Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Villányi borvidék

Itt épült ki Magyarország első teljes értékű eredetvédelmi rendszere. A borturizmus első hazai bástyája a Villány- Siklósi Borút. A vidék legerőteljesebb vonzereje a bor.

A hagyomány tisztelete a villányi borvidéken biztos alapokat adott a fejlődéshez. A táj értékéhez tartoznak a palkonyai, villánykövesdi, villányi, nagyharsányi, kisharsányi műemlék pincesorok, a siklósi körzet szórt dűlő pincéi, présházai, melyek a vendégvárás legfontosabb helyszínei, több száz éve nagy technológiai jelentőséggel bírtak.

A hagyományhoz tartozik a Kadarka, a Portugieser, vagy a siller bor jelenléte is. A Villányi borvidék azonban arra is képes, hogy folyamatosan megújuljon. Borok tekintetében szinte tökéletes és teljes skálát kínál. Sok modern pincészetben a legújabb technológiával dolgoznak.

A helyi bortermelők a borversenyek, kiállítások rendszeresen díjazott szereplői. Eddig 6 alkalommal tüntettek ki villányi borászt, illetve pincészetet az „Év Bortermelője” és az „Év Pincészete” címmel.

A Villányi borvidéknek fontos jellemzője, hogy elégséges számban vannak jelen, jelentős szellemi erőt képviselő pincészetek és azok szakemberei. A birtokalapító generáció mellett a második generáció is jelentős erőt képvisel, akik kezében van a Villányi borvidék jövője!

 

Rendezés:
Nézet:
Termelő: Lelovits Pince
Cikkszám: 00436
Könnyed, üdítően friss rozé. Illatában és ízében rengeteg tetszetős piros bogyós gyömölccsel. Behűtve az igazi.
1.490 Ft
Termelő: Johann Topf
Cikkszám: 00753

A Joóbarát Villányi Portugieser oltalom alatt álló, védett eredetű classikus száraz vörösbor.

A villányi borvidék legjellemzőbb fajtája. Hagyományos technológiával acélkádban héjon erjesztve majd ezt követően pár hónapot tartályban érlelve. Színe bíborvörös, íze gyümölcsös, cseresznyés- meggyes, kis fűszeres lecsengéssel. Könnyű bor mindennapi fogyasztásra. Ajánljuk grillezett húsok mellé, egytálételekhez legyen az magyar vagy akár olasz konyha.

 
1.990 Ft
Termelő: Bakonyi Péter
Cikkszám: 00064
50% Zöldveltelini, 30% Hárslevelű, 10% Olaszrizling, és 10% Királyleányka házasítása. Acéltartályban érlelve, majd 2 hónapig palackban pihentetve. Könnyed, nyári, behízelgő fehér bor, fehér húsú gyümölcsökkel, visszafogott savakkal, és zöld jegyekkel.
2.090 Ft
Termelő: Lelovits Pince
Cikkszám: 00175
gyöngyözőbor, gyümölcsös
2.190 Ft
Termelő: Lelovits Pince
Cikkszám: 00779
Üde, zamatos, könnyű test, gazdag ízek. Illata citrusos, zöldalmás, friss gyümölcsösség.
2.190 Ft
Termelő: Lelovits Pince
Cikkszám: 00780
Friss gyümölcsösség, könnyed, feketeribizlis-szedres íz, cseppnyi dohánnyal. Igazi csudabogár
2.190 Ft
Termelő: Bakonyi Péter
Cikkszám: 00151
Könnyű, elegáns, finom krémességgel, csipkebogyóval
2.290 Ft
Cikkszám: 00784
Különleges minőségű, tiszta Portugieser. Öreg dűlőszelektált tőkék, legjobb terméséből készült. A fajtajelleget a spontán erjesztés, derítés- és  szűrésmentesség hangsúlyozza. 1 évig tölgyfahordóban érlelődött.
2.490 Ft
Termelő: Maul Zsolt
Cikkszám: 00630
Világos zöldessárgás szín, enyhe aranyos szikrákkal. Tiszta intenzív illat, citrusok, zöldfűszerek dominálnak. A korty telt, zamatos. Az egres és a lime íze betölti a szájüreget. A háttérben a zöldes ízjegyek érezhetők egy csepp csalán csípős frisseségével. A savak virgoncak, lendületesek. Érezhető az új zélandi stílus, látványban, illatban és ízben egyaránt. Színtiszta kora nyári napsütés
 

A Maul boroknál minden évjárat más és más, tükrözve a borász személyiségét, életútját.


Megtalálható a magas alkohol, a szilárd, erőteljes test, a simulékony savak és a csipetnyi maradék cukor nagyon harmonikus egésszé gyúrva. Borait a folyamatos fejlődés jellemzi. Gyermekből fiatal felnőtté válni majd férfivé és családapává…

Itthon és külföldön is sok tapasztalatot, érzések sokaságát gyűjtötte. Borait a saját maga képére formálja, így alakítva ki a saját Brand-et. Szívesen játszik a fajtákkal, fajborokként és cuveékben egyaránt. Fantázianeveket használ az elnevezéseknél, melyek az adott borok arculatát, hangulatát vannak hivatva tolmácsolni. Történeteket, érzelmeket mesél el velük, nem próbál az emberek torkán leerőltetni ízeket, illatokat, amiket nem éreznek.
A Maul Borászat pillanatnyilag a családi háznál kialakított, kis feldolgozóban kapott helyet.
A 2008-ban elnyert Uniós pályázat lehetővé tette a felújításokat és korszerűsítést.

