Szekszárdi borvidék
Magyarország egyik történelmi borvidéke a szekszárdi borvidék. Tolna megyében található, a szekszárdi dombság legkeletibb területén, a dombság és a Sárköz találkozásánál fekszik.Körülbelül 6.000 hektár a szőlőtermesztésre alkalmas terület nagysága, amelyből jelenleg kb. 2 600 ha területen termesztenek szőlőt. Szekszárd mellett még 14 település tartozik a borvidékhez. A szőlőtermesztés hagyományai egészen a római időkig nyúlnak vissza a területen. A bortermelést elsősorban a nemzetközi, illetve magyar fajtákból készített nagy testű, magas csersav- és alkoholtartalmú vörösborok jellemzik. A legismertebb borfajtájuk a több bor házasításával készülő szekszárdi bikavér.
Szekszárd pincéi
A borvidék adottságai többnyire nem teszik lehetővé a vájt pincék kialakítását. Az altalaj önmagában nem állékony, a pincefödém megerősítésére van szükség. Éppen ezért a leggyakrabban földkitermeléssel épített, téglafalú pincékkel találkozunk.
Szekszárdon a pincék építése a 18. században felgyorsult. A borvidéken ma ismert legrégibb, a vármegyeháza alatt található pince is ebben a korban épült. A borvidék egyik jellegzetessége, hogy a város terjeszkedésével magába olvasztotta a szőlőket és a pincesorokat. A régi pincék maradványai ezért a belváros közelében is fellelhetők, amelyek számos esetben jelentenek gondot a mai építkezéseknél. Ilyen pincék maradványai megtalálhatók például a Fürdőház, Kadarka, Bethlen, Bocskai utcákban, a Kossuth utca és a Bezerédj utca végén is. A borvidék legjobb termőterületének a Bakta-hegyet tartották, ahol ma lakótelepek találhatók. A régi pincesor maradványa az alsóvárosi temetővel szemben található.
Szőlőfajták
A Szekszárdi borvidéken többnyire vörösbort termelnek, a kékszőlőfajták ültetvényei ennek megfelelően kb. 80%-át (kb. 2000 ha) teszik ki a teljes termesztésnek. A következő felsorolás a termőterület nagyságának megfelelően listázza a borvidék jellemző szőlőfajtáit.
Kék szőlők: kékfrankos (kb. 700 ha), merlot (kb. 300 ha), zweigelt (kb. 230 ha), cabernet franc és cabernet sauvignon (kb. 200-200 ha), valamint kadarka (kb. 80 ha), azonban kisebb területeken megtalálhatóak még a pinot noir (kb. 45 ha), a syrah, a blauburger, a portugieser, a bíborkadarka és a kékmedoc fajták is.
Fehér szőlők: jellemzően olaszrizling (kb. 120 ha), chardonnay (kb. 85 ha), rizlingszilváni (kb. 60 ha), ugyanakkor megtalálható még a zöldveltelini, a sauvignon blanc, a cserszegi fűszeres, a pinot blanc, a rajnai rizling, a szürkebarát, a tramini és kisebb területeken a leányka és a királyleányka, az ottonel muskotály és a zenit.
A minőségi borkészítés terén az utóbbi évek a fehér szőlők jelentőségének erőteljes csökkenését mutatják. Mára a termőterület tekintetében kevesebb mint 20%-kal (kb. 350 ha) részesedő fehér fajták területe stabilizálódni látszik. A borvidék vezető pincészetei fehérbort nem készítenek, vagy csak kínálatuk legalsó szegmensében jelenik meg maximum 1-2 tétel. Ennek megfelelően hordós érlelésű, prémium minőségi kategóriába pozicionált fehérborok nem kerülnek ki a borvidékről.
Spontán erjesztett, derítetlen, natúr bor, vegyszermentes, vegán, természetes
A szekszárdi borvidék ősi termőhelyén, a csodálatos benapozású Porkoláb-völgyben termett Cabernet Sauvignonból hagyományos eljárással előállított, tölgyfahordóban érlelt kézműves vörösbor. Erejével és illatával mindenkori kellemes résztvevője a terített asztaloknak és baráti beszélgetéseknek.
