Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Villányi borvidék

Itt épült ki Magyarország első teljes értékű eredetvédelmi rendszere. A borturizmus első hazai bástyája a Villány- Siklósi Borút. A vidék legerőteljesebb vonzereje a bor.

A hagyomány tisztelete a villányi borvidéken biztos alapokat adott a fejlődéshez. A táj értékéhez tartoznak a palkonyai, villánykövesdi, villányi, nagyharsányi, kisharsányi műemlék pincesorok, a siklósi körzet szórt dűlő pincéi, présházai, melyek a vendégvárás legfontosabb helyszínei, több száz éve nagy technológiai jelentőséggel bírtak.

A hagyományhoz tartozik a Kadarka, a Portugieser, vagy a siller bor jelenléte is. A Villányi borvidék azonban arra is képes, hogy folyamatosan megújuljon. Borok tekintetében szinte tökéletes és teljes skálát kínál. Sok modern pincészetben a legújabb technológiával dolgoznak.

A helyi bortermelők a borversenyek, kiállítások rendszeresen díjazott szereplői. Eddig 6 alkalommal tüntettek ki villányi borászt, illetve pincészetet az „Év Bortermelője” és az „Év Pincészete” címmel.

A Villányi borvidéknek fontos jellemzője, hogy elégséges számban vannak jelen, jelentős szellemi erőt képviselő pincészetek és azok szakemberei. A birtokalapító generáció mellett a második generáció is jelentős erőt képvisel, akik kezében van a Villányi borvidék jövője!

 

Rendezés:
Nézet:
Termelő: Lelovits Pince
Cikkszám: 00436
Könnyed, üdítően friss rozé. Illatában és ízében rengeteg tetszetős piros bogyós gyömölccsel. Behűtve az igazi.
1.490 Ft
Termelő: Joó Tamás
Cikkszám: 00555

Gyümölcsös, muskotályos, szőlővirág ízekkel, illatokkal, kis zöldfűszerességgel. Friss, ropogós savai nyári estéken fröccsként is kiváló, hűsítő.10-12 fokra hűtve ajánljuk desszertekhez, gyümölcsös-szárnyas ételekhez.

Joó Tamás pincészete a Villányi borvidéken található családi pincészet. Jelenleg 6-7 hektáron szüretelik a szőlőt. Mivel kicsi az üzemméret, minden apró részletre oda tudnak figyelni, ami a legfontosabb ahhoz, hogy magas minőségű villányi borokat készítsenek. A Siklósi Várra néző kilátással, Akasztófa dűlőjében található vendéglátó pincéjük.

A termelési folyamatoknál és a szőlő feldolgozásánál elsődleges szempontnak tartják a legújabb technológiák használatát. Fő szempontnak tartják a borok készítésénél, hogy könnyen fogyasztható, fiatalos, friss, de mégis karakteres és egyedi stílusú borokat készítsenek. Fontosnak tartják a siklósi olaszrizling kiemelését. A termőhelyi adottságokat kihasználva prémium vörösboraikkal is szeretnénk tovább vinni a Villányi borvidék jóhírét.

Fehér boraikat hűtött, tartályos erjesztést követően rövid érlelés és készre kezelés után kerülnek palackba.

Vörösboraik stílustól és fajtától függően 9-24 hónapos fahordós érlelést kapnak új és másod- harmadtöltésű barrique hordókban, vagy rozsdamentes acél tartályokban.

A 2017-es évjárat ritka ígéretes volt, amikor is már közel 20- 25.000 palackra növelték a termelést. Elkészítették első Irsai Olivér borukat, illetve nagy vörösboraik is készültek. A szőlő szinte tökéletes állapotban, teljes érésben került szüretelésre. Nem okozott gondot sem fagy, sem túlzott eső, a nap épp annyit sütött, mint amennyire a szőlőnek szüksége volt.

Mivel kis méretű családi pinceként működnek, így ahhoz, hogy versenyképesek legyenek és felfigyeljenek rájuk, minden területen minőséget kell közvetíteniük. Céljuk, hogy minél több borkedvelő megismerje boraikat, amihez jól összehangolt csapatra van szükség, ahol mindenki hozzátesz egy kicsit a fejlődésért és a sikerért. Éppen ezért a kezdetektől csapatban gondolkoznak, ahol a család minden tagja hozzá tud tenni a pince fejlődéséhez.

Az Irsai Olivér egy erős növekedésű tőke, mely vesszője jól gyökeresedik. Fürtjei kúp alakúak és közepes nagyságúak, lazák és vállasak, bogyói kicsik, vékony, de szívós héjúak, nehezen rothadnak. Aranysárga, pettyezett színű. Korán érik, ezért már augusztus közepétől szüretelik. Íze muskotályos zamatú, kitűnő, de mivel bogyója kicsi, így a piacon nem tetszetős.

Bora erősen muskotályos ízű, zöldes-sárgás színű, lágy savakkal. Hibája, hogy gyorsan öregszenek, ezért fiatalon célszerű elfogyasztani. Kellő gondossággal azonban üdén tartható. Illatossága miatt egy könnyű nyári bor legdivatosabb alapanyaga. Sokszor házasítják sauvignon blanc fajtával.

