Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Nagy-Somlói borvidék

Nagy-Somlói borvidék, Magyarország legkisebb területű történelmi borvidéke a Bakony hegység nyugati lábánál, de már a Kisalföld síkságából kiemelkedő Somló szoknyáján helyezkedik el.

Földrajza és időjárása

A 432 méter magas Somló a Bakony hegység nyugati lábánál, de már a Kisalföld síkságából emelkedik ki. A hegy közigazgatásilag Veszprém megyébenDevecsertől hat kilométerre fekszik. A Somló körüli falvak DobaOrosziBorszörcsökSomlóvásárhelySomlójenőTüskevárIszkázSomlóvecse és Somlószőlős.

A Somló időjárási viszonyai többnyire megegyeznek a régió időjárásával. Az uralkodó szélirány északnyugati. A borvidék szempontjából jelentős helyi időjárási jelenség, hogy jégeső aránylag ritkán éri a Somlót. Rendszerint a jégeső a hegy aljáig vonul, majd a felhő kétfelé válik, és a Somló csekély kárral menekül meg a jégtől. Ez alól a 2008-as év kivétel volt amikor a jég az 1972-es nagy jégveréshez mérhető károkat okozott. A néphit szerint, ha az ormot borító köd Zalának megy ("pipál" a Somló), akkor eső várható, ha pedig a köd a Bakonynak fordul, akkor kétséges az eső.

A szőlő érlelésének az aránylag meleg éghajlaton kívül a fekete bazalt hőelnyelő tulajdonsága is kedvez. A bazalt a nappal elnyelt hőmennyiséget éjjel egyenletesen visszasugározza. A szőlőket így folyamatosan meleg veszi körül ez pedig szemek érlelését kedvezőbben befolyásolja. A gazdag (földpátolivinaugitmagnetit stb.) ásványi összetételű bazalt mállásából származó, kitűnő termőtalaj és az egyenletes meleg egyaránt hozzájárulnak a somlói bor egyediségéhez és minőségéhez.

Szőlészeti technológia

  • Hagyományos bakművelés: A bakművelés kézi munkaigénye nagy és az így művelt szőlő hozama is elmarad az egyéb korszerű művelésmódokkal elérhetőtől. Ezért manapság a Somlón csak az amúgy is nehezen gépesíthető meredekebb, magasabban fekvő és a nehezebben megközelíthető területeken használnak bakművelést. A bakművelésű szőlő minősége és várható cukorfoka rendszerint jobb mint a jól gépesíthető művelésmódoké, emiatt a magasabb minőséget megcélzó termelők gyakran előnyben részesítik ezt a művelésmódot. A bakművelésű ültetvények hektáronkénti tőkeszáma általában 8-10 ezer körül van.

  • Kordonos művelés: A 20. század második felében ahol lehetett ott a bakművelést lecserélték kordonos művelésre. Ez a művelési mód lehetővé tette az intenzív gépesítést és a mennyiségi termelést. Sok ültetvényben a nagy sortávolság következtében alacsony hektáronkénti tőkeszám (2500-3000) mellett a könnyű gépesíthetőség miatt magasan lévő fürtzónákkal és nagyobb terheléssel (2–4 kg) dolgoznak, máshol szűkebb sortávolsággal, alacsonyabb tőkefejjel és alacsonyabb tőketerheléssel használják a kordonos támrendszert. Az elérhető minőség ebben a művelésmódban nagyon széles skálán mozog, de a hagyományos bakművelés adta lehetőségektől még a legjobb esetben is elmarad.

 

Rendezés:
Nézet:
Cikkszám: 00622

Somló legismertebb és legnépszerűbb szőlőfajtája. A hegy déli oldaláról, két ültetvényről szüreteltük. Az ökológiai növényvédelem, spontán erjesztés és a természetes borkezelés egy igazi, fajtajelleges Juhfarkot eredményezett. A teljes mennyiség fahordóban érlelődött, harmada újhordóban.

3.890 Ft
Termelő: Barnabás Pince
Cikkszám: 00007

Régi magyar és somlói borfajta, amelyben a jellegzetes somlói ásványos karakter, tűz, izgalmas savak találhatóak. A kitűnő termőhelyi adottságok meghatározók ebben a fajtában , amely az összesen 0,6 ha-al rendelkező pincénél termett, ami Somló egyik legszebb részén, az Aranyhegy dűlőben található. Fogyasztása 12-14 C-on,akár hosszabb levegőztetés után. Nyitott palack állósága kitűnő. Különböző ételekhez nagyon jól párosítható.

4.690 Ft
Termelő: Barnabás Pince
Cikkszám: 00565

A 2015-ös évjárat eleganciáját tükrözve, alacsony alkohol mellett hozza a somlói ásványosságot és a hárslevelű virágos, mézes, gyömbéres jegyeit kiegészülve a hordó krémes, vaníliás, kókuszos, tölgyes jegyeivel, ami kóstolásnál nagy élményt ad. A kitűnő termőhelyi adottságok meghatározók ebben a fajtában , amely az összesen 0,6 ha-al rendelkező pincénél termett, ami Somló egyik legszebb részén, az Aranyhegy dűlőben található. Fogyasztása 12-14 C-on,akár hosszabb levegőztetés után. Nyitott palack állósága kitűnő. Különböző ételekhez, főként halakhoz kitűnően párosítható.

4.690 Ft
Cikkszám: 00624

A bor három ültetvényről való. Kettő a déli és egy a nyugati oldalról. A déli oldal boraiból a legszebb hordókat választottuk ki ebbe a borba. Emellett a nyugati oldal teljes mennyisége belekerült. Tartályban, többször töltött hordóban és új hordóban érlelődött. Testes, mégis elegáns bort sikerült készítenünk. Borászatunk egyik büszkesége.

5.990 Ft
Cikkszám: 00625

Somló hét különböző kis szőlőterületéről származik a bor. Jellemzően öreg szőlőtőkékről szüreteltük a termést, három terület életkora száz év körüli. A tőketerhelés extrém alacsony volt, fél kg/tőke alatti. Ez nem terméskorlátozás eredménye, hanem az idős szőlők ilyen termésmennyiséget tudtak adni. Az erjedés és az érlelés részben fahordóban, részben tartályban zajlott. Cél volt, hogy a hordós érlelés ne fedje el a bor gyümölcsösségét. Visszafogott illat, nagy koncentráltság és sok ásvány jellemzi.

5.990 Ft
Termelő: Spiegelber István
Cikkszám: 00667

Saját termesztésű szőlőből, 8 hónapos érlelés után került palackba! Könnyed, somlói bor, alacsonyabb savtartalommal.

Összesen: 1304 palack

7.990 Ft