Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Egri borvidék

Magyarország egyik történelmi borvidéke az egri borvidék. Északkelet-Magyarországon az Egri-Bükkalja déli lankáin, Heves megye területén helyezkedik el. Bizonyos részei Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére nyúlnak át. A 22 160 hektár (ebből 18 302 ha I. osztályú) teljes területéből napjainkban mintegy 6000 hektár a szőlőültetvény.[1] Eger a borvidék névadója és központja, amely mellett további 19 község tartozik hozzá. A borvidéki szőlő- és borkultúra közel 1000 éves múltra nyúlik vissza, ami alapvetően meghatározta és meghatározza ma is az itt élő emberek életét.

Eger pincészete

Tipikus tufába vájt pince az egri borvidéken

A jó minőségű egri bor készítésében kiemelkedő szerepe van a gondosan megválasztott területeknek, a szőlőfajtáknak, a borvidéki klímának és szakértelemnek, de a jó pincéknek is. Egerben nem volt szokás a szőlőben borházat és pincét tartani, a szőlőt „kádra” szedték, majd hazavitték a városban található borházakba és pincékbe. A várban és a belváros területén található pincék egy része már a 15-16. században létezett, a külső területek pincéi a török hódoltság után a 18-19. században épültek.[9]

Az egri pincék formája nagyon sokoldalú, ez függhet a pince építtetőjének társadalmi és gazdasági helyzetétől, illetve az építés időszakától. A pincék túlnyomó részét riolittufába vágták, így könnyen alakíthatók és önmagában állékony, nem igényli a pincefödém külön megtámasztását. A borvidéken találunk még kemény homokkőbe és darázskőbe vájt pincéket is.

A pincék előtt borházra csak a módosabb gazdáknak tellett. Többnyire ezeket is kőbe vágták, az épített borház Egerben ritkaságnak számított. A szegényebb rétegek pincéi az 5-10 méter mélyen elhelyezkedő pinceághoz vezető torokkal kezdődtek. Voltak a közös pincetorkok is, amelyek több gazda pinceágához vezettek. A  borházak hiányában az ilyen pincékben nem volt hely a szőlő feldolgozásához szükséges felszereléseknek, így a szőlőt otthon, háznál dolgozták fel, majd szállították a pincékbe.

Már a 18. században megengedték, hogy a borászok a pincében mérjék saját borukat. Általános volt a pincejárás, vagy a pinceszerezés, amely a pincék csoportos látogatását jelentette. Az egri borászok büszkék voltak pincéjükre, amely a kemény munka mellett társasági események színhelye is volt. Találóan mondja az egri szólás: „Gazdáé a pince, asszonyé a pénz”.[10]

Éghajlata

Az ország egyik legaszályosabb  és leghűvösebb éghajlatú borvidéke, amit észak felől a Bükk-vidék központi hegyvonulata véd a hideg légáramlatoktól. Aránylag későn tavaszodik. A vörösborok termelésének főként a délnek, délnyugatnak néző lejtők mikroklímája kedvez.

Szőlő- és borfajtái

A szőlőfajták tekintetében Eger egy sokszínű borvidék, a megszámlálhatatlan számú termesztett szőlőfajtát a vidék történelme, a fél évszázados szocialista gazdálkodás, valamint a rendszerváltás óta eltelt időszak fogyasztási trendjei magyarázzák. A leggyakrabban telepített és a legjobb minőségű borokat adó szőlőfajták:

Az egri borvidék leghíresebb bora a több vörösborszőlő borának házasításával készülő egri bikavér, ami egy testes, karakteres, jó savgerinccel rendelkező házasított bor. Régen a kadarka különböző változatai domináltak benne, ma gyakran a kékfrankos, illetve a cabernet franc és cabernet sauvignon, valamint Eger egyéb, engedélyezett szőlőfajtái. A borvidékről sok védett eredetű bor származik, amelyek körét és előállításuk módját a 102/2009. FVM rendelet szabályozza.

