Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Badacsonyi borvidék

Badacsonyi borvidék

A Balaton környékén termő borok sajátos tulajdonsággal bírnak. Egy borospince előtt ücsörögve összes érzékszervünknek gyönyörűséget szerezhetünk: a borok minősége párosul a táj szépségével, a tó, a szőlőhegyek, a fehér falú présházak és a hegyek lábánál található kis falvak látványával. Sok művész és tudós ember adózott egy-egy művel a táj sajátosságának, és az sem véletlen, hogy Badacsony borát az „istenek nektárjának” nevezték.

Területe1600 hektár.

Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei

Klímája kiegyenlített, szubmediterrán jellegű. Sok napsütés jellemzi, védett az északi széltől. Éghajlatát a Balaton kedvezően befolyásolja. Különösen a déli, délnyugati lejtők napfényes, védett területein alakul ki kedvező mikroklíma a szőlő számára. A nagy víztömeg meggátolja a hőmérsékleti szélsőségek kialakulását és biztosítja a levegő magasabb páratartalmát.

Talajszerkezete változatos, vulkanikus eredetű

Szőlőfajták tekintetében az olaszrizling a legelterjedtebb, a belőle készült bor lágy, savai visszafogottak, zamata keserű mandulára emlékeztet. Jó évjárat esetén aszúsodott szemek is lehetnek a fürtön. A borvidék leghíresebb fajtája a szürkebarát, bora zamatos, tüzes, harmonikusan gömbölyű, magas alkoholtartalmú. A kéknyelű jó minőségű, de keveset terem, mert nehezen termékenyül. Diszkrét, fűszeres bukéval, nemes eleganciával bír.

Ásatások leletei bizonyították, hogy már 2000 évvel ezelőtt virágzó szőlőkultúra volt Badacsony környékén, de feltehetőleg már a kelták korában is voltak szőlőültetvények a vidéken. A hegy lábánál vezetett a rómaiak egyik híres hadiútja az Aquincumba. A nagyobb szőlőtelepítések Probus császár nevéhez fűződnek. Ezekre az időkre emlékeztetnek a szüreti motívumokkal díszített római kori épületmaradványok, szobrok.

A honfoglaló magyarok már jól ismerték a szőlőt, a bort és mint értéket adományozták a későbbiekben. Ezáltal a XIII. században a borvidék jelentős része egyházi kézbe került.

A XVIII - XIX. sz.-ban a badacsonyi ürmös hírneve a tokaji aszúéval versengett. A filoxéravész utáni rekonstrukció alkalmával a szőlőtermesztés technológiája e borvidéken is jelentősen megváltozott. Ekkor építették a várfalnak is beillő támfalakat az erózió megakadályozására.

A szürke csuhás szerzetesek egy francia eredetű fajta, a pinot gris borát helyi különlegessé emelték, melynek köszönhetően ismerjük ma is e fajtát szürkebarát néven. Különleges évjáratokban a bogyói betöppednek, sőt aszúsodhatnak is. Ilyenkor különleges természetes édesbor készülhet belőle.

A másik, ezen termőhelyről elhíresült fajta a kéknyelű. Ez a fajta tiszta ültetvényben ritkán fordult elő, mert nővirágú, ezért rosszul termékenyül, leggyakrabban a budai zölddel ültették vegyesen. A szüretkor nem szedték külön, hanem együtt dolgozták fel bornak, ami a kéknyelű nevet viselte.

Rendezés:
Nézet:
Termelő: Sabar Pincészet
Cikkszám: 00700
A narancsszínű ropogós cseresznye élettel teli, pimasz savassága és az édeskés epervelő romantikus lágysága, kiegészülve a kékfrankos határozott karakterével. 4198 palack nyári elixír az önfeledt élményekhez.
2.790 Ft
Cikkszám: 00814
Acél tartályokban reduktívan erjesztett citrusos, zöld almás, bodza és mézes illat mellett fűszeres ízek. Salátákhoz, szárnyas ételekhez, enyhén fűszeres ázsiai ételekhez ajánlott.
3.490 Ft
Termelő: Sabar Pincészet
Cikkszám: 00595
Ez egy igazán sokrétű bor, hordós és tartályos erjesztéssel és érleléssel, amely magában hordozza a badacsonyi borvidék legizgalmasabb színeit. 3 terület, 3 talaj, 3 szüret. Az olaszrizlingek legjava, markáns birtokjegyekkel. Készült: 9733 palack.
3.550 Ft
Termelő: Sabar Pincészet
Cikkszám: 00597
Sabar-hegy elsőszülött Cabernet france-ját 2 hétig héjon érlelték, majd a kádfürdő után 7 különböző hordóban pihentették 7 hónapon át. Készült 2790 palack belőle.
3.650 Ft
Termelő: Szászi Endre
Cikkszám: 00174
gyöngyözőbor
3.750 Ft
Termelő: Sabar Pincészet
Cikkszám: 00949
Édesen citrusos, krémesen körtés, ásványosan karamelles. 
3.750 Ft
Termelő: Sabar Pincészet
Cikkszám: 00828
Déligyümölcs tónusok jellemzik. Mézesbarack és mandarin, enyhén karamellizált ananásszal.
3.990 Ft
Cikkszám: 00652
Elegáns bor, testes, de nem nehéz. Lecsengése telt, egészen hosszú árnyalatnyi, fajtajelleges kesernye a végén. Az olaszrizling egy kicsit olyan a pincészetnek, mint egy igazi gyerekkori barátság: egy életen át elkísér és soha nem hagy cserben.
3.790 Ft
Termelő: Szászi Endre
Cikkszám: 00128

Szászi Badacsonyi Rózsakő 2020, Szászi Bor, pince

Az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka a Szászi Birtok. A Badacsonyi borvidéken 18 hektáron gazdálkodnak. Területeik a Szent György-hegy déli lejtőin, Hajagoson Szigligeten, és Lesencetomajon helyezkednek el.

4.190 Ft
Cikkszám: 00125
Acél tartályokban reduktívan erjesztett és érlelt, majd két hónapig palackban pihentetett. A fajtára jellemző ropogós savak, citrusos, zöldalmás jegyek jellemzik. 2200 palack készült belőle.
4.290 Ft
Cikkszám: 00813
A tétel felét új fahordóban, felét reduktív módon acél tartályban, fél évig erjesztették, érlelték, majd palackban pihent. Fehér húsokhoz, salátákhoz, tésztákhoz ajánlott. 12 fokon fogysztva
4.290 Ft
Cikkszám: 00498

Acél tartályokban reduktívan erjesztett és érlelt, majd két hónapig palackban pihent.

A fajtára jellemző ropogós savak, citrusos, zöld almás jegyek jellemzik. Önmagában fogyasztva, vagy könnyű ételekhez, salátákhoz ajánlott.

4.360 Ft
Termelő: Csizsinszky Péter
Cikkszám: 00219
Ez a kellemes, gyümölcsös és virágos bor az ízvilága ellenére a komoly borokhoz sorolható. Zöldalma, barack és körte ízek mellett, citrusosságot is érezhetünk. Illatában a tavaszi virágillathoz leginkább hasonlítható.
4.650 Ft