Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

ANONYM SZINKÓPA CHARDONNAY 2018

Ár:
3.890 Ft
3.501 Ft
Kedvezmény: 10%
Egységár: 4.668,00 Ft/l
Mennyiségi kedvezmény
6 palack felett
3.501 Ft / palack
Termelő: Anonym Pince
Cikkszám: 00535

Az Anonym pince egy új pincészet Egyeken. A bor által kerültek erre a vidékre. 2007-ben költöztek a borvidékre. Sok barát és ismerős támogatásával és segítségével valósították meg elképzelésüket.

Elsőként 2006-ban chardonnayt és pinot noirt készítettek az első pezsgőjük alapborának, ami mind a családi, mind a baráti körükben nagy sikert aratott. Ez volt az első ugródeszka, ami továbblendítette őket, hogy egy év kihagyás után tovább folytassák amit elkezdtek.

Etyeki szőlőterületről származik a szőlő, mely a borok alapjául szolgál. 2010-ben vásárolták meg első területüket, melyet 2014-ben pinot noirral telepítettek be. A család korábbi tulajdonában lévő ültetvények művelését 2011-től vették át. Ezáltal még jobban tudtak koncentrálni az ültetvények fiatalítására, a terhelés csökkentésére és átalakításukra. 2014-től Etyeken két helyen is, az Öreghegyen és a Tóra-dűlőben 0,6 ha-on pinot noirt telepítettek, majd 2016-ban újabb 0,35 ha sauvignon blanccal bővült területük.

A 2006-os évjárat erjesztése és érlelése a Sóskúti úti pincében történt, közel a Kecskegödör pincesorhoz. A fehérboraik a 2010-es évjáratig fahordóban, 4-5 hónap seprőn tartással készültek. 2011-ben, mikor a teljes 2 hektár családi terület művelését átvették, kezdtek neki a Magyar utcai házuknál a feldolgozó és palackozásra is alkalmas erjesztő építését. Ekkor vásároltak új prést, bogyózót, hűthető-fűthető koracél tartályokat és kiépítésre került a hűtési rendszer is. 2014 nyarán elkezdék az Anonym ikerpince építési munkálatait és 205 májusában fejezték be. 2015 június 27-én nyitották meg az ikerpéncét.

Új pincészetként bajban voltak a névválasztással. Kivel és mivel azonosítsák őket? A legjellemzőbb szőlőfajtával, a pincesor nevével vagy a borásszal? Sokat ötleteltek, de igazán jó nevet nem találtak, így azon viccelődtek, hogy ők lesznek a neve sincs pince. Innen pattant ki az ötlet, hogy legyenek Anonym pince, amihez azonban mindig hozzáteszik, hogy Szövényi Áron és családja, mivel ez egy családi vállalkozás.

Az etyek-budai borvidéken található valamennyi terültük, ahol egyedi ökológiai viszonyokkal lehet találkozni. E tájat a hegyoldalak, lankás dombok, szeles fennsíkok jellemzik. A folyamatos széljárás szárító hatása és a gyakori napsütés a vegetációs időszak során, még a nem jó évjáratokban is lehetővé teszi az egészséges szőlő szüretelését. Ritkák a fagykárok, bár az országos átlagnál itt alacsonyabb az évi átlaghőmérséklet. A csapadékellátottsága az országos átlaghoz közeli. A talaj összetétele: a meszes alapkőzeten lösz alapú és erdőmaradványos csernozjom.  Mind az ökológiai adottságai, mind a klimatikus adottságai miatt a champagne-i borvidékhez hasonlítják.

A chardonnay egy világszerte ismert szőlőfajta, melyet a világ minden szőlő- és bortermelő országában ismernek és termesztenek. Bogyói gömbölyűek, kicsik. Színük fehéres zöldes, alig hamvas, feketén pontozottak. Nagyon lédúsak, ropogósak, viszont a héjuk vastag. Fürtjei kicsik, 90-100 gr körüliek. Közepesen tömött, hengeres, kissé vállas.

Már szeptember első felében fakad és virágzik, a közepén érik. Növekedése közepes. Ugyan nem bőven, de megbízhatóan terem. Másodtermést viszont alig nevel. A cukortartalma a gyengébb évjáratokban is eléri a 17 mustfokot. Jobb évjáratokban a 20 fokot is meghaladja. Élénk, de finom savtartalma eléri a 8-10 gr/liter körülit. A bogyóknak egészen jellegzetes, fű ízük van.

A szárazabb viszonyokat is elviseli, a közepesnél valamivel jobb a fagytűrő képessége. Töppedésre képes, rothadásra érzékeny. Alkalmas nagyobb magasművelésű tőkeformákra és széles sortávolságra. Természetes csemegebor is készíthető belőle. Kedvelt termék. Érlelt formában elegáns, üde és friss.

Menny.:palack

Leírás és Paraméterek

Etyekre a pezsgő hozta a családot. Szövényi Áron 2004-2005. évben Olaszországban járt egyetemre, szőlészeti-borászati mesterképzésre. Franciaországban a methode traditionelle pezsgő borvidékén, a palackban erjesztett pezsgők világában végezte a szakmai gyakorlatot. Amit Olaszországban elkezdett, Etyeken folytatta tovább és elkészítette első pezsgőjét. Palackos erjesztéssel Chardonnayból és Pinot Noirból. Borász nagybátyától etyeki területei kiváló alapot adtak a pezsgők és borok készítéséhez. 2006-os pezsgőjük nagy sikert aratott családi és baráti körben. 2007-ben kiköltöztek Etyekre és megalapították az Anonym Pincét. 
2010-ig csak sauvignon blanc-nal, chardonnay-val és pinot noir-ral foglalkoztak és éves szinten 2500 palack pezsgőt és bort készítettek. 2011-ben borász nagybátya halálát követően megörökölték a családi területeket, ezzel a birtokméret 2,5 ha-ra nőtt. Az örökség két, számukra új fajtát is hozott magával a zenitet és a pinot grist. A nagyobb birtokméret új lehetőségeket nyitott meg számukra, így hűthető tartályokat, új prést is vásároltak és elkészítették első, csak  tartályban készült boraikat. Első nagy szakmai sikerüket 2011-ben Egyből kettő, zenit és szürkebarát házasításuk hozta meg, amellyel a Magyarországi Újborversenyen elnyerték Magyarország Legjobb Új Bora díjat. Szintén ebben az évben készült el először Ötlett pinot noir rozé, így már 5 borra bővült a ‘paletta’.
2014-ben telepítették első új ültetvényeiket és a saját tulajdonú területeken átálltak a biológiai növényvédelemre.
2015-ben új birtokközpontot létesítettek az Öreghegyen és egyre nagyobb energiákat fektettek a palackos erjesztésű, méthode traditionelle pezsgők készítésébe. 2016-tól pezsgőikben a chardonnay és pinot noir fajták mellett megjelenik a pinot gris is.  Valamennyi saját, etyeki területeikről.  A sauvignon blanc, a chardonnay és a pinot noir fajták csiszolgatása és fehér pezsgők mellett 2016-tól pinot noir rosé pezsgőt is készítenek a champagne-i rosé d’assemblage technológiával.

Szőlőfajta Chardonnay

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Termék címkék: Chardonnay