Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tokaji borvidék

A tokaji borvidék 5500 hektárnyi területen, 87 km hosszúságban és 3-4 km szélességben található. A három hegy: az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, illetve a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben, 27 település határában.

A tokaji borvidék kontinentális éghajlatú. Többnyire vulkanikus alapkőzet (andezit, riolit, s ezek tufái), illetve az ezen kialakult nyiroktalaj található. Az ásványi anyagokban gazdag vulkáni kőzeten testes, erős savgerinccel bíró, minerális jegyekkel rendelkező borok készíthetők. A löszösebb talajú részek (pl. Kopasz-hegy), az alacsonyabb savtartalom miatt, a lágyabb karakterű boroknak kedvez, ezen dűlők alkalmasabbak illatosabb fajták termesztésére. Az nemes rothadást (aszúsodást) előidéző Botrytis cinerea penészgomba nem csak Tokaj-Hegyaljára jellemző, több más borvidéken megtalálható (Arad-hegyaljaMór). Azonban a termőhely, a különleges mikroklíma, a környező folyók (BodrogTisza) és a megfelelő szőlőfajta (furminthárslevelűsárga muskotályzétakövérszőlőkabar) egymásra találásának eredményeképpen itt évről évre bekövetkezik az aszúsodás. A borvidék riolittufába vájt pincerendszerének jellegzetes sajátossága a pincék falát vastagon borító nemes pincepenész, a Cladosporium cellare, ami viszont (a Botrytis cinereával ellentétben) a világon csak itt, és a Rajnai borpincékben fordul elő. Ez a gomba a tokaji borok minőségének szintentartásában fontos szerepet játszi. Tevékenysége révén alakul ki az aszúbor sajátos friss kenyérre emlékeztető íze, illata, zamata, sötét színe, mely aranysárga.

Rendezés:
Nézet:
Termelő: Kvaszinger
Cikkszám: 00473
Ajánlott szárnyas ételekhez, halakhoz könnyű salátákhoz.
2.390 Ft
Termelő: Áts Pincészet
Cikkszám: 00642
 
Miközben gazdag, alapvetően gyümölcsös illat- és ízjegyeket mutató borról van szó, megjelenik benne a mérsékelt ásványosság is. Könnyű, elegáns, zamatos, a mindennapok bora.
2.390 Ft
Termelő: Kvaszinger
Cikkszám: 00472

Könnyed, friss, gyümölcsös, mégis igazi tokaji bor kellő savgerinccel és egy kevés maradékcukorral.

Fogyasztása leginkább szárnyas ételekhez, halakhoz, valamint sültekhez ajánlott.

2.490 Ft
Termelő: BorBend Kft.
Cikkszám: 00521

Egy zamatos, lendületes birtokfurmint. A körte, alma, fa és az andezit sóssága jellemzi, mely spontán erjedt.

Két borászatot is érdemes megemlíteni. Az egyik a Szűcs Pincészet, másik pedig a Zsadányi Pincészete.

A Szűcs Pincészet tulajdonosa Szűcs Ferenc, aki 2012-ben kezdett itt szőlőterületeket vásárolni. Pincészetét organikus szemlélettel vezeti. Kezdettől fogva az volt a célja, hogy a történelmi első osztályú dűlőkről (Hasznos, Patócs, Bohomály, Somszög, Tökösmály) a tájra jellemző, kiváló minőségű, egyedi, az itteni mikroklímára jellemző borokat készítsen. Az első évjárat, 2013-ben került palackozásra. Ez a dűlőszelektált Bohomály volt. Majd 2015-től kijött a Somszög dűlőből is az első dűlőszelektált tétel.

A pincészet pillanatnyilag 6,5 hektáron gazdálkodik. A borászati és szőlőművelési munkálatokban Hudák István segít a pincénél. Minél kíméletesebb művelésre törekszik a szőlőmunkák során. Ennek célja pedig a kiváló minőségű alapanyag előállítása jelentős terméskorlátozással. Céljuk az évjárat, a dűlő és a fajta jellegzetességeit megmutatni minél természetesebb borok előállításával. Éppen ezért kerülik a fajélesztő használatát és inkább a kerámiatojásban és fahordókban való erjesztést részesítik előnyben.

A Szűcs Pincészet a Tállya Wines szövetkezet tagja, ahol a környék dűlőiről származó borok házasításával mutatják meg a településhez tartozó területek kiválóságát, mint a furmint, hárs és késői szüreti borokat.