Feiszt Pince
Szekszárd
Hírhozók mágikus tájról
„Mágikus táj, hol a Szekszárdi-dombság belelapul a Duna síkjába. A patakok szabdalta dombság és völgyek világa, melyek szembenéznek a Sárköz falvaival egészen a Duna erdejéig.
Vigyázzunk rá!
Itt még a hegytető is terem. A szurdok oldalában, szinte trópusi zöldben a gyökerek között sok rétegben népek temetője. Aki ideszületett és gyermekként a szőlőtőkék között eszmélt rá a világra, ennél is többet belelát és álmaiban az ültetvény nem csupán vállalkozás, hanem üzenet is az ősöknek: itt vagyunk, és ahogy ők is tették, művelik a kerteket, és próbálják továbbadni a szekszárdi borok tüzének titkát.
Ennek a megőrzését szolgálja a pincészetük, amely hagyományos módon, tölgyfahordóban érlelve nemesíti a mintegy 6,5 hektár területű szőlőbirtok termését, ahol kékfrnkos, a merlot, és a cabernet-sauvignon mellett a borvidéken elsőként telepített provence-i eredetű syrah ad lehetőséget a fajtatiszta borok mellett a Feiszt Pince cuvée-inek előállítására. Az évjáratok bátorítják őket kísérletező kedvükben, a fajták és a dülők ajándéka azonban minden évben más és más lesz.
Ez maga a bor örök titka és a legszebb társasjáték a borász és a vendégei között” – fogalmazta ezt meg Nagy Ferenc, alapító, aki feleségével a rendszerváltás idején, ötvenes fejjel és külkeres múlttal vágott bele a borászatba. Őseik nagy része szőlőből, borból élt, a nagypapa borkereskedőként szekéren vitte a szekszárdi borokat. Nagy Ferenc született szekszárdi gyerekként természetesnek vette, hogy folytatja a családi hagyományt. Felesége is jártas volt a szőlőben, A család Dombóvár mellett, az Eszterházy grófok főkönyvelőjének szőlőjét művelte felesben.
Mivel ismerték a borvidéket, könnyen választottak területet. Lépésről lépésre építették fel a vállalkozásukat. Szekszárdon vásároltak pincét házzal – a református templom tőszomszédságában –, újratelepítették a szőlőket és mindent az alapoktól kezdtek.
Syrah pionírjai. A szekszárdi borvidéken az első, 2000-ben, Porkoláb-völgyben telepített syrah ültetvényéről származó, tölgyfahordóban érlelt kézműves bort termeltek, a L’Incognitonak, Az Ismeretlennek nevezték el – mert a náluk akkor még ismeretlen szőlőfajtáról senki sem gondolta, hogy mekkora utat fog bejárni országszerte.
A Sub Rosa, szintén syrahból készített, több hónapon át érlelt különleges szekszárdi rozé, mely egyedülálló illatával, aromájával, és elegáns lazacszínével évről évre elvarázsol mindenkit. A Quartet, a Porkoláb-völgyi merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon és syrah alkotta négyes cuvée. Az együttes erjesztés és ászokolás folyamán hosszasan hangolják, hogy végül felcsendülhessen a fajtajellegzetességek finom összhangja, az íz, illat és szín, harmóniája. Az Erato, a merlot és syrah szerelmének gyümölcse, melyben egymásra talál a merlot nőies lágysága és a syrah férfias ereje. A csábító asszonyé a Nana neve és hogy miben rejlik művészetének titka? A merlot erejében, illetve abban, ahogyan azt érvényre juttatja.
A palackokon visszatükröződnek a Belgiumban, Franciaországban eltöltött külszolgálati évek, latinos hangulatot árasztanak. Elegánsak, letisztultak a címkék, melyek reklámgrafikus lányuk munkáját dícséri.
Törekszenek arra, hogy a legnagyobb minőséget tegyék a fogyasztó asztalára. Nem az a céljuk, hogy mennyiség előállítsanak elő.Szinte alig préselnek és a színlevet használják borkészítésre.
