Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: Kezdőlap >

Ginek

Ginek

Gin

A gin olyan semleges ízű égetett szeszes ital, amely alkoholpárlatból, minőségi  ital esetén legtöbbször gabonaszeszből készül, melyet a közönséges boróka tobozbogyójával vagy annak kivonatával ízesítenek. Sok esetben más fűszert is felhasználnak, de ízében mindig a boróka a domináns.

Ugyan sokféle típus létezik, de alapvetően kétfélét tudunk megkülönböztetni. A desztillált hagyományos módon készül: a szeszbe borókabogyót és egyéb fűszereket áztatnak, majd ismét lepárolják. Ezt követően pedig esetenként tiszta alkoholt, kevés cukrot és különféle ízanyagot adnak hozzá. A kevert készítésekor valamilyen semleges szeszt aromákkal vagy kivonatokkal ízesítenek.

Alkoholtartalma az Európai Unióban legalább 37,5%.

Koktélokhoz szinte kizárólag a London Dry Gint használják, mely kevésbé aromás desztillált., teljesen édesítetlen és hozzákevert ízanyagokat sem tartalmaz. Fűszeresebb fajtája a Plymouth. Sokszor felhozott fogalom a Sloe, ami valójában gin alapú kökénylikört jelöl.

A holland jenever volt az elődje, mely a korai 17. században jelent meg Angliában Eredeti voltozata kissé fűszeresebb és sokszor cseréppalackban árusítják. Malátapárlatokból fejlődött ki. A jenevert legalább részben árpából vagy más gabonából párolják kisüstben, néha fahordókban érlelik, Emiatt enyhén malátás és az íze hasonló a whiskyhez.

A gin népszerűségét az okozta legfőképpen, hogy a kormány engedélyezte házi lepárlását, majd a külföldről behozott italokra nagy összegű vámot rótt ki. A rossz minőségű gabonának ez jó piacot jelentett. Ez a gabona nem volt alkalmas sörfőzésre. A sör megítélése a szennyezett, nyers víznél pozitív maradt, hiszen a fogyasztása gyakran biztonségosabb volt.

A borókabogyó gyógyhatása ismert az ókor óta. Galénosz gyógyszerek hozzávalójaként említi a 1. században.

Eredetileg Dr. Sylvius, holland gyógyszerész nevéhez fűződik a készítés, aki egy olyan szert igyekezett kikísérletezni, mely alkalmas a szervezet méregtelenítésére és a vízhajtásra, A gyógyír elkészülte után a Geniév nevet kapta alkotójától, azonban az angolok gyorsan lecsaptak a receptre és gin néven kezdték el gyártani. Ami nem volt véletlen, hiszen a harminc éves háború alatt az angol katonák annyira rákaptak a borókás gyógyír ízére, hogy Angliába hazavitték magukkal.

Ettől kezdve pedig nem sok idő kellett, hogy hamar népszerű termék legyen. Maga a gyártás Londonban kezdődött és már akkoriban is igen szigorú szabályokhoz kötötték. Ugyanis mindössze három helyszínen engedélyezték a nedű gyártását: Bristolban, Plymouthban és Londonban.

Ebből adódik, hogy a nem újragondolt italokban a mai napig azokat a fűszereket lehet érezni, amelyek tipikusnak számítotttak az 1700-as években Angliában. El lehet képzelni, micsoda illatáradat volt akkoriban egy-egy kikötő dokkjában.

A lényeg azonban az ízesítésben rejlik, melynek összetevői ugye a boróka és az olyan fűszerek, mint koriander, citrusfélék, a kamilla, vagy sok esetben kerül hozzá kardamon is. Azonban nem ritka, hogy gyümölcsöt, zöldségeket is felhasználnak annak érdekében, hogy még különlegesebbé tegyék az ízvilágát.

Amennyiben mélyeb tónusok érezhetőek, akkor valószínűleg angyalgyökeret is használtak a készítők, sőt még szegfűszeggel, fahéjjal, vagy különböző borsokkal bolondítják meg a párlatot. Mindenki saját kis titkát teszi hozzá. Vannak olyan gyártók, akik ánizsmagot, levendulát, bodzát és édesköményt is csempésznek a második lepárlás előtt az italba. Majd az ízesítést követően újra lepárolják, azonban ekkor már kisüsti módszert használnak.

Léteznek azonban egyre többen olyan gyártók, akik igazon szokatlan hozzávalókkal teszik még egyedibbé az általuk előállított italokat, mint például uborkát, hínárt vagy sáfrányt adnak hozzá, de létezik olyan is, melyben a menta, vanília vagy kókuszdió íz érződik.