A védett eredetű egri borok szabályozása két fő kategóriát határoz meg:

A védett eredetű borok megjelölése:

Rendezés:
Nézet:
Termelő: Gál Tibor
Cikkszám: 00646
A fajtára jellemzően, halvány tégla színnel bemutatkozó bor, visszafogott illattal. Szimatolva, elsőre a cseresznye, föld és gomba jut eszünkbe, aztán lassan feltámad benne egy kifinomult fűszeresség is. Ízében teljes harmónia az illatokkal, könnyed korty után tartalmas, széles ízspektrum. Finom, elegáns, de határozott savérzet, utóízében enyhe édes érzet, ami erősíti az érett cseresznye gondolatát.
2.890 Ft
Termelő: Gál Tibor
Cikkszám: 00647
Titi két legkedvesebb dűlőjéről, a riolittufás Síkhegyről és a Pajadosról szüreteli pinot noirját. Hogy szépen hozza a fajta piros gyümölcsös, csipkebogyós jegyeit, tartályban, spontán erjed, majd fele részben tartályban is érik 9 hónapon át. Ezt fűszerezi tovább a „másik fél” öthektós hordós rész. Vastagabb, kerek pinot noir, cseresznye, piros ribizli, gomba és avar, mellettük a köves talaj és a hordók fűszerei.
2.990 Ft
Cikkszám: 00765
Ez a bor egy sajátos, különleges ízlésvilágot tükröz. Édes vörös bor, amely alacsony alkoholtartalmával és a szőlőből származó maradék cukortartalmával, intenzív, fűszeres illatával, finom savaival rendkívüli népszerűségnek örvend. Fahordós jegyeket, élvezetes aromát magában hordozva igazi élményt jelent fogyasztója számára. Édes mivoltának köszönhetően kimondottan desszertbornak ajánljuk, diós, mogyorós desszertekhez, piros gyümölcsökkel kiegészítve. Baráti összejövetelek alkalmával az édes, illatos vörösbort kedvelőket meglephetjük vele. 14-16°C-on fogyasztva ajánljuk.
2.990 Ft
Termelő: Gál Tibor
Cikkszám: 00649
Már superior kategóriában szerepel az egri besorolási rendszerben Gál Titi 2017-es bikavére. Gyümölcsös, hűvös bikavér izgalmas savakkal, lédús, hosszú korttyal. Több dűlő termése, kádban, spontán erjesztve, egy éves érleléssel ötszázas hordókban, egri mintára pinot noirral is fűszerezve. Szűretlen.
3.250 Ft
Termelő: Timars Kft.
Cikkszám: 00036

Mindig, előre leválogatva, csak a teljesen érett, egészséges gyümölcs kerülhet a szüretelőládákba. A pincéhez szállítás után kíméletesen feldolgozzák. Az erjesztés nyílt kádakban, kézi csömöszöléssel, alacsony hőfokon 22-23 Co-on, 4 hét alatt ment végbe. A folyamat közben az almasav bontást is elvégezték. Hagyományos préselést követően, az újbort ülepítették és gravitáció segítségével fejtették a színbort használt 225 literes hordókba, majd érlelték 18 hónapon keresztül. Mikor kóstolások után elérkezettnek látták az időt egalizálták a hordókat és szűrés nélkül lepalackozták. Forgalomba hozatal előtt további fél évet palackban érlelték.

A Havas & Timár borászat egy hektár saját szőlőterülettel rendelkezik. Az első szüret 2008-ban volt. Egyre több tapasztalattal, odafigyeléssel közösen végzik a szőlőmunkát, ami azt jelenti, hogy minden metszésben, kötözésben, hajtásválogatásban, kézi munkában, fürtválogatásban és persze a szüretben is aktívan részt vesznek. Azért, hogy ne veszítsenek illat- és ízanyogokat, csak kifogástalan minőségű, egészséges és technológiailag teljesen érett szőlőből, lehető legkevesebb fejtéssel, minimális macerálásssal, természetesen készítik.

Magyarország egyik legrégebbi borvidéke az Egri borvidék. 5340 hektár szőlőültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. A borvidék két eredetvédelmi körzetre, a Debrőire és az Egrire tagozódik. ezáltal a központ Eger mellett, még 19 község tartozik hozzá. A város és környéke híres történelmi borvidék. Lakossága már 1000 éve foglalkozik borászattal és olyan kiváló borokat termel, mint a Debrői Hárslevelű, Egri Csillag és az Egri Bikavér.

A cabernet sauvignon fajta szereti a meleg klímát, közepesen vízigényes. Fürtjei hosszúkásak, közepesen tömöttek. Bogyói aprók, mag-hús aránya kb. 1:12, mely a szőlőfajták között kiemelkedően magasnak számít. Bogyói aprók. a bogyóhéj színanyagban gazdag, vastag. Csersavtartalma – elsősorban a magnak, másodsorban a héjnak köszönhetően – magas. Későn virágzó és későn érő fajta. Nagyon fontos, hogy a gyümölcsöt a teljes fiziológiai érettség állapotában szedjék a magas csersavtartalma miatt, különben rendkívül éles, szárító, kellemetlen érzetű bort ad. A vastag héjnak köszönhetően ellenáll a rothadásnak, viszont a lisztharmatra érzékeny.