Ez a bor a Syrah és a Merlot szerelmének gyümölcse, melyben egymásra talál a Merlot nőies lágysága és a Syrah férfias ereje. A szerelmi költészet múzsája után Eratónak nevezték el. A névválasztás egyben tisztelgés Szekszárd babérkoszorús költője, Babits Mihály előtt, aki egykor antik szerelmes vers fordításait e címmel jelentette meg.
A szekszárdi borvidék ősi termőhelyén, a csodálatos benapozású Porkoláb-völgyben termett Cabernet Sauvignonból hagyományos eljárással előállított, tölgyfahordóban érlelt kézműves vörösbor. Erejével és illatával mindenkori kellemes résztvevője a terített asztaloknak és baráti beszélgetéseknek.
Feiszt Pince
Szekszárd
Hírhozók mágikus tájról
„Mágikus táj, hol a Szekszárdi-dombság belelapul a Duna síkjába. A patakok szabdalta dombság és völgyek világa, melyek szembenéznek a Sárköz falvaival egészen a Duna erdejéig.
Vigyázzunk rá!
Itt még a hegytető is terem. A szurdok oldalában, szinte trópusi zöldben a gyökerek között sok rétegben népek temetője. Aki ideszületett és gyermekként a szőlőtőkék között eszmélt rá a világra, ennél is többet belelát és álmaiban az ültetvény nem csupán vállalkozás, hanem üzenet is az ősöknek: itt vagyunk, és ahogy ők is tették, művelik a kerteket, és próbálják továbbadni a szekszárdi borok tüzének titkát.
Ennek a megőrzését szolgálja a pincészetük, amely hagyományos módon, tölgyfahordóban érlelve nemesíti a mintegy 6,5 hektár területű szőlőbirtok termését, ahol kékfrnkos, a merlot, és a cabernet-sauvignon mellett a borvidéken elsőként telepített provence-i eredetű syrah ad lehetőséget a fajtatiszta borok mellett a Feiszt Pince cuvée-inek előállítására. Az évjáratok bátorítják őket kísérletező kedvükben, a fajták és a dülők ajándéka azonban minden évben más és más lesz.
Ez maga a bor örök titka és a legszebb társasjáték a borász és a vendégei között” – fogalmazta ezt meg Nagy Ferenc, alapító, aki feleségével a rendszerváltás idején, ötvenes fejjel és külkeres múlttal vágott bele a borászatba. Őseik nagy része szőlőből, borból élt, a nagypapa borkereskedőként szekéren vitte a szekszárdi borokat. Nagy Ferenc született szekszárdi gyerekként természetesnek vette, hogy folytatja a családi hagyományt. Felesége is jártas volt a szőlőben, A család Dombóvár mellett, az Eszterházy grófok főkönyvelőjének szőlőjét művelte felesben.
Mivel ismerték a borvidéket, könnyen választottak területet. Lépésről lépésre építették fel a vállalkozásukat. Szekszárdon vásároltak pincét házzal – a református templom tőszomszédságában –, újratelepítették a szőlőket és mindent az alapoktól kezdtek.
Syrah pionírjai. A szekszárdi borvidéken az első, 2000-ben, Porkoláb-völgyben telepített syrah ültetvényéről származó, tölgyfahordóban érlelt kézműves bort termeltek, a L’Incognitonak, Az Ismeretlennek nevezték el – mert a náluk akkor még ismeretlen szőlőfajtáról senki sem gondolta, hogy mekkora utat fog bejárni országszerte.
A Sub Rosa, szintén syrahból készített, több hónapon át érlelt különleges szekszárdi rozé, mely egyedülálló illatával, aromájával, és elegáns lazacszínével évről évre elvarázsol mindenkit. A Quartet, a Porkoláb-völgyi merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon és syrah alkotta négyes cuvée. Az együttes erjesztés és ászokolás folyamán hosszasan hangolják, hogy végül felcsendülhessen a fajtajellegzetességek finom összhangja, az íz, illat és szín, harmóniája. Az Erato, a merlot és syrah szerelmének gyümölcse, melyben egymásra talál a merlot nőies lágysága és a syrah férfias ereje. A csábító asszonyé a Nana neve és hogy miben rejlik művészetének titka? A merlot erejében, illetve abban, ahogyan azt érvényre juttatja.
