KOVÁCS NIMRÓD SOUL 2018
Borvidék: | Eger |
Szőlőfajta | Syrah |
Évjárat: | 2018 |
Szín: | Vörös |
Ország: | Magyarország |
Cukor tartalom: | Száraz |
Alkohol tartalom: | 14 % |
Egységár: | 11.853,33 Ft/liter |
Mennyiségi kedvezmény
6 palack felett
8.450 Ft / palack
|
|
Termelő: | Kovács Nimród |
Cikkszám: | 00634 |
Nyilasmár és Nagyfai különleges minőséget adó dűlők érett gyümölcse. Illatában indulásként érett fekete cseresznyés, földes jegyeket fedezhetünk fel, később szilva, édes dohány és bőr fokozza a fajta karaktert. Mély színű vörösbor a szájban bársonyos tanninokkal és szép lecsengéssel rendelkezik. A borász filozófiája, hogy a jó bor lényege az egyedülálló szőlő-termő dűlőkben rejlik. Ilyen jó adottságokkal az egri bortermelő vidék legjobb terroir-jai közül három a Kovács Nimród Winery tulajdonában van. Mivel Eger adottságai a világ nagy borvidékei közöl legnagyobb részt Burgundiához vagy Kalifornia hűvösebb régióihoz hasonlíthatóak, így olyan fajtákat telepítettek, melyet itt otthon érzik magukat és így világszínvonalú borokat tudnak belőle készíteni. A hűvösebb bortermelő vidékek nemzetközi fajtáin kívül – mint a Cabernet Fran, Merlot, Syrah, Chardonnay, és a Pinot Noir -, büszkék lehetnek a hagyományos magyar boraikra, mint a Kékfrankosra és a Furmintra. Szőlőültetvényeiket a fenntartható fejlődés jegyében környezetbarát, a kézi munkára alapozott termesztés-technológiával végzik. Az egészséges szőlőiket évről évre kézzel szüretelik, hogy a végén tökéletes borok készülhessenek belőlük. A Kovács Nimród Winery Eger törtéénelmi részén, a Verőszala utcában található. A borászat hét összefüggő épületei olyanok, mint amik már a 18. században megtalálható présházak voltak a városban. Ahhoz, hogy lehetővé tegyék a helyben történő szőlőfeldolgozást, a présházak közvetlenül a pincék elé épültek. A borászat követve a több száz éves hagyományt, a 21. század technológiai vívmányait maximálisan kihasználva készíti borait. A felújított, korszerű borászatukban mindig szeretettel látják az érdeklődő vendégeket. Szőlőterületeik megtalálhatóak Nagy Egeden (Eger), Nyilasmáron (Noszvaj) és Nagyfain (Noszvaj) Nagy Egeden 10 hektáron művelik a szőlőt. Ez egy egyedülálló fekvésű, dél-délnyugati irányu, meredek terület. Mivel itt a talaj mészkő, így a bornak egy különleges, ásványos jelleget ad. Az itt termő fajtáik: Furmint, Kékfrankos, Syrah. Nyilasmáron 8 hektárt művelnek. Itt a bogácsi tónak köszönhetően, egyedi mikroklímával rendelkezik a terület. A talaja itt ásványi anyagokban gazdag, ezért karakteres, üde, szép, gyümölcsös borokat ad. Fekvése dél-délnyugati, talaja gránit/vulkanikus. Az itt termő szőlőfajtáik: Kékfrankos, Syrah, Chardonnay, Pinot Gris és Pinot Noir. Nagyfain 12 hektáron művelik a területet. Ez a terület enyhe lejtésű, helyenként köves talajú, harmonikus és kerek borokat ad. Itt termő fajtáik: Cabernet Franc, Merlot, Kékfrankos, Pinot Noir és Syrah. Magyarország egyik történelmi borvidéke az Egri borvidék. A 22160 hektár (melyből 18 302 hektár I. osztályú) teljes területből mintegy 6000 ha a szőlőültetvény. A borvidék központja és egyben névadója Eger, mely mellett további 19 község tartozik hozzá. 1000 éves múltra tekint vissza a borvidéki szőlő- és borkultúra, ami eddig is és most is meghatározza az itt élő emberek életét. A borvidék legnagyobb részének területét miocén korú riolittufa borítja. A tufa eluviállis málladékából mészszegény, fekete, nyirok, barnaföld, illetve Ramann-féle barna erdőtalaj vagy agyagbemosódásos erdőtalaj alakul ki. Kiemelkedő szerepe van a jó minőségű egri bor készítésében a gondosan megválasztott területek, a szőlőfajták és a borvidéki klíma mellett a kiemelkedő szakértelemnek. Egerben a szőlőt „kádra” szedték és hazavitték a városban található pincékbe és borházakba és nem volt szokás a szőlőben borházat és pincét tartani. A belváros területén és a várban található pincék egy része már a 15-16. században létezett. A külső területek pincéi a török hódoltság után, a 18-19. században épültek. Egerben az épített borház ritkaságnak számított. A pincék előtt borházra a módosabb gazdáknak tellett, melyeket kőbe vágták. A szegényebbek pincéi 5 – 10 m mélyen található pinceághoz vezető torokkel kezdődtek. Voltak olyan közös pincetorkok is melyek több gazda pinceágához vezettek. Mivel ezekben a pincékben nem volt hely a szőlő feldolgozásához szükséges felszerelésnek, így a szőlőt a háznál dolgozták fel, majd szállították a pincékbe. |
|
|
Leírás és Paraméterek
Szőlőfajta | Syrah |