A tőke növekedési képessége magas, ezért sokszor alacsony növekedésű gyökértörzsre oltják. Fás részei kemények, ezért alkalmas a gépi szüretre és a faggyal szemben ellenálló. Talajigénye jól alkalmazkodó fajta, de kiváló minőségű gyümölcsöt a kavicsos, jó vízelvezetésű  „gravel” talajon ad.

A cabernet sauvignon cefréjét sokszor macerálják (szín és csersavioldás) és hosszan hájon tartják, magas hőmérsékleten erjesztik. Gyakran hosszan érlelik új kis fahordóban (225L). A bor hosszan érlelhető, a gyümölcsön túl az erjedés, a fa aromái és az alkohol határozza meg a karakterét.

Tipikus partnerei a házasításokban a merlot, a malbec, a syrah, a sangiovese a cabernet franc és a tempranillo. Mivel önmagában gyakran „kemény”, ezért gyakran kerülnek házasításba más, a jobb egyensúlyt lehetővé tevő borok. Általában hidegen erjesztett rosé bor alapanyagául is szolgálhat.

A borban közepesen kifejezett primer gyümölcsaromákat találunk, gyakran fekete ribizlire és más bogyós gyümölcsökre emlékeztet. Érleléssel más szekunder aromák fejlődhetnek ki a borban, mint az eukaliptusz, cédrus, dohány és menta. A hideg klímán termesztett szőlő borának illatán gyakran úrrá lesz a vörösbornál kellemetlen herbásság, zöldpaprika, paprika. Forró klímán a gyümölcs túlérett, esetleg főtt gyümölcsös és lekváros aromákat vihet a borba.

Általában közepes alkoholtartalmú, nagy testű, magas csersavtartalommal és közepes-magas savtartalommal rendelkezik. Hosszan érlelhető, gyakran évtizedekig fejlődik a palackban. A legjobb minőségű borokat érdemes akár 4-8 évig érlelni fogyasztás előtt.

Mértékletes fogyasztása a magas antioxidáns-szint miatt jó hatást gyakorolhat az egészségre.

3.490 Ft
Termelő: Nyolcas és fia
Cikkszám: 00003
Ibolyás-bodzás-rószás illatok, gazdag tanninszerkezet, erős fajtajelleg, keleti fűszerezésű ételekhez, vadakhoz és erdeigyümölcsös szószokhoz ajánljuk
4.690 Ft
Cikkszám: 00034
szüretlen, fehérborsos meleg ribizlis, meggyes jegyek, krémes, fahordós, robosztus, testes ételek mellé, csülökhöz
4.690 Ft 4.221 Ft
Termelő: Timars Kft.
Cikkszám: 00037

 

A szüretet a szőlő fenolosan teljesen érett, barna maggal rendelkező állapotában kezdték meg. Több válogatás után, csak az egészséges gyümölcs kerülhetett a szüretelőládákba. A pincéhez szállítás után kíméletesen feldolgozták. Az erjesztés nyílt tartályban, kézi csömöszöléssel, alacsony hőfokon 22-23 Co-on, 5 hét alatt ment végbe. A folyamat közben az almasav bontást is elvégezték. Préselést követően, az újbort ülepítették és gravitáció segítségével fejtették a színbort hordóba. Az érlelés új és használt barrique-ban történt, 20 hónapon keresztül. Szűretlenül palackozták.

A borvidék

Az egri borvidék Magyarország egyik legrégebbi történelmi borvidéke. A Bükk hegység déli lankáin terül el a mintegy 5340 hektárnyi szőlőültetvény. Két eredetvédelmi borvidéki körzetre, az Egrire és a Debrőire tagozódik, így a központ, Eger mellett még 19 község tartozik hozzá. Eger városa, több mint ezeréves, dicső történelmi múltjával, értékes műemlékeivel, boraival és gyógyvizeivel Magyarország leghíresebb és leglátogatottabb városinak egyike, jelentős kulturális és művelődési központ.

A város és környéke híres történelmi borvidék. Az itt élő lakosság csaknem 1000 éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel olyan kiváló borokat termelve, mint az Egri Bikavér, az Egri Leányka, Debrői Hárslevelű, Egri Csillag.