A palackokon visszatükröződnek a Belgiumban, Franciaországban eltöltött külszolgálati évek, latinos hangulatot árasztanak. Elegánsak, letisztultak a címkék, melyek reklámgrafikus lányuk munkáját dícséri.
Törekszenek arra, hogy a legnagyobb minőséget tegyék a fogyasztó asztalára. Nem az a céljuk, hogy mennyiség előállítsanak elő.Szinte alig préselnek és a színlevet használják borkészítésre.
Neve a csábító asszonyé. És hogy miben rejlik művészetének titka? Az erejében, és abban, ahogyan azt érvényre juttatja… A szekszárdi borvidék alsónánai fennsíkján termett Merlot, ízének bársonyosságával, mély, gránátvörös színével és erejének lassan áradó tüzével, az asztali örömök mellett a szemnek is gyönyörűség.
A szekszárdi borvidék ősi termőhelyén, a csodálatos benapozású Porkoláb-völgyben termett Cabernet Sauvignonból hagyományos eljárással előállított, tölgyfahordóban érlelt kézműves vörösbor. Erejével és illatával mindenkori kellemes résztvevője a terített asztaloknak és baráti beszélgetéseknek.
Feiszt Pince
Szekszárd
Hírhozók mágikus tájról
„Mágikus táj, hol a Szekszárdi-dombság belelapul a Duna síkjába. A patakok szabdalta dombság és völgyek világa, melyek szembenéznek a Sárköz falvaival egészen a Duna erdejéig.
Vigyázzunk rá!
Itt még a hegytető is terem. A szurdok oldalában, szinte trópusi zöldben a gyökerek között sok rétegben népek temetője. Aki ideszületett és gyermekként a szőlőtőkék között eszmélt rá a világra, ennél is többet belelát és álmaiban az ültetvény nem csupán vállalkozás, hanem üzenet is az ősöknek: itt vagyunk, és ahogy ők is tették, művelik a kerteket, és próbálják továbbadni a szekszárdi borok tüzének titkát.
Ennek a megőrzését szolgálja a pincészetük, amely hagyományos módon, tölgyfahordóban érlelve nemesíti a mintegy 6,5 hektár területű szőlőbirtok termését, ahol kékfrnkos, a merlot, és a cabernet-sauvignon mellett a borvidéken elsőként telepített provence-i eredetű syrah ad lehetőséget a fajtatiszta borok mellett a Feiszt Pince cuvée-inek előállítására. Az évjáratok bátorítják őket kísérletező kedvükben, a fajták és a dülők ajándéka azonban minden évben más és más lesz.
Ez maga a bor örök titka és a legszebb társasjáték a borász és a vendégei között” – fogalmazta ezt meg Nagy Ferenc, alapító, aki feleségével a rendszerváltás idején, ötvenes fejjel és külkeres múlttal vágott bele a borászatba. Őseik nagy része szőlőből, borból élt, a nagypapa borkereskedőként szekéren vitte a szekszárdi borokat. Nagy Ferenc született szekszárdi gyerekként természetesnek vette, hogy folytatja a családi hagyományt. Felesége is jártas volt a szőlőben, A család Dombóvár mellett, az Eszterházy grófok főkönyvelőjének szőlőjét művelte felesben.
Mivel ismerték a borvidéket, könnyen választottak területet. Lépésről lépésre építették fel a vállalkozásukat. Szekszárdon vásároltak pincét házzal – a református templom tőszomszédságában –, újratelepítették a szőlőket és mindent az alapoktól kezdtek.
Syrah pionírjai. A szekszárdi borvidéken az első, 2000-ben, Porkoláb-völgyben telepített syrah ültetvényéről származó, tölgyfahordóban érlelt kézműves bort termeltek, a L’Incognitonak, Az Ismeretlennek nevezték el – mert a náluk akkor még ismeretlen szőlőfajtáról senki sem gondolta, hogy mekkora utat fog bejárni országszerte.
