házasításra, a maradék egy az Autochthon-t színesíti. Palackozás derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül. 

7.990 Ft
Cikkszám: 00735

Első Furmint tételük az egyik legkiemelkedőbb, sűrűn bazaltköves területünkről, a Templomdombidűlőből. A 2015-ben telepített ültetvény háromféle klónból áll, gerincét a magas és kifinomult savszerkezetű T85, kevesebb részét régebbi, kicsi fürtű Furmint alkotja, melyeket egy nagyon kevés T92 egészít ki. A 2019-es évjárat nagyon kevés csapadékkal indult, majd az előző fél évtizedhez képest szokatlan, nagyon hűvös és esős május következett. Július újra aszályos volt, tovább fokozva ezzel a csapadék eloszlásának egyenetlenségét, amely az utóbbi évek egyik legnagyobb problémája. A szikrázóan napos, hűvös, száraz ősz viszont mindenért kárpótolt és kiszámítható szüreti időszakot eredményezett. A többlépcsős kézi szüretekre szeptember első felében kerül sor, a gyümölcsöt kíméletes egészfürtös préseléssel készítik. Erjedés és érlelés különböző típusú amfórákban 9 hónapig. A különböző szüretekből és ezen belül egy adott a présléből is mindig különböző egyéniségű résztételek születnek, melyek közül a legnagyobb energiájú, legizgalmasabb 3 edény kerül házasításra, a maradék az Autochthon házasítást színesítik. Palackozás derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül. 

9.990 Ft