Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Badacsonyi borvidék

Badacsonyi borvidék

A Balaton környékén termő borok sajátos tulajdonsággal bírnak. Egy borospince előtt ücsörögve összes érzékszervünknek gyönyörűséget szerezhetünk: a borok minősége párosul a táj szépségével, a tó, a szőlőhegyek, a fehér falú présházak és a hegyek lábánál található kis falvak látványával. Sok művész és tudós ember adózott egy-egy művel a táj sajátosságának, és az sem véletlen, hogy Badacsony borát az „istenek nektárjának” nevezték.

Területe1600 hektár.

Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei

Klímája kiegyenlített, szubmediterrán jellegű. Sok napsütés jellemzi, védett az északi széltől. Éghajlatát a Balaton kedvezően befolyásolja. Különösen a déli, délnyugati lejtők napfényes, védett területein alakul ki kedvező mikroklíma a szőlő számára. A nagy víztömeg meggátolja a hőmérsékleti szélsőségek kialakulását és biztosítja a levegő magasabb páratartalmát.

Talajszerkezete változatos, vulkanikus eredetű

Szőlőfajták tekintetében az olaszrizling a legelterjedtebb, a belőle készült bor lágy, savai visszafogottak, zamata keserű mandulára emlékeztet. Jó évjárat esetén aszúsodott szemek is lehetnek a fürtön. A borvidék leghíresebb fajtája a szürkebarát, bora zamatos, tüzes, harmonikusan gömbölyű, magas alkoholtartalmú. A kéknyelű jó minőségű, de keveset terem, mert nehezen termékenyül. Diszkrét, fűszeres bukéval, nemes eleganciával bír.

Ásatások leletei bizonyították, hogy már 2000 évvel ezelőtt virágzó szőlőkultúra volt Badacsony környékén, de feltehetőleg már a kelták korában is voltak szőlőültetvények a vidéken. A hegy lábánál vezetett a rómaiak egyik híres hadiútja az Aquincumba. A nagyobb szőlőtelepítések Probus császár nevéhez fűződnek. Ezekre az időkre emlékeztetnek a szüreti motívumokkal díszített római kori épületmaradványok, szobrok.

A honfoglaló magyarok már jól ismerték a szőlőt, a bort és mint értéket adományozták a későbbiekben. Ezáltal a XIII. században a borvidék jelentős része egyházi kézbe került.

A XVIII - XIX. sz.-ban a badacsonyi ürmös hírneve a tokaji aszúéval versengett. A filoxéravész utáni rekonstrukció alkalmával a szőlőtermesztés technológiája e borvidéken is jelentősen megváltozott. Ekkor építették a várfalnak is beillő támfalakat az erózió megakadályozására.

A szürke csuhás szerzetesek egy francia eredetű fajta, a pinot gris borát helyi különlegessé emelték, melynek köszönhetően ismerjük ma is e fajtát szürkebarát néven. Különleges évjáratokban a bogyói betöppednek, sőt aszúsodhatnak is. Ilyenkor különleges természetes édesbor készülhet belőle.

A másik, ezen termőhelyről elhíresült fajta a kéknyelű. Ez a fajta tiszta ültetvényben ritkán fordult elő, mert nővirágú, ezért rosszul termékenyül, leggyakrabban a budai zölddel ültették vegyesen. A szüretkor nem szedték külön, hanem együtt dolgozták fel bornak, ami a kéknyelű nevet viselte.

Rendezés:
Nézet:
Cikkszám: 00814
Acél tartályokban reduktívan erjesztett citrusos, zöld almás, bodza és mézes illat mellett fűszeres ízek. Salátákhoz, szárnyas ételekhez, enyhén fűszeres ázsiai ételekhez ajánlott.
3.490 Ft
Termelő: Sabar Pincészet
Cikkszám: 00597
Sabar-hegy elsőszülött Cabernet france-ját 2 hétig héjon érlelték, majd a kádfürdő után 7 különböző hordóban pihentették 7 hónapon át. Készült 2790 palack belőle.
3.650 Ft
Termelő: Sabar Pincészet
Cikkszám: 00595
Ez egy igazán sokrétű bor, hordós és tartályos erjesztéssel és érleléssel, amely magában hordozza a badacsonyi borvidék legizgalmasabb színeit. 3 terület, 3 talaj, 3 szüret. Az olaszrizlingek legjava, markáns birtokjegyekkel. Készült: 9733 palack.
3.990 Ft
Termelő: Sabar Pincészet
Cikkszám: 00949
Édesen citrusos, krémesen körtés, ásványosan karamelles. 
3.990 Ft
Termelő: Szászi Endre
Cikkszám: 00128

Szászi Badacsonyi Rózsakő 2020, Szászi Bor, pince

Az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka a Szászi Birtok. A Badacsonyi borvidéken 18 hektáron gazdálkodnak. Területeik a Szent György-hegy déli lejtőin, Hajagoson Szigligeten, és Lesencetomajon helyezkednek el.

4.350 Ft
Cikkszám: 00130

Jellegzetes, enyhén rezeda illatú, keserűmandulára emlékeztető, finoman kesernyés ízű, elegáns savú, zamatos, minőségi bor. Irányított erjesztéssel, reduktív technológiával készítik.

 
4.450 Ft
Termelő: Sabar Pincészet
Cikkszám: 00828
Déligyümölcs tónusok jellemzik. Mézesbarack és mandarin, enyhén karamellizált ananásszal.
4.590 Ft
Termelő: Csizsinszky Péter
Cikkszám: 00219
Ez a kellemes, gyümölcsös és virágos bor az ízvilága ellenére a komoly borokhoz sorolható. Zöldalma, barack és körte ízek mellett, citrusosságot is érezhetünk. Illatában a tavaszi virágillathoz leginkább hasonlítható.
4.790 Ft
Cikkszám: 00125
Acél tartályokban reduktívan erjesztett és érlelt, majd két hónapig palackban pihentetett. A fajtára jellemző ropogós savak, citrusos, zöldalmás jegyek jellemzik. 2200 palack készült belőle.
4.990 Ft
Cikkszám: 00498

Acél tartályokban reduktívan erjesztett és érlelt, majd két hónapig palackban pihent.