A Sub Rosa, szintén syrahból készített, több hónapon át érlelt különleges szekszárdi rozé, mely egyedülálló illatával, aromájával, és elegáns lazacszínével évről évre elvarázsol mindenkit. A Quartet, a Porkoláb-völgyi merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon és syrah alkotta négyes cuvée. Az együttes erjesztés és ászokolás folyamán hosszasan hangolják, hogy végül felcsendülhessen a fajtajellegzetességek finom összhangja, az íz, illat és szín, harmóniája. Az Erato, a merlot és syrah szerelmének gyümölcse, melyben egymásra talál a merlot nőies lágysága és a syrah férfias ereje. A csábító asszonyé a Nana neve és hogy miben rejlik művészetének titka? A merlot erejében, illetve abban, ahogyan azt érvényre juttatja.
A palackokon visszatükröződnek a Belgiumban, Franciaországban eltöltött külszolgálati évek, latinos hangulatot árasztanak. Elegánsak, letisztultak a címkék, melyek reklámgrafikus lányuk munkáját dícséri.
Törekszenek arra, hogy a legnagyobb minőséget tegyék a fogyasztó asztalára. Nem az a céljuk, hogy mennyiség előállítsanak elő.Szinte alig préselnek és a színlevet használják borkészítésre.
A szekszárdi borvidék első, 2000-ben telepített Syrah ültetvényéről származó, tölgyfahordóban érlelt kézműves bor. L’Incognitonak nevezték el – mivel az akkor még ismeretlen szőlőfajtáról senki sem sejtette, hogy mekkora utat fog bejárni országszerte. Ez az első törzsültetvény nemcsak hogy Szekszárd egyik legjobb termőhelyén, Porkoláb-völgyben, hanem annak is a déli lejtőjén található. Ebből a rendkívüli minőségű szőlőből készül évről-évre az L’Incognito, ami gránátvörös színével, fűszerességével és jellegzetes gyantaillatával, a hazai termőtáj erejével gazdagodva mutatja be ennek az ősi szőlőfajtának kiváló tulajdonságait. A 2000-es telepítés óta elért sikerek alapján büszkén állíthatják, hogy a Syrah már bizonyított.
A szekszárdi borvidék ősi termőhelyén, a csodálatos benapozású Porkoláb-völgyben termett Cabernet Sauvignonból hagyományos eljárással előállított, tölgyfahordóban érlelt kézműves vörösbor. Erejével és illatával mindenkori kellemes résztvevője a terített asztaloknak és baráti beszélgetéseknek.
Feiszt Pince
Szekszárd
Hírhozók mágikus tájról
„Mágikus táj, hol a Szekszárdi-dombság belelapul a Duna síkjába. A patakok szabdalta dombság és völgyek világa, melyek szembenéznek a Sárköz falvaival egészen a Duna erdejéig.
Vigyázzunk rá!
Itt még a hegytető is terem. A szurdok oldalában, szinte trópusi zöldben a gyökerek között sok rétegben népek temetője. Aki ideszületett és gyermekként a szőlőtőkék között eszmélt rá a világra, ennél is többet belelát és álmaiban az ültetvény nem csupán vállalkozás, hanem üzenet is az ősöknek: itt vagyunk, és ahogy ők is tették, művelik a kerteket, és próbálják továbbadni a szekszárdi borok tüzének titkát.
Ennek a megőrzését szolgálja a pincészetük, amely hagyományos módon, tölgyfahordóban érlelve nemesíti a mintegy 6,5 hektár területű szőlőbirtok termését, ahol kékfrnkos, a merlot, és a cabernet-sauvignon mellett a borvidéken elsőként telepített provence-i eredetű syrah ad lehetőséget a fajtatiszta borok mellett a Feiszt Pince cuvée-inek előállítására. Az évjáratok bátorítják őket kísérletező kedvükben, a fajták és a dülők ajándéka azonban minden évben más és más lesz.