Rendezés:
Nézet:
Termelő: Lippai Dénes
Cikkszám: 00431

Egy égetett szeszes ital, amit a közönséges boróka tobozbogyójával vagy annak kivonatával ízesítenek, ami egy semleges ízű alkoholpárlatból készül. Sokszor más fűszereket is felhasználnak, de ízében mindig a boróka dominál.

Sokféle típus létezik, de alapvetően kétfélét különböztetünk meg, melyek a desztillált és a kevert. A desztillált készítésének módja, amikor a szeszbe a borókabogyót és más fűszereket áztatnak, majd újra lepárolják Ezután adnak hozzá kevés cukrot, a tiszta alkoholt és ízanyagokat. A kevert készítésekor a semleges szeszt ízesítik aromákkal és kivonatokkal. Az Európai Unióban az alkoholtartalma legalább 37,5% v/v.

Koktélokhoz általában csak a London Dryt használják, ami egy kevésbé aromás  és desztillált. Ennél fogva teljesen édesítetlen és nem tartalmaz hozzákevert ízanyagokat.

A holland jenever, amit a holland gin-nek is nevezik, a 17. században jelent meg Angliában. Melynek az eredeti változata az oude jenever, ami fűszeresebb és sokszor cseréppalackban árulják. Ez malátapárlatokból fejlődött ki.  A jenevert legalább részben árpából vagy más gabonából párolják kisüstiben és néha fahordóban érlelik. Ennek következtében enyhén malátás, illetve a whiskyhez hasonló lesz az íze. A jonge jenever ( amely ma az elterjedtebb) új ma elterjedtebb változata nagyrészt semleges szeszből készül.

A 2. században Galénosz gyógyszerek hozzávalójaként említi. 1266-ban Cantimprél Tamás említ először borókás párlatot a Liber de natura rerum című művében.

A jenever feltalálójának sokszor egy 17. századi holland orvost, Franciscus Sylviust nevezik.Az aqua juniperi első ismert holland nyelvű receptje az 1552-ben kiadott Constelyc Distilleerboec-ban jelent meg, mely mendenféle betegségek ellen ajánlott. A korabeli gabonapárlatok rossz ízére remek megoldást nyújtott a boróka erős, száraz íze, így a jenever (a népszerű likőrök mellett) lehetővé tette, hogy a 17. században a nagy mennyiségben rendelkezésre álló gabonából a holland kikötővárosok szeszfőzői piacképes szeszt állítsanak elő.

Az Angliában való elterjedés elsősorban a Holladiában harcoló angol katonáknak köszönhető. A németalföldi szabadságharcban találkoztak az angolok az itallal és tőlük ered a „holland bátorság” kifejezés is, amely III. Vilmos idején vált népszerűvé és utal az ittas ember bátorságára. Hollandiában ugyanis nagy részben ő uralkodott. A boróka helyett sokszor a mérgező terpentinnel ízesítették a durva, rossz minőségű párlatokat.

A népszerűség legfőképpen onnan eredt, amikor a kormány engedélyezte a házi lepárlást, majd magas vámot rótt ki a külföldről behozott italokra. A rossz minőségű gabonának (ami nem volt alkalmas sörfőzésre)  ez jó piacot jelentett. A sör megítélése így pozitív maradt, mivel gyakran biztonságosabb volt a fogyasztása, mint a szennyezett, nyers vízé. A gint azonban különféle egészségügyi és társadalmi problémák okozójaként vádolták. Felelős lehetett a halálozási arány növekedéséért, mely megállította a növekvő népszaporulatát Londonnak.

Az abszint ellen kampányolók az 1900-as években a borókabogyóból készült italokat is meggyanúsították agykárosító hatására hivatkozva.

Az amerikai szesztilalom idején erjedt el, az 1920-as években a hírhedt „bathtub”, melyet denaturált szesz méregtelenítésével állítottak elő, majd glicerinnel és különféle anyagokkal, például borókabogyó kivonatával ízesítettek. Nagy népszerűségnek örvendett a rossz íze és az életveszélyes volta ellenére is, mert sok helyen csak ehhez lehetett hozzájutni. Ma a bathtub kifejezés a házi készítésre utal.

