Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Bencze családi birtok, Badacsony, bor, birtok, pince

A Bencze család három, egymáshoz viszonylag közel eső, de különböző karakterű területet művel, mely mindegyike a vulkanikus talajú Szent György-hegy déli, hegymagasi oldalán helyezkedik el.  

A vendégházak körüli másfél hektáros "Másfél", a kápolna alatti kicsit több mint 7 hektáros terület, a "Hétésfél", és a hegy szoknyáján kicsit lentebbi fekvésű majdnem 10 hektár méretű ültetvény, a "Kilencésfél".

A "Kilencésfél" nagy része jelenleg '99-es, kisebb része pedig 2002-es ikertőkés telepítésű terület. Az ültetvény hegy alsó szoknyáján, a Rókalyuk-dűlőben tengerszint feletti 118-136 méter magasságban fekszik.

A terület két dombot ölel fel, melyek fentebb eső részei erősen bazaltkövesek, a lentebbi részeken pedig foltokban agyag, lösz, homok, barna erdei talaj váltakozik. Szőlőfajták: Pinot Noir, Pinot Blanc, Cabernet Sauvignon, Piros és Kék bakator.


A vendégházakat ölelő terület, a "Másfél" több apró parcellából állt össze, mely korábban nagyrészt a Czanka-birtok részét képezte. Legalacsonyabb pontja a tengerszint felett 141 méteren található, a legmagasabb pedig 170 méter magasságban. Talaja nagyrészt agyagos, löszös, foltokban vörösesebb, magasabb vastartalmú, máshol barna erdei talaj. A terület felső fele közepesen bazaltköves, néhol nagyobb sziklákkal, 1,5 méter mélységben pedig homokkövet találunk. A hosszúkás parcellácskákban korábban különböző művelési módú vegyes fajtakészletű ültetvényeket lehetett találni, melyben döntő többségben Olaszrizling tőkék voltak. Itt két évjáratot szüreteltek, majd 2014 tavaszán egységes, Chenin Blanc és Rózsakó ültetvényeket alakítottak ki.

A "Hétésfél" a Lengyel-kápolna alatti Templomdombi-dűlőben található, a tengerszint feletti 180 méteres magasságban. Gépekkel még éppen művelhető, de talaja nagyon sűrűn bazaltköves, néhol pedig nagyobb sziklákat is rejt. A terület újratelepítését 2015-ben kezdtük, háromféle Furmintot, ezen kívül Hárslevelűt, Rajnai rizlinget és Kéknyelűt elepítettek.

Ezen túl nagyjából 2-2,5 hektár közel negyven éves Rajnai rizling területet próbálnak megőrizni, visszafiatalítani és besűríteni.

Rendezés:
Nézet:
Cikkszám: 00736

A név jelentése latinul: őslakos, bennszülött. Ennek megfelelően a házasításban kizárólag őshonos, kárpát-medencei fajták kapnak szerepet. 2019-ben készül először, melynél Furmint (35%), Hárslevelű (49%) és Kéknyelű (16%) fajták találtahóak. A 2015-ben telepített ültetvények mindegyike a Templomdombi-dűlőben található. A 2019-es évjárat nagyon kevés csapadékkal indult, majd az előző fél évtizedhez képest szokatlan, nagyon hűvös és esős május következett. Július újra aszályos volt, tovább fokozva ezzel a csapadék eloszlásának egyenetlenségét, amely az utóbbi évek egyik legnagyobb problémája. A szikrázóan napos, hűvös, száraz ősz viszont mindenért kárpótolt  és kiszámítható szüreti időszakot eredményezett. A fajtákat különböző időpontokban, az adott fajtánál megfelelő érettségben szüretelték. A Hárslevelű fele bogyózva, nyílt kádakban 8 napig erjed, a másik fele, illetve a teljes Kéknyelű és Furmint részek egészfürtösen préselve kerülnek különböző méretű és anyagú amfórákba. A fajták ezekben még külön érlelődnek 9 hónapon át finomseprőn, majd a válogatás után júniusban kerülnek összefejtésre, júliusban pedig letöltésre derítetlenül, szűretlenül és kén hozzáadása nélkül. 

8.990 Ft
Cikkszám: 00291
Hobbiként 2014-ben telepítették az ültetvényt, melyet a kezdetektől fogva biodinamikus szemléletben műveltek. A 2017-es évjárat a második évjárata az ültetvénynek. Egészfürtös préselés, 12 órás ülepítés, erjesztés acéltartályban. Fél éves seprőntartás után bentonitos derítés és enyhe szűrés után palackoztuk. Zöldalma, szőlő, citrusok, vibráló savérzet, mélység.
9.150 Ft