Ez maga a bor örök titka és a legszebb társasjáték a borász és a vendégei között” – fogalmazta ezt meg Nagy Ferenc, alapító, aki feleségével a rendszerváltás idején, ötvenes fejjel és külkeres múlttal vágott bele a borászatba. Őseik nagy része szőlőből, borból élt, a nagypapa borkereskedőként szekéren vitte a szekszárdi borokat. Nagy Ferenc született szekszárdi gyerekként természetesnek vette, hogy folytatja a családi hagyományt. Felesége is jártas volt a szőlőben, A család Dombóvár mellett, az Eszterházy grófok főkönyvelőjének szőlőjét művelte felesben.
Mivel ismerték a borvidéket, könnyen választottak területet. Lépésről lépésre építették fel a vállalkozásukat. Szekszárdon vásároltak pincét házzal – a református templom tőszomszédságában –, újratelepítették a szőlőket és mindent az alapoktól kezdtek.
Syrah pionírjai. A szekszárdi borvidéken az első, 2000-ben, Porkoláb-völgyben telepített syrah ültetvényéről származó, tölgyfahordóban érlelt kézműves bort termeltek, a L’Incognitonak, Az Ismeretlennek nevezték el – mert a náluk akkor még ismeretlen szőlőfajtáról senki sem gondolta, hogy mekkora utat fog bejárni országszerte.
A Sub Rosa, szintén syrahból készített, több hónapon át érlelt különleges szekszárdi rozé, mely egyedülálló illatával, aromájával, és elegáns lazacszínével évről évre elvarázsol mindenkit. A Quartet, a Porkoláb-völgyi merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon és syrah alkotta négyes cuvée. Az együttes erjesztés és ászokolás folyamán hosszasan hangolják, hogy végül felcsendülhessen a fajtajellegzetességek finom összhangja, az íz, illat és szín, harmóniája. Az Erato, a merlot és syrah szerelmének gyümölcse, melyben egymásra talál a merlot nőies lágysága és a syrah férfias ereje. A csábító asszonyé a Nana neve és hogy miben rejlik művészetének titka? A merlot erejében, illetve abban, ahogyan azt érvényre juttatja.
A palackokon visszatükröződnek a Belgiumban, Franciaországban eltöltött külszolgálati évek, latinos hangulatot árasztanak. Elegánsak, letisztultak a címkék, melyek reklámgrafikus lányuk munkáját dícséri.
Törekszenek arra, hogy a legnagyobb minőséget tegyék a fogyasztó asztalára. Nem az a céljuk, hogy mennyiség előállítsanak elő.Szinte alig préselnek és a színlevet használják borkészítésre.
A szekszárdi borvidék egyik legszebb dűlőjében a Nyéki-hegyen található a Garai Pince 1883-ban épült hagyományos sárközi borospincéje és présháza. A felújítás során Garaiék a hatalmas diófák közé hangulatos borteraszt alakítottak ki, ahol házias sváb és magyar ételeket szolgálnak fel borvacsoráik során.
2018-ban egy új pinceággal, 2021-ben egy tetőtérben kialakított pazar kilátással rendelkező kóstolótérrel bővült a pincéjük.
A pincészetet körülölelő két és fél hektáros szőlőterület részben régi telepítésű kékfrankosból és cabernet sauvignonból és új telepítésű syrah-ból, merlotból és cabernet francból áll. A Garai Pince a szekszárdi borvidék más településeiről is vásárol kiváló minőségű borszőlőt, ezáltal a saját termesztésű szőlőiből készült borok mellett zöldveltelini, olaszrizling, chardonnay és sauvignon blanc és kadarka is kóstolható a pincelátogatás során.
Idén a tulajdonos fia, Ákos szintén bekapcsolódott szőlész-borász mérnökként a borászat életébe. Ákos 2021-ben Cserszegi Fűszeressel, Irsai Oivérrelés Syrah rozéval bővitette a palettát. Évjáratonként több, mint tizenöt féle bor készül, így egy-egy borkóstoló során lehetőség van egy igen széles szortiment megkóstolására. A technológia és a pince mérete korlátozott mennyiség feldolgozását teszik lehetővé, ezáltal garantáltan kézműves borok kerülnek előállításra. A borosgazda részéről tartott egyedi borkóstoló és borvacsora során a borkedvelők bepillanthatnak a kézműves borkészítés fortélyaiba. 50 főig fogadják vendégeiket előzetes bejelentkezés alapján borvacsorára, borkóstolóra, családi és céges rendezvényekre.