Magyar eredetű fajta, a Csabagyöngye és a pozsonyi fehér keresztezése. Borszőlőként és csemegeszőlőként egyaránt hasznosítják. Korábban csak a csemegeszőlő változata volt elterjedt. A Dél-Balatoni, a Kunsági, a Pannonhalma-Sokoróaljai és az Ászár-Neszmélyi borvidéken van jelen. Azonban az Alföldön található a legnagyobb Irsai Olivér terület. Közepesen termő, a talajra különösebben nem igényes.

Sok európai országban, kiemelten Ausztria (főként Burgenland), Csehország és Szlovákia bortermelő területein termesztik, de vannak ültetvények Indiában, Ausztráliában, Kínában és Japánban. A második világháború után Kocsis Pál nagy mennyiségű vesszőt adott Oroszországnak (akkori Szovjetúnió), ahol még ma is nagy területen termesztik. Magyarországon a fajta jelenleg az egyik legkedveltebb szőlőfajtája. 1967-ben 340 hektáron, főként csemegeszőlőnek termesztették. 1985-ig 2300 hektárt telepítettek be ezzel a fajtával. 2000-ben pedig már 1272 hektár volt nyilvántartásban. Jelenleg 985 hektár területen termesztik.

1.990 Ft
Termelő: Kúcs Gyula
Cikkszám: 00057
Illata, íze, mint a bodzaszörp.
1.990 Ft
Termelő: Johann Topf
Cikkszám: 00753

A Joóbarát Villányi Portugieser oltalom alatt álló, védett eredetű classikus száraz vörösbor.

A villányi borvidék legjellemzőbb fajtája. Hagyományos technológiával acélkádban héjon erjesztve majd ezt követően pár hónapot tartályban érlelve. Színe bíborvörös, íze gyümölcsös, cseresznyés- meggyes, kis fűszeres lecsengéssel. Könnyű bor mindennapi fogyasztásra. Ajánljuk grillezett húsok mellé, egytálételekhez legyen az magyar vagy akár olasz konyha.

 
1.990 Ft
Termelő: Bakonyi Péter
Cikkszám: 00064
50% Zöldveltelini, 30% Hárslevelű, 10% Olaszrizling, és 10% Királyleányka házasítása. Acéltartályban érlelve, majd 2 hónapig palackban pihentetve. Könnyed, nyári, behízelgő fehér bor, fehér húsú gyümölcsökkel, visszafogott savakkal, és zöld jegyekkel.
2.090 Ft
Termelő: Bakonyi Péter
Cikkszám: 00151
Könnyű, elegáns, finom krémességgel, csipkebogyóval
2.090 Ft
Termelő: Streit Zagonyi
Cikkszám: 00426
Színe halvány cseresznyepiros. Illatában piros bogyós gyümölcsaromák jelennek meg. Ízében harmónikus savak kíséretében, enyhén tutti-fruttis aromák érezhetők.
2.150 Ft
Termelő: Lelovits Pince
Cikkszám: 00175
gyöngyözőbor, gyümölcsös
2.190 Ft
Termelő: Lelovits Pince
Cikkszám: 00061
Körte, alma és csipetnyi birs. Visszaköszönnek az új barriqu hordós érlelés krémes, vajas kekszre emlékeztető jegyei is.
2.690 Ft
Termelő: Kúcs Gyula
Cikkszám: 00058
Mély rubin szín, illatában málna, szilva, telt és fűszeres.
2.890 Ft
Termelő: Kúcs Gyula
Cikkszám: 00059
Rubint vörös szín, piros gyümölcs illatú, élénk savú, közepes testtel.
2.890 Ft
Termelő: Streit Zagonyi
Cikkszám: 00579
A gondosan válogatott portugieserhez házasították a prémium kékfrankost és merlot. A portugieser könnyedsége, a kékfrankos gyümölcsössége és a merlot eleganciája teszi igazán komplexé a bort.
2.990 Ft
Termelő: Joó Tamás
Cikkszám: 00752
"Szívemcsücske”. mely nagyot szól, de nem tolakodó. Siklósról az Akasztófa dűlőből. Az erjedést követően 18 hónapig érlelődött 500 literes magyar tölgyfahordóban. Fogyasztását 18 C-on ajánljuk húsételekhez, tésztékhoz. Minden kortyban a szilva. Csodaszép, érett.
3.290 Ft
Termelő: Lelovits Pince
Cikkszám: 00339
Extrém terméskorlátozás, egy napsütéses nyár, majd új tölgyfahordóban egy éven át érlelve. Egy csodás bor!
3.350 Ft
Termelő: Maul Zsolt
Cikkszám: 00630
Világos zöldessárgás szín, enyhe aranyos szikrákkal. Tiszta intenzív illat, citrusok, zöldfűszerek dominálnak. A korty telt, zamatos. Az egres és a lime íze betölti a szájüreget. A háttérben a zöldes ízjegyek érezhetők egy csepp csalán csípős frisseségével. A savak virgoncak, lendületesek. Érezhető az új zélandi stílus, látványban, illatban és ízben egyaránt. Színtiszta kora nyári napsütés
3.490 Ft
Termelő: Streit Zagonyi
Cikkszám: 00427
Élénk, fiatalos bordó árnyalatú. Illatában intenzív pörkölt jegyek érezhetők, érett és túlérett gyümölcsök pici fekete borssal fűszerezve. Izében visszaköszön a piros és fekete bogyósok kavalkádja és feszes tanninok, elegáns savak érezhetők.
3.590 Ft