Borászat

A másfél hektárral szőlőterülettel rendelkező pincészet az első 2008-as szüret óta szoros együttműködésben dolgozik szőlőtermelő társaival, ahonnan szintén alapanyagot dolgoz fel. Számukra ez fontos, mert hiszik és érzékelik, hogy a minőség nagy részben a szőlőben dől el. Ezért évről-évre egyre több odafigyeléssel, tapasztalattal, közösen végzik a szőlő munkáit a metszéstől a szüretig.

Borászati filozófiájuk, hogy a bort csak kifogástalan minőségű, egészséges és technológiailag teljesen érett szőlőből, természetesen készítik, hogy ne veszítsenek illat- és ízanyagokat. Ez a fehérbor készítés technológiájánál nehezebb, de itt sem siettetik azokat a folyamatokat, amik természetes úton amúgy is végbemennek.

A boroknak meg kell adni az időt a stabilitás elérésére és az öntisztulásra. A folyamatos kóstolásoknál kiderül, hogy eljött-e a palackozás ideje, ami szinte a legnagyobb „nyúzás” a bor életében. Ezt minden esetben a palackos érlelés követi, ami a pihentetésről szól, hogy az adott tételt legjobb formájában mutathassák be a fogyasztóknak.

Havas & Timár borászat története

A borász gyerekkorától nagyon vonzódott és érdeklődött mind a gasztronómia, mind a természet iránt. Valószínűleg nem véletlenül, de iskoláit is ebben a sorrendben végezte. Elsőnek a vendéglátó-ipari érettségit szerezte meg, aminek köszönhetően a gyakorlat, majd később a munkája során napi kapcsolatba került a borral. Így kezdődött a fellángolása, ami odáig vezetett, hogy beiratkozott Budafokon a Soós István Borászati Technikumba. Valószínüleg itt lett szerelmes ebbe az egész boros világba. A két év elvégzése után a ballagáson gondolt arra, hogy gyerekkori barátjával, Timár Lászlóval, hogy milyen jó lenne egy közös pince, ahol megvalósíthatja önmagát és hódolhat saját művészetének, a borkészítésnek.

A komoly tervek eléréséhez elvégezte a Budapesti Corvinus Egyetem (Kertészeti Egyetem) szőlész-borász szakát. Tanulmányai során több egri barátság köttetett és egyre jobban ismerte meg az Egri Borvidék szépségeit. Mára már elválaszthatatlanok egymástól. Először egy kis bérelt pincéjük volt, aztán megvették az első sajátot, majd az első szőlőterületet, a másodikat, harmadikat és jelenleg a birtokközpont kialakításán dolgoznak.

Cabernet Sauvignon

Mindig, előre leválogatva, csak a teljesen érett, egészséges gyümölcs kerülhet a szüretelőládákba. A pincéhez szállítás után kíméletesen feldolgozzák. Az erjesztés nyílt kádakban, kézi csömöszöléssel, alacsony hőfokon 22-23 Co-on, 4 hét alatt ment végbe. A folyamat közben az almasav bontást is elvégezték. A hagyományos préselést követően, az újbort ülepítették és gravitáció segítségével fejtették a színbort használt 225 literes hordókba, majd érlelték 18 hónapon keresztül. Mikor kóstolások után elérkezettnek látták az időt egalizálták a hordókat és szűrés nélkül lepalackozták. Forgalomba hozatal előtt további fél évet palackban lett érlelve.

4.690 Ft
Termelő: Dávid Borház
Cikkszám: 00577
30 hónapos, tölgyfahordós és 8 hónapos barrique hordós érlelést követően zárták üvegbe a megjelenésében mély rubin színű illatában és zamatanyagában gazdagon gyümölcsös, testes, robosztus bort.
4.690 Ft
Termelő: Kovács Nimród
Cikkszám: 00631

MONOPOLE Rhapsody Bikavér hűen tükrözi a Nyilasmár és Nagyfai birtok egyediségét. Előbbi vékony, köves, tufás termőrétege és erős déli lejtése tüzességet, testet, utóbbi kötött barna erdőtalaja gazdag és tiszta aromát ad a bornak. Kékfrankos, Pinot Noir, Syrah, Merlot és Cabernet Franc fajtákból házasított,   ízében és illatában áfonya, érett cseresznye és fűszeres tölgy aromák fedezhetők fel. Közép-hosszú lecsengés, bársonyos tanninok jellemzik.