A Garai borok hosszú évek óta számos országos és nemzetközi borversenyen szerepelnek kiválóan, mégis a legnagyobb elismerés a személyes kóstolókon a vendégek tetszésnyilvánítása.
Az idelátogatók gyermekeit a nagypapa által korábban használt kádárszerszámokból kialakított kis kiállítás és izgalmas játszótér várja.
A bortúrák szerelmeseit 6 főt befogadó ódon présház falai között kialakított, pincével, fürdőszobákkal, jól felszerelt konyhával ellátott vendégház is várja.
Cabernet Sauvignon prémium, 2018
A Nyéki-hegy kiváló adottságai és a 2018 évi időjárás is kedveztek az október végi szüretelésű cabernet sauvignonnak. 225 literes Európai Kádárok által készített tölgyfahordókban érleltük közel 2 éven át, majd 2020 őszén került palackba.
„Egy nagyon komoly, érett szekszárdi cabernet sauvignon-nal van dolgunk. Mély és komplex illata alapján, a kortyban is mutatkozik ugyanez a stílus. Nagyboros jelleg, érett tanninok, magas beltartalom, markáns hordóhasználat, de az egész nem elvesz, csak hozzáad a borhoz, hihetetlen az egyensúly. A csipkebogyós ízek pedig relatív ritkán jönnek ennyire intenzíven.”
Alkohol: 14,5%
Sav: 5,4%
Aranyérem, Magyarországi Németek Országos Borversenye, 2019
Aranyérem, Berliner Wein-Trophy 2021
Bikavér, 2018
Izgalmas összetételű bikavérünk különlegessége, hogy saját telepítésű syrah szőlőnk is gazdagítja. A kadarkával együtt még fűszeresebbé teszi a kortyot és az illatot is. Színe mély rubin, a kiválasztott fajták a palackban tartalmas és izgalmas borrá alakultak. Elegáns, bársonyos bor, hosszú lecsengéssel.
Összetétel: 45% kékfrankos, 15% cabernet sauvignon, 10 % merlot, 15% cabernet franc, 10% kadarka, 5% syrah.
Alkohol: 14 %vol
Savtartalom: 5,3 g/l
Flamingó rosé cuvée, 2021
Kékfrankos és cabernet sauvignon házasításából készült a 2021-es friss, ropogós rozéborunk. Illatában eper, málna dominál, míg ízében mandarinos jegyek is felfedezhetőek.
Alk: 13 %
Sav: 7 g/l
Ákos-Syrah rosé, 2021
Első külön fajtaként palackba került syrah rosé tételünk, amelyet Ákos, a frissen végzett borász mérnök keze munkáját dicséri. Egy komoly rosé fiatalosan készítve. Ezt már maga a palack is tükrözi. Könnyed, friss és ropogós, illatában ott a gyümölcs, gyönyörű málnás színével rögtön elvarázsol. Határozott savait a kevés maradék cukor nagyon jól ellensúlyozza.
Alk: 12%
Sav:7,8g/l %
A szekszárdi borvidék egyik legszebb dűlőjében a Nyéki-hegyen található a Garai Pince 1883-ban épült hagyományos sárközi borospincéje és présháza. A felújítás során Garaiék a hatalmas diófák közé hangulatos borteraszt alakítottak ki, ahol házias sváb és magyar ételeket szolgálnak fel borvacsoráik során.
2018-ban egy új pinceággal, 2021-ben egy tetőtérben kialakított pazar kilátással rendelkező kóstolótérrel bővült a pincéjük.
A pincészetet körülölelő két és fél hektáros szőlőterület részben régi telepítésű kékfrankosból és cabernet sauvignonból és új telepítésű syrah-ból, merlotból és cabernet francból áll. A Garai Pince a szekszárdi borvidék más településeiről is vásárol kiváló minőségű borszőlőt, ezáltal a saját termesztésű szőlőiből készült borok mellett zöldveltelini, olaszrizling, chardonnay és sauvignon blanc és kadarka is kóstolható a pincelátogatás során.
