Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kolonics Pincészet, Nagy-Somló, bor, birtok, pince

A pincészet több generációra visszanyúló családi vállalkozás, mely a Somló dél-keleti oldalán, az Apátság-dűlőben található. A Pincészet összességében 9 hektáron gazdálkodik, mely területen olaszrizlink, juhfark és hárslevelű szőlővel van betelepítve.

A borok klasszikus, tradicionális eljárással készülnek: hozamkorlátozással, fahordós erjesztéssel és érleléssel. A borászat 30 000 liter fahordós kapacitással rendelkezik. A borok 1-2-3 évig érlelődnek a pincében, majd ezután kerülnek lepalackozásra. Ennek és a jelentős hozamkorlátozásnak köszönhetően a borok tipikus somlai, gazdag mineralitású borokként kerülnek forgalomba.

 

 
Rendezés:
Nézet:
Cikkszám: 00447

A Kolonics pincészet több generációra visszanyúló családi vállalkozás Somló dél-keleti oldalán található az Apátság dűlőben. A pincészet 9 hektáron gazdálkodik, mely területen furmint, juhfark, hárslevelű, szőlővel van betelepítve.

A borok tradicionális, klasszikus eljárással készülnek, hozamkorlátozással és fahordós érleléssel, erjesztéssel. 30000 liter fahordós kapacitással rendelkezik a borászat. Palackozás előtt a borok 1-3 évig érlelődnek a pincében, s csak ezután kerülnek lepalackozásra. Ennek és a nagyfokú hozamkorlátozásnak köszönhetően boraik tipikus somlai, gazdag mineralitású borként kerülnek forgalomba.

Az olaszrizling a Magyarországon termesztett szőlőfajták közül a legnagyobb területen található. Számos családi pincészetben megtalálható, illetve az ország összes borvidékén – kivétel Tokaj Hegyalja. Pillanatnyilag 6000 hektár területe van, melyből Balatonfüred-Csopak, Badacsony és a Balaton felvidék tudhatja magáénak a legnagyobb ültetvényeket, melyek egyenként több mint 700-700 hektár.

Az ásványi anyagokat jól tudja hasznosítani, így különösen jól érzi magát a vulkanikus talajokon. Érdemes még magasabb mésztartalmú területeken is termeszteni. Ilyenkor savkészlete könnyeddé, üdévé teszi. Még akár pezsgő alapbort is lehet belőle készíteni.

Teljes érésben savai elegánsak, finomak, gerincesek, de erőteljesek. Éretlenül viszont a borvidéktől függetlenül harapósak, durvák. Nagy mennyiségben gyűjt cukrot. Bora jó esetben tökéletes egyensúlyt tud mutatni. Íze száraz iskolázásban fanyarkás, ezért sokszor férfias bornak tartják. Az aszúsodásra hajlamos. Szintén ez a fajta adja a badacsonyi aszút is. Sokszor felfedezhető keserűmandulára emlékeztető íz- és illatjegyek, különösen a Balaton-felvidéken. Alkalmas a házasításra is. A késői szüretet meghálálja. Nemessé teszi ízeit a hosszabb fahordós érlelés, érdemes rá több időt szánni. A Bükkalján és a Mátraalján könnyedebb és virágosabb íz- és illatkaraktert felmutató bor készül belőle, de csak az acéltartályos érlelés után.

Legszebb magyarországi példáival Somlón és a Balaton felvidéki vulkánokon találkozhatunk. Az itt született borok hosszú életűek, ami akár 15-20 évet is jelent. Sokan lenézik a rajnai rizling mellett ezt a fajtát, de a magyarországi példák erre rácáfolnak.

Igaz, Magyarországon az Olaszrizling a 19. száza közepe táján, a német területről terjed el, évtizedek óta az egyik legkedveltebb és legismertebb fehérbort termő szőlőfajta. Mivel Magyarországon található a legnagyobb mennyiségben és mert kitűnően alkalmazkodik a borvidékeink természeti adottságaihoz így a szőlőtermesztő országok közül mára már hungaricumként kezelik.

Igazi kísérletező fajta, melytermelőjének nagy mozgásteret képes nyújtani.

Visszafogott íz- és illatvilággal rendelkező, finom savakat tartalmaz és éppen ezen tulajdonságai révén jól visszaadja egy-egy termőterület talajbeli különbségeit. Függően a termőhelytől és évjárattól szép, napos, hosszú őszi idő esetén fogékony a nemes penészes érésre és töppedésre, mely eredményeként édes és félédes bor is készthető belőle.

Sűrű, vékony vesszőjű, közepes vagy gyenge tőkéjű. Fürtje tömött, kicsi-középnagy, melynek átlagos tömege 90-140 g. Hengeres alakú és gyakran található rajta mellékfürt. Bogyója gömbölyű, sárga színű és kicsi. Héja alig hamvas, vékony. Húsa semleges ízű, puha, lédús. Borának íze sokszor emlékeztet a keserű manduláéra. Savai szelídek, melynek mértéke azonban a termőhelytől függ. Illata enyhe rezeda.

Október elején szüretelhető. Mivel későn érő, ezért szereti a déli lejtőket, melegebb helyeket. Kiváló minőségű fajta, mely bőven termő. Termése szinte mindig állandó minőségű, kivéve ha eléri a rothadás, lisztharmat. A nagy magnéziumigény fő jellemzője, melynek hiányában kialakulhat hiánybetegsége. Mivel a felvett magnézium jelentős része a termésbe, majd a borba kerül, ezért bora izomgörcsök ellen gyógyhatású. Magyarországon a bazalton termesztett badacsonyi borvidék borában található a legtöbb magnézium.