A Zsadányi Szőlőbirtok és Pince szőlőterületeivel Hudák Istvánt bízták meg 2010-ben. A 40-es, 50-es és 60-as évekből származó ültetvényeket mentettek meg. Érdekes olyan tőkékről származó bort kóstolni, amit pár éve még halottnak hittek. Évről évre nő a tőkepótolt, felújított, területeik mérete. Ezek mellett új telepítések is születtek, így érték el a mostani 35 hektáros birtokméretet. Jelenleg 15 dűlőben található területük. Ilyen komplex dűlőszerkezetet nem lehet máshol kóstolni. A pincénél évjárattól függően évi 5-7 dűlős bort készítenek, amely szintén egyedülálló a településen. Borászati technológiájukat tudatosan ötvözi a tradicionális és a modern módszereket. Legtöbbször a hordós érlelés fontos szerepet kap, melynek mértékét az évjárathoz és a dűlő adottságaihoz igazítják.

Manapság nem kérdőjelezi meg senki Tállya fontos szerepét a borvidéken, ahol egyre több olyan bor születek, ami teljes szépségében mutatja meg, hogy miért is volt a település egyik vezetője évszázadokon át ez a borvidék. Egy olyan bujkáló csoda, ami több évtizede aludta Csipkerózsika álmát. Mára azonban a borvidék dísze az elegáns és egyedi karakterű száraz boraival.

1737 óta a világ első zárt borvidéke a Tokaji. 2022-től pedig világörökségi védelem alatt is áll. Különleges termőterület, melyet a folyók mikroklímája tesz lehetővé. Éppen ezért főként édes boros régióként ismerik. Ennek a mikroklímának köszönhetően alakul ki a Botrytis cinerea (nemes penész). Azonban a tokaji aszú mellett már több éve a száraz birtok- és dűlőszelektált borok is emelik a borvidék ismeretségét.

A borvidék északnyugati részén található a település, melynek gazdag történelme a XII. századra nyúlik vissza. A település dűlőit a változatos és különleges talajszerkezet jellemzi. A tokaji régió települései közöl pedig a legtöbb történelmi első osztályú besorolású dűlő itt található. Az itt készülő borok magasabb savtartalommal bírnak és kevesebb a betegség a viszonylag hűvösebb és szeles klímának köszönhetően. A sárgamuskotály- hárslevelű és furmint- ültetvényeken a középmagas kordonos és a hagyományos bakművelésű tőkék váltakoznak.

3.290 Ft
Termelő: Holdvölgy
Cikkszám: 00243

Direkt préselés, erjesztés acéltartályban

Dűlők: Dorgó, Holdvölgy, Nyulászó

Elsőként zöldalma és ropogós körte fedezhető fel illatában,
kiegészülve citromfűvel és lime-mal. Ízében folytatódik
a citrusos gyümölcsös fővonal, ami mellett kivi, passió
gyümölcs és mangó jelenik meg kellemes egységet
nyújtó maradékcukor kíséretében. Az egzotikus és feszes
kortyok, intenzív és zamatos ízek hosszan betöltik a szájat,
mellyel egy újabb lendületes, provokatív száraz válogatás
születhetett!

3.390 Ft
Termelő: Szűcs Pincészet
Cikkszám: 00603

Kis tétel, kis palackban, Tokaj több dűlőjéből, színes, köves talajáról. A részben botritiszesedett furmint fürtökből préselt sűrű must hordókban erjedt spontán, majd érlelés után került az apró palackokba. Érett körtés, mézes, datolyás illat, kortyban egyensúllyal, puha ízekkel.

Maradékcukor: 135 gramm.

3.590 Ft
Termelő: Holdvölgy
Cikkszám: 00245

Acéltartályban, direkt préseléssel előállított bor.

Dűlők: Dorgó ,Holdvölgy, Nyulászó

Az Uppp! negyedik évjáratára garantáltan mindenki felkapja majd
a fejét! Illatában zöldalma, egres keveredik lime-mal és jázminnal.
Pazar ízélményét a zöldalma-egres fővonal mentén felbukkanó
vilmoskörte és kivi keretezi. A precíz, selymes buborékok
bizsergetően töltik ki a szájat, tovább fokozva ezzel ezt az
egyedien üde, gyümölcsös-fűszeres kavalkádot. Végtelenül
zamatos lecsengését szinte képtelenség kivárni, ez a kivételes
gyöngyöző-bomba garantáltan levesz a lábadról!

3.790 Ft
Termelő: Holdvölgy
Cikkszám: 00423
Vilmoskörtével, cédrussal és birsalmával, szinte ártatlanul nyílik meg előttünk. Szájban a pink grapefruit és ananász jegyeivel indul útjára, körtés ízével dinamikusan, mégis érzéki tisztasággal ejt rabul. Kerek, elegáns szerkezet és komplexitás egy kifinomult, végtelen hosszúságú száraz jelenségben.
3.990 Ft
Termelő: Szűcs Pincészet
Cikkszám: 00580

Spontán erjesztésű hordóban, finom seprűn érlelt bor, lendületes savakkal. Gyümölcsös ízét a dűlőre jellemző ásványosság egészíti ki.

Készült 1337 palackkal a Somszög-dűlőben szüretelt szőlőből.

3.990 Ft