Idén a tulajdonos fia, Ákos szintén bekapcsolódott szőlész-borász mérnökként a borászat életébe. Ákos 2021-ben Cserszegi Fűszeressel, Irsai Oivérrelés Syrah rozéval bővitette a palettát. Évjáratonként több, mint tizenöt féle bor készül, így egy-egy borkóstoló során lehetőség van egy igen széles szortiment megkóstolására. A technológia és a pince mérete korlátozott mennyiség feldolgozását teszik lehetővé, ezáltal garantáltan kézműves borok kerülnek előállításra. A borosgazda részéről tartott egyedi borkóstoló és borvacsora során a borkedvelők bepillanthatnak a kézműves borkészítés fortélyaiba. 50 főig fogadják vendégeiket előzetes bejelentkezés alapján borvacsorára, borkóstolóra, családi és céges rendezvényekre.
A Garai borok hosszú évek óta számos országos és nemzetközi borversenyen szerepelnek kiválóan, mégis a legnagyobb elismerés a személyes kóstolókon a vendégek tetszésnyilvánítása.
Az idelátogatók gyermekeit a nagypapa által korábban használt kádárszerszámokból kialakított kis kiállítás és izgalmas játszótér várja.
A bortúrák szerelmeseit 6 főt befogadó ódon présház falai között kialakított, pincével, fürdőszobákkal, jól felszerelt konyhával ellátott vendégház is várja.
Cabernet Sauvignon prémium, 2018
A Nyéki-hegy kiváló adottságai és a 2018 évi időjárás is kedveztek az október végi szüretelésű cabernet sauvignonnak. 225 literes Európai Kádárok által készített tölgyfahordókban érleltük közel 2 éven át, majd 2020 őszén került palackba.
„Egy nagyon komoly, érett szekszárdi cabernet sauvignon-nal van dolgunk. Mély és komplex illata alapján, a kortyban is mutatkozik ugyanez a stílus. Nagyboros jelleg, érett tanninok, magas beltartalom, markáns hordóhasználat, de az egész nem elvesz, csak hozzáad a borhoz, hihetetlen az egyensúly. A csipkebogyós ízek pedig relatív ritkán jönnek ennyire intenzíven.”
Alkohol: 14,5%
Sav: 5,4%
Aranyérem, Magyarországi Németek Országos Borversenye, 2019
Aranyérem, Berliner Wein-Trophy 2021
Bikavér, 2018
Izgalmas összetételű bikavérünk különlegessége, hogy saját telepítésű syrah szőlőnk is gazdagítja. A kadarkával együtt még fűszeresebbé teszi a kortyot és az illatot is. Színe mély rubin, a kiválasztott fajták a palackban tartalmas és izgalmas borrá alakultak. Elegáns, bársonyos bor, hosszú lecsengéssel.
Összetétel: 45% kékfrankos, 15% cabernet sauvignon, 10 % merlot, 15% cabernet franc, 10% kadarka, 5% syrah.
Alkohol: 14 %vol
Savtartalom: 5,3 g/l
Flamingó rosé cuvée, 2021
Kékfrankos és cabernet sauvignon házasításából készült a 2021-es friss, ropogós rozéborunk. Illatában eper, málna dominál, míg ízében mandarinos jegyek is felfedezhetőek.
Alk: 13 %
Sav: 7 g/l
Ákos-Syrah rosé, 2021
Első külön fajtaként palackba került syrah rosé tételünk, amelyet Ákos, a frissen végzett borász mérnök keze munkáját dicséri. Egy komoly rosé fiatalosan készítve. Ezt már maga a palack is tükrözi. Könnyed, friss és ropogós, illatában ott a gyümölcs, gyönyörű málnás színével rögtön elvarázsol. Határozott savait a kevés maradék cukor nagyon jól ellensúlyozza.
Alk: 12%
Sav:7,8g/l %