6.990 Ft
Termelő: Somló Spirit Kft.
Cikkszám: 00727
Összetevői: ivóvíz, gabonapárlat, boróka, muskotályos szőlő, birs, bodza, levendula és egyéb természetes fűszerek.
10.990 Ft
Cikkszám: 00726
Magyarország első kézműves manufaktúrájában prémium minőségű magyar kukoricaszesz, gondosan válogatott fűszerek és gyógynövények, valamint friss forrásvíz, az ízek harmónikus színfóniájaként forrtak egybe.
11.990 Ft
Cikkszám: 00724
A Tokaj Gin egy összesen 21 fűszert tartalmazó prémium kézműves gin.
14.590 Ft
Cikkszám: 00730

Jacobus Alfons, más néven Bobby, Indonéziában született, és a II. világháború során harcolt a holland hadseregben, majd 1950-ben Hollandiába költözött. Mivel szerette a helyi borókával ízesített italt, a jenevert, azonban hiányolta az otthoni ízeket, ezért indonéz növényekkel fűszerezve saját gint készített. Unokája, Sebastian, 2012-ben fedezett fel egy régi gines palackot a szülői házban, és nagyapja történetétől, illetve receptjétől megihletődve ment el Schiedamba, a gin őshazájába, ahol találkozott egy hetedik generációs gin-főzővel. Az 1777 óta működő Herman Jansen főzde lepárlómester, akivel aztán két év kísérletezés után megalkották a Bobby's Gint. A szemet gyönyörködtető Bobby's üveg a klasszikus jenever palackok illetve korsók újraértelmezése, barna és szürke füstüvegből, amelyet a hagyományos indonéz Ikat mintával díszítenek.

A Bobby's a hagyományos Schiedam jenever és a legfinomabb indonéz fűszerek házasságából született. Egyedi, különleges ízeit a következő növényeknek köszönheti: citromfű, szegfűszeg, koriander, kubeba bors, fahéj keletről, illetve boróka, csipkebogyó és édeskömény.  Bobby's Ginhez csak organikus összetevőket használnak fel, melyeket egymástól elkülönítve párolnak össze a kiváló minőségű szesszel. A végeredmény a klasszikus növények és az indonéz fűszerek utánozhatatlan keveréke. Fűszeres, aromás,  friss citrusokkal és kellemes borsossággal, amely az édes és száraz ízek nagyszerű összhangjával rendelkezik. 

 

13.400 Ft
Termelő: Rare Decoction
Cikkszám: 00728
A bodza, levendula, homoktövis és a különböző citrusfélék kombinációjából született ez a különleges ízvilágú gin. Vibráló kék színét a thai pillangóborsó virágának köszönheti. 
14.300 Ft
Cikkszám: 00725
A prémium pálinkáiról ismert Bestillo pálinkafőzdéjéből került ki két év kísérletezés után. Egy újhullámos gin, mely a boróka mellett számos fűszernövény és fűszer keverék, mint a  kardamom, narancs, bergamot és pár titok illatát, ízeit fedezhetjük fel benne. Karaktere friss és egyedi. Botanikai, citrusos jellege miatt önmagában is megállja a helyét, de koktélok izgalmas alkotóeleme is lehet. Természetesen a klasszikus gin & tonic kombinációban is remek, csak érdemes arra figyelni, hogy a tonik ne legyen túl domináns. 
14.500 Ft
Cikkszám: 00729

A gint négyszer párolják le, nagyon alacsony energiabevitellel, kis adagokban. Így hozzák létre a Knut Hansen különleges ízét és  természetes aromáját. 

Kaspar és Martin e hamburgi származású ital megálmodója, mely nevét az üvegről visszatekintő, világítóan kék szemű, tetovált tengerész után kapta. A tulajdonosok nagy hangsúlyt fektettek a dizájnra, azonban ez semmiképp sem ment a primer ízélmény rovására.

Mindenkit magával ragad a gin zamatos, gazdagon gyümölcsös ízvilága, csapj le rá mihamarabb, ugyanis csak 750 darabot palackoztak belőle az egész világon!

15.600 Ft
Cikkszám: 00731

Egy különleges gin Németországból, a Fekete-erdőből.  A Monkey 47 egyedi és fontos összetevőt is tartalmaz. mint a tőzegáfonya. 47 féle növénnyel ízesítik, és 47 fokon palackozzák. Ezek a jól összeválogatott összetevők meg is hozta a gyümölcsét, hisz 2011-ben mind a World Spirits Awards-on, mind az International Wine and Spirits Competiton megmérettetésen arany érmet nyert a gin kategóriában.

Önmagában is kitűnő élvezetet ígér. Gin tonickal pedig a Fentimans tonikot  ajánljuk. A  tonik alacsony cukortartalma segít abban, hogy minél jobban kijöjjenek a Monkey 47 gin gazdag aromái.

17.990 Ft
Cikkszám: 00702
 A Scapegrace fekete gin mind a növényi alkotók, mind a felhasznált víz esetében külön kiemeli, hogy Új-Zéland mennyivel tisztább és természetközelibb, érintetlenebb terület a világ más részeinél, ez abszolút érezhető a ginben is.
20.990 Ft