A fajtára jellemző ropogós savak, citrusos, zöld almás jegyek jellemzik. Önmagában fogyasztva, vagy könnyű ételekhez, salátákhoz ajánlott.

4.990 Ft
Cikkszám: 00813
A tétel felét új fahordóban, felét reduktív módon acél tartályban, fél évig erjesztették, érlelték, majd palackban pihent. Fehér húsokhoz, salátákhoz, tésztákhoz ajánlott. 12 fokon fogysztva
4.990 Ft
Cikkszám: 00129

A Csendes Dűlő Szőlőbirtok egy kivételes adottságú szőlőterület az Örsi-hegyen, mely 1971 óta a család tulajdonában található. Ugyan a badacsonyi borvidékre a vulkanikus-bazaltos alapkőzetű talaj jellemző, azonban a Kisörs-hegyen a lösz és a vörös homokkő biztosítja a talaj jó mikroelem és kálium ellátottságát. Ez adja az itteni borok testes, minerális, savakban gazdag jellegét. A terület déli fekvésű. A borvidék napfényben kiegyenlített, gazdag, szubmediterrán jellegű. A mikroklíma kialakulásának kedvez a Balaton víztükre, az ültetvények védett déli fekvése. Eleinte csak a régi présház volt, mely mellett volt egy vegyes ültetvény. Ehhez fokozatosan vásároltak területeket és újítottak fel a szürkebarát és hárslevelű kivételével, melyek így közel negyven és hatvan éves tőkékről adják a szőlőt.

Pillanatnyilag három hektáron négy fajta szőlőt művelnek a Csendes Dűlő Szőlőbirtokon: szürkebarát, kéknyelű, hárslevelű és az olaszrizling. A kéknyelűt kizárólag ezen a borvidéken termesztik. A hárslevelű egy légies, szelíd bort ad, ami azonban tartalmas, illatos és szép. A szőlőben 10 éve együtt dolgoznak a Sikos családdal. A családfő, Attila a hegyen született, alázata és tudása a szőlő fele meghatározó és példaértékű. Nagyobb munkák esetén felesége, Erika is besegít, de a tennivalókat fiával, Attilával végzik egész évben.

A szőlőtőkék terhelése 1-1,5 kg. nem használnak gyomírtó szereket, műtrágyát és 2018-ban ökológiai szőlőtermesztésre tértek át. A szüretet kézzel végzik és a teljes érettségben kezdik. A szőlő feldolgozása szintén a lehető legkíméletesebben történik.

A kéknyelű egy olyan ősi magyar szőlőfajta, amit kimondottan csak a Balaton-felvidéken és Badacsonyban termesztettek. A kékes-vöröses árnyalatú levélnyélről kapta a fajta nevét. 2013-ben került be ez az őshonos magyar szőlőfajta a kiemelkedő nemzeti értékek közé. Mivel csak női virágzatot hoz, így porzószőlő telepítését igényi, mivel termékenyülése bizonytalan, mert önmagában képtelen szaporodni. Ezáltal ezen Kéknyelű tőkék mellé más fajtákat is kell telepíteni. Kizárólag a vulkáni talajt kedveli és az egész világon nagyobb mennyiségben csak a Badacsonyi borvidéken lelhető fel. Ott is csak 30 hektáron terem.

Tőkéje robusztus, középerős, lapított vesszőzetű. Levele kerek, nyílt vállöblű, közepesen nagy, fonáka gyapjasan szőrös. Bogyója gömbölyű, kicsi-közepes méretű, zöldes-fehér színű, pontozott. Héja vastag. Fürtje kissé vállas, laza, néha hiányos, középnagy, ezért átlagos fürt súlya kb. 30%-a a legtöbb szőlő fürtjéhez mérten. Nem rothad, de fagyérzékeny és a szárazságot is jól túri. Mivel női virágú, ezért megporzása a szél segítségével megy végbe. A fő porzó fajtája a mézes fajták, a budai zöld, ezért többnyire ezekkel együtt telepítik. Mivel későn érő, ezért október elején-közepén szüretelhető fajta, ezért mustfoka nagyban függ az évjárattól. A fenti tulajdonságai miatt nem hoz nagy mennyiségű termést, de általában jó minőséget ad. A természetes hozamkorlátozó tulajdonságai miatt a helybeli parasztok „úri szőlőként” illették, mivel megélhetésük a szüretelhető termés mennyiségétől függött, ezért termesztésére csak úri passzióként gondoltak.

Mindezek ellenére a filoxéravész előtt egy drága és népszerű fajta volt. Mivel a második világháborút követően a magasabb hozamú szőlőfajták telepítését és a nagyüzemi gazdálkodást tette szükségessé, így fokozatosan háttérbe kerültek a kevés termést hozó fajták, mint a kéknyelű termesztése is.

2003 óta azonban június első hétvégéjén, a fajta népszerűsítésére a kéknyelű virágzását ünneplő rendezvénysorozatot tartanak.

5.390 Ft
Cikkszám: 00652
Elegáns bor, testes, de nem nehéz. Lecsengése telt, egészen hosszú árnyalatnyi, fajtajelleges kesernye a végén. Az olaszrizling egy kicsit olyan a pincészetnek, mint egy igazi gyerekkori barátság: egy életen át elkísér és soha nem hagy cserben.
5.390 Ft