Olaszország
Rosso Toscana bor, Olasz bor
Illatában piros bogyós gyümölcsök, virágok, fűszeresség érezhető a borban. Izében a szilva és piros ribizli, gyógynövényesség, elegáns fűszeresség, közepes sav és lágy tanninos kísérik a lecsengést.
Ideális sonkákkal, sajtokkal, paradicsomos tésztával, könnyed húsételekkel és vad szárnyasokkal.
A bor 15-25 éves "alberello" és "espalier" művelésű tőkékről szüretelt Primitivo szőlőkből készült. Előbbiek bakművelésű bokorszerű szőlők, utóbbiak pedig úgynevezett futtatórácsra futtatott szőlők.
Intenzív és elegáns illat, érett sötét gyümölcsök, cseresznye, szilva, édes fűszerek (gyömbér és az ánizs) diszkrét és finom tölgyfás jegyekkel. A szájban telt és elegáns szerkezet, finom textúra elegáns tanninokkal, alatta kiegyensúlyozott frissesség, hosszú és széles fűszeres lecsengéssel.
Rozsdamentes acéltartályokban érlelték. Intenzív bíbor színű bor. Illatban és ízében is fűszerek, sok gyümölcs. Kerek tanninok, vibráló sav, intenzív alkohol és komplexitás jellemzi.
Kiváló a bor sült és grillezett húsokhoz, vadételekhez és érett sajtokhoz.