3.890 Ft
Cikkszám: 00208

A Kolonics pincészet több generációra visszanyúló családi vállalkozás Somló dél-keleti oldalán található az Apátság dűlőben. A pincészet 9 hektáron gazdálkodik, mely területen juhfark, hárslevelű, olaszrizling szőlővel van betelepítve.

A borok tradicionális, klasszikus eljárással készülnek, hozamkorlátozással és fahordós érleléssel, erjesztéssel. 30000 liter fahordós kapacitással rendelkezik a borászat. Palackozás előtt a borok 1-3 évig érlelődnek a pincében, s csak ezután kerülnek lepalackozásra. Ennek és a nagyfokú hozamkorlátozásnak köszönhetően boraik tipikus somlai, gazdag mineralitású borként kerülnek forgalomba.

Tokaj-Hegyalján már 1623-ban megtalálható volt a furmint. A 18. század elejére lett Tokaj-Hegyalja meghatározó fajtája, de más vidékeken is telepítették. Ma a somlói furmintot tartják a tokaji mellett a legtöbbre. Bükkalja és Somló mellett más borvidéken nincs is itthon számottevő telepítés belőle. Jelenlegi termőterülete 3600 hektár, melynek nagy része – 3460 hektár – Tokaj-Hegyalján, 35 hektár pedig Somlón található.

Legszebb formáját az ásványi anyagokban gazdag, kötött, mély talajokon hozza, de jól terem vulkáni málladékon és löszön is. Nem kedveli a homokot és a köves öntéstalajokat.

A fajta bora többnyire magas savtartalmú, de a gondos szőlészeti munka mellett ezen savak elegánsak. Mivel jó cukorgyűjtő képessége van, a szárazon iskolázott is magas alkoholtartalmú. Ez elérheti Tokaj-Hegyalján (jobb évjáratokban) a 14-15% alkoholt is. Illata határozott és már kisebb koncentrációnál is fajtajelleges. Nagyon gyakran birs, körte és szegfűszeg illata keveredik. Az éretten szüretelt szőlőből készült bor édes borként és szárazon is elegáns, nagytestű és különleges minőséget tud adni. A Somlón termeltek íz- és illatvilága visszafogottabb, nehezebben nyílik meg, levegőztetést igényel. 3-4 éves korában éri el csúcsát. Ettől kezdve sokszor 10-15 évig is élvezetes marad. Eleganciája főként csak a Rajna menti száraz rizlingekhez hasonlítható. Nagyságát ízbeli tisztasága adja. Főként azokat érinti meg a vulkáni talajtól kapott mineralitás mellet a bor lényegét adó szép savak, akik már képesek feldolgozni a borok adta magasabb élményeket is.

Ha túlterhelt vagy éretlen tőkéről szedett szőlőből készül, sokan keménynek tartják. A Tokaj-Hegyalján termettek kissé lágyabbak somlói társaiknál, de ez a lágyság viszonylagos. Savtartalma sokszor elére a 10-12 gramm/liter értéket. Ez a megfelelő cukor- vagy extrakt-tartalom mellett kizárólag jó gerincet és testet jelent, de semmiképpen nem okoz bántó savérzetet.

Egyre több termelő próbálja kiaknázni a korosabb ültetvényekben található lehetőségeket. Ezeknek a boroknak több levegőztetésre van szükségük, mint sokszor 1-1 somlóinak.

Hegyalján az édesen iskolázott késői szüreteléssel önállóan, sárga muskotállyal vagy hárslevelűvel együtt legtöbbször aszúként, édes szamorodniként érik. Mivel ennek a fajtának a cukorgyűjtő képessége elég nagy így a magas puttony-számú aszúborokban jelentős mennyiségű maradékcukrot találunk, amit kiegyenlít a szintén magas savtartalom. Ezeknek a boroknak általában alacsony, 11-12% az alkoholtartalma.

Fiatalon a késői szüretelésűek illatvilágot sok esetben a botritisz határozza meg. Illatában a narancshéj, szerecsendió virág, citrusfélék és az elmaradhatatlan birs és körte jelenik meg. Aszúboroknál kevésbé érvényesül a botritiszes jelleg. Itt a kajszibarack és körte mellett akácvirág, méz. Az amerikai hordóban érett boroknál ananász, gesztenye, őszibarack jelentik a fő ízirányokat. Egyes termőhelyeken viszont kimondottan kapros jellegű íz- és illatjegyekkel születnek a borok. Ez talaj adottságtól függ és nem hiba.

A mikrooxidáció a borok érésével számos illet- szín- és ízbeli árnyalatváltozást okoz. Mélyebb, barnás színek jelentkeznek az illatokban is mint pl.: mogyoró, dió, törökméz, gesztenye, majd még később dohány, kávé, csokoládé, cédrus és szantálfa.

3.990 Ft
Cikkszám: 00210

A Kolonics pincészet több generációra visszanyúló családi vállalkozás Somló dél-keleti oldalán található az Apátság dűlőben. A pincészet 9 hektáron gazdálkodik, mely területen furmint, juhfark, hárslevelű, szőlővel van betelepítve.

A borok tradicionális, klasszikus eljárással készülnek, hozamkorlátozással és fahordós érleléssel, erjesztéssel. 30000 liter fahordós kapacitással rendelkezik a borászat. Palackozás előtt a borok 1-3 évig érlelődnek a pincében, s csak ezután kerülnek lepalackozásra. Ennek és a nagyfokú hozamkorlátozásnak köszönhetően boraik tipikus somlai, gazdag mineralitású borként kerülnek forgalomba.

 

4.650 Ft