A borász filozófiája, hogy a jó bor lényege az egyedülálló szőlő-termő dűlőkben rejlik. Ilyen jó adottságokkal az egri bortermelő vidék legjobb terroir-jai közül három a Kovács Nimród Winery tulajdonában van. Mivel Eger adottságai a világ nagy borvidékei közöl legnagyobb részt Burgundiához vagy Kalifornia hűvösebb régióihoz hasonlíthatóak, így olyan fajtákat telepítettek, melyet itt otthon érzik magukat és így világszínvonalú borokat tudnak belőle készíteni. A hűvösebb bortermelő vidékek nemzetközi fajtáin kívül – mint a Cabernet Fran, Merlot, Syrah, Chardonnay, és a Pinot Noir -, büszkék lehetnek a hagyományos magyar boraikra, mint a Kékfrankosra és a Furmintra.

Szőlőültetvényeiket a fenntartható fejlődés jegyében környezetbarát, a kézi munkára alapozott termesztés-technológiával végzik. Az egészséges szőlőiket évről évre kézzel szüretelik, hogy a végén tökéletes borok készülhessenek belőlük.

A Kovács Nimród Winery Eger törtéénelmi részén, a Verőszala utcában található. A borászat  hét összefüggő épületei olyanok, mint amik már a 18. században megtalálható présházak voltak a városban. Ahhoz, hogy lehetővé tegyék a helyben történő szőlőfeldolgozást, a présházak közvetlenül a pincék elé épültek. A borászat követve a több száz éves hagyományt, a 21. század technológiai vívmányait maximálisan kihasználva készíti borait. A felújított, korszerű borászatukban mindig szeretettel látják az érdeklődő vendégeket.

Szőlőterületeik megtalálhatóak Nagy Egeden (Eger), Nyilasmáron (Noszvaj) és Nagyfain (Noszvaj)

Nagy Egeden 10 hektáron művelik a szőlőt. Ez egy egyedülálló fekvésű, dél-délnyugati irányú, meredek terület. Mivel itt a talaj mészkő, így a bornak egy különleges, ásványos jelleget ad. Az itt termő fajtáik: Furmint, Kékfrankos, Syrah.

Nyilasmáron 8 hektárt művelnek. Itt a bogácsi tónak köszönhetően, egyedi mikroklímával rendelkezik a terület. A talaja itt ásványi anyagokban gazdag, ezért karakteres, üde, szép, gyümölcsös borokat ad. Fekvése dél-délnyugati, talaja gránit/vulkanikus. Az itt termő szőlőfajtáik: Kékfrankos, Syrah, Chardonnay, Pinot Gris és Pinot Noir.

Nagyfain 12 hektáron művelik a területet. Ez a terület enyhe lejtésű, helyenként köves talajú, harmonikus és kerek borokat ad. Itt termő fajtáik: Cabernet Franc, Merlot, Kékfrankos, Pinot Noir és Syrah.

Magyarország egyik történelmi borvidéke az Egri borvidék. A 22160 hektár (melyből 18 302 hektár I. osztályú) teljes területből mintegy 6000 ha a szőlőültetvény. A borvidék központja és egyben névadója Eger, mely mellett további 19 község tartozik hozzá. 1000 éves múltra tekint vissza a borvidéki szőlő- és borkultúra, ami eddig is és most is meghatározza az itt élő emberek életét.

A borvidék legnagyobb részének területét miocén korú riolittufa borítja. A tufa eluviállis málladékából mészszegény, fekete, nyirok, barnaföld, illetve Ramann-féle barna erdőtalaj vagy agyagbemosódásos erdőtalaj alakul ki.

Kiemelkedő szerepe van a jó minőségű egri bor készítésében a gondosan megválasztott területek, a szőlőfajták és a borvidéki klíma mellett a kiemelkedő szakértelemnek. Egerben a szőlőt „kádra” szedték és hazavitték a városban található pincékbe és borházakba és nem volt szokás a szőlőben borházat és pincét tartani. A belváros területén és a várban található pincék egy része már a 15-16. században létezett. A külső területek pincéi a török hódoltság után, a 18-19. században épültek.

Egerben az épített borház ritkaságnak számított.  A pincék előtt borházra a módosabb gazdáknak tellett, melyeket kőbe vágták. A szegényebbek pincéi 5 – 10 m mélyen található pinceághoz vezető torokkel kezdődtek. Voltak olyan közös pincetorkok is melyek több gazda pinceágához vezettek. Mivel ezekben a pincékben nem volt hely a szőlő feldolgozásához szükséges felszerelésnek, így a szőlőt a háznál dolgozták fel, majd szállították a pincékbe.

4.690 Ft