Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Pécsi borvidék

Pécsi borvidék a Mecsek déli lejtőin, egészen Mohácsig tart, a 823 hektáron elterülő Mecsekaljai borvidék, ahol magyarhorvátszerb, és német települések határában folyik a szőlőművelés. PécsiVersendi és Szigetvári körzetekre osztható, melyek borászati szempontból hasonlóak. Klímája mediterrán. A Villány–Siklósi borvidéknél is forróbb, szárazabb, sok a napsütés, hosszú a tenyészidő. A Mecsek óvó hatása miatt még 440 méteren is találunk szőlőt. Ebben csak Tokaj-Hegyaljához hasonlítható a terület. Természeti csapások közül az aszályt kell számításba venni. Termőtalaja a különböző vulkáni eredetű alapkőzeteken található löszre illetve pannon homokra rakódott barnaföldek, barna erdőtalajok. Remek fehér és vörösbor szőlők teremnek errefelé.

Szőlőfajták/borok

A filoxérajárvány után az olaszrizling került első helyre és ma is vezeti a listát. További jellemző fajták: furmintchardonnaycirfandlirizlingszilvánihárslevelűottonel muskotály, királyleányka, traminirajnai rizlingzengőzenit, zöld veltelini. Kiemelkedő termék a Pannónia pezsgőcsalád.

Települések

Pécsi körzet: BodaCserkútHosszúhetényIvánbattyánKeszüKiskassaKővágószőlősKővágótöttös, Magyarszék, MecseknádasdPécsPécsváradSzemely, Versendi körzet: BabarcBárBólyDunaszekcsőHásságyLánycsókMáriakéméndMohácsMonyoródNagynyárádOlaszSzajkSzederkényVersend, Szigetvári körzet: Helesfa, Kispeterd, MozsgóNagypeterdNyugotszenterzsébetSzentlőrincSzigetvár

Rendezés:
Nézet: