Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Pannonhalmi borvidék

Pannonhalmi borvidék kis magyar borvidék az Észak-dunántúlonGyőr-Moson-Sopron megyébenPannonhalma környékén. A borvidéken csaknem száz százalékban fehérborszőlőket termesztenek.

Az ültetvények területe 2016-ban 638 hektár, talajuk középkötött vályog, lösz és barna erdőtalaj, helyenként homokfoltokkal. A borvidék a Pannonhalmi-dombság észak-északnyugat – dél-délkelet irányú vonulatának lejtőin terül el.

Klímája a magyar borvidékek mezőnyében közepes. Évi középhőmérséklete 10°C körüli, az évi 2000 napsütéses óra jó napfénytartamnak számít. Az éves csapadék közepes (600-650 milliméter), de eloszlása jó, aszályra nem kell számítani.

Talajadottságok[szerkesztés]

A Pannonhalmi-dombság Győr-Moson-Sopron megye déli részén helyezkedik el. Pannonkor végén, de inkább a felsőpliocén elején kéregmozgások indultak meg. Az egységes pannontábla észak-nyugati és dél-keleti irányú vetődési vonalak mentén összetört. Két fővölgy a Pannonhalmi-völgy és a Tényői-völgy alakult ki és kiemelkedett három vonulat a Pannonhalma, Ravazd-Csanaki és a Sokoró. A Sokoró alapjáról, amelyről beigazolódott, mezozós vagy paleozós kristályos kőzet, illetve mészkő alapja van. Erre az alapra települtek a különféle pannon üledéksorok, amelyeknek a valódi vastagsága nagyon változó (főleg homok, homokkő, agyag, részletesebben, kékes-szürkés színű agyag, finomabb és durvább szemcséjű pannóniai-pontusi homok, illetve homokkő). Az üledék-felhalmozódás valószínűleg az alsó pliocénben indult meg a Pannon-tenger sekély vizű parti sávjában, főleg folyóvízi eredettel. Ezek a kőzetek figyelemmel kísérhetők a pannonhalmi Várhegy falu felőli oldalán húzódó horog mentén is, ahol helyenként több méter magas homokkő falakkal találkozhatunk.

Jellemző szőlőfajtái[szerkesztés]

Újabban terjed a chardonnay, a szürkebarát, a cserszegi fűszeres, a sauvignon blanc és a zweigelt is. Kis mennyiségben termelnek kékfrankoscabernet sauvignonmerlot és pinot noir szőlőket is.

Rendezés:
Nézet:
Termelő: Cseri Pincészet
Cikkszám: 00538
Könnyű, mégis tartalmas fehérbor, fűszeres ízjegyekkel, finom savszerkezettel.
3.450 Ft
Termelő: Cseri Pincészet
Cikkszám: 00639

Moseli típusú reduktív rizling, szeptember elejei szüretből. Friss gyümölcsös, citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, elegáns, apró maradék széndioxid gyönyökkel, határozott savakkal, behízelgő mézességgel. Könnyű és üdítő élmény az év minden napjára

3.750 Ft
Termelő: Cseri Pincészet
Cikkszám: 00638
A tényői Öreghegyen található dűlőről válogatták a 2015-ös sauvignon blanc-jukhoz az alapanyagot. Sűrű, kemény alapanyag, a fahordós érlelés is elbírta. A bodzás, egreses illatok mellett némi déli gyümölcs és vanília is felbukkan. Aztán a kortyban már élénk savak, de el is férnek bőven, nem kell attól tartanunk, hogy túlnőnének a boron. 
4.090 Ft
Termelő: Cseri Pincészet
Cikkszám: 00367

Déli fekvésű, meleg dűlők termése, piros bogyós, gyümölcsök mellett meglepő gyógynövény jegyekkel, s szegfűszeg, vanília, kávé, grillázs illatokkal gazdagítva.

9.790 Ft
Termelő: Cseri Pincészet
Cikkszám: 00953
A ribizlis aromát a szegfűszeg és menta ízek kísérik, a hordó, csokoládé, cédrus és zsálya jegyeivel. Merész ízeiben felfedezhető a lédús málna, érett cseresznye és egy csekély vanília. Komoly test jellemzi, enyhe tanninnal, kellemes utóízzel.
10.890 Ft