Az egy 5000 literes kóracél tartályban és a négy 8000 literes tartályban a modern szőlő feldolgozása lehetséges, míg a nyílt tartályaikban a tradicionális szőlő feldolgozását végzik.

Összesen 500 hl bor készítésére és tárolására van lehetőség. A kis családi borászatban évjáratonként 600-700 mázsa szőlőt tudnak feldolgozni.

2015-ös évtől évjáratonként 30-35.000 palack bort palackoztak.

 A Hedonist egy egészen mély rubin színű bor, mely szinte szikrázik a pohárban. Illata intenzív és rendkívül buja, árad az orrunkba a mediterrán forróság. Mintha csak egy marokkói piacon járnánk. A fahéj, a szerecsendió, a kardamon illata megbabonáz minket. Íze édes szilvás, aszalt gyümölcsös, lekváros. Hátrébb pedig a finom fás jegyek domborítanak. A savak is szinte édesnek hatnak. A magas alkohol bővérűvé teszi. Ez olyan mint az Édenkert illata és íze… 

A Villányi borvidék, mely régebben Villány-Siklós borvidékként volt ismert, fontos szerepet játszott a magyar borászat újjászületésében. Egyik legfejlettebb bortermő vidéke Magyarországnak. Sokak szerint a nagyüzemi termelés alatt összeszokott kiváló szakembereknek, mások viszont az idetelepült svábok kitartásának tulajdonítják. A borvidéknél két nagy településhez kötődő, különböző arculatú szőlőtermesztésről beszélünk. Villány a modern technológiájáról és tüzes vörösborairól híres, amíg Siklós kicsit háttérbe szorult fehérboraival. A legdélibb fekvésű borvidékünkön 2100 hektáron termesztenek szőlőt. A szőlő érleléséhez a meglévő szubmediterrán éghajlat kiváló körülményeket teremt, mely szintén hozzájárul a borvidék sikereihez. Hazánk legnaposabb és legmelegebb borvidéke, hosszú száraz nyarakkal és tenyészidővel. Talaja a Villányi-hegység mészkőire rakódott vörös agyaggal és barna erdőtalajjal összekeveredő lösz.

IV. Bélához köthető az első magyar uralkodótól származó írásos anyag, aki a szársomlyói vár alapítólevelében már említést tett a Harsány határában található szőlőkről. A török hódoltság átalakította ugyan a bortermelést a vidéken, de a szőlőművelés hagyománya nem szűnt meg. Erre a borvidékre ma is jellemző borkészítési hagyományokat a falvakba betelepülő rácok és szlávok hozták magukkal. Nekik köszönhető az első Kadarka ültetvények, de nem csupán a szőlőfajták meghonosításában volt szerepük, hanem a mostani termelési technológiák kialakulásában is. A villányi vörösborkultúra alapját, a héjon erjesztést szintén nekik köszönhetjük.
A török hódoltságot követően a népesség pótlására betelepített svábok újabb szőlőfajtákat és szokásokat hoztak. Ők kezdtek el Villányban először Kékoportó szőlőt ültetni, mely a Portugieser bor alapja. A bortermelés mellett a pincék és présházak építését is ők kezdték. A vidék minőségi borainak köszönhetően az 1800-as évek közepén már a tengeren túl is fogyasztották azokat. A XIX. század végi filoxéra járványnak, vagyis a szőlőtetűnek köszönhető, a pusztítást követően új szőlőfajták is megjelentek a betelepítéseknek köszönhetően, mint a Cabernet Franc, a Pinot Noir és a Merlot.


 

2.590 Ft
Termelő: Kúcs Gyula
Cikkszám: 00058
Mély rubin szín, illatában málna, szilva, telt és fűszeres.
2.990 Ft
Termelő: Kúcs Gyula
Cikkszám: 00059
Rubint vörös szín, piros gyümölcs illatú, élénk savú, közepes testtel.
2.990 Ft
Termelő: Streit Zagonyi
Cikkszám: 00579
A gondosan válogatott portugieserhez házasították a prémium kékfrankost és merlot. A portugieser könnyedsége, a kékfrankos gyümölcsössége és a merlot eleganciája teszi igazán komplexé a bort.
2.990 Ft
Termelő: Mayer Pincészet
Cikkszám: 00781
Hajdús dűlőben termesztett francia eredetű Cabernet Sauvignon szőlőből készített, hagyományos iskolázású, jellegzetes villányi vörösbor. Testes, fanyar ízvilágot a fahordóban történt erjesztésnek és a nagyméretű ászokhordós érlelésnek is köszönheti.
2.990 Ft
Termelő: Joó Tamás
Cikkszám: 00752
"Szívemcsücske”. mely nagyot szól, de nem tolakodó. Siklósról az Akasztófa dűlőből. Az erjedést követően 18 hónapig érlelődött 500 literes magyar tölgyfahordóban. Fogyasztását 18 C-on ajánljuk húsételekhez, tésztékhoz. Minden kortyban a szilva. Csodaszép, érett.
3.290 Ft