Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

STUMPF NAGY-EGED EGRI BIKAVÉR 2018

Ár:
6.990 Ft
Egységár: 9.320,00 Ft/
Mennyiségi kedvezmény
6 palack felett
6.641 Ft / palack
Termelő: Stumpf
Cikkszám: 00458

A Stumpf családi pincészetet Dr. Stumpf János és fia Péter vezetik. János erősen kötődik a szőlőhöz, a borhoz mivel Tokaj Hegyalján, Hercegkúton nőtt fel. 1992-ben fizetéskiegészítésként kezdtek a szőlővel és a borral foglalkozni azután, hogy Egerbe költöztek. Eleinte csak bérelt ültetvényeken gazdálkodtak, ma viszont már 20 hektár saját szőlővel rendelkeznek több dűlőben. Pillanatnyilag 9 hektáron termesztenek szőlőt Eger legértékesebb termőterületén a Nagy-Eged dűlőben. Kizárólag önerőből sajátította el az az ehhez szükséges ismereteket a klónokról, fajtákról, alanyokról, talajról és növényvédelemről. Telepített világfajtákat és magyar fajtákat is, azonban mindegyiknél fő szempont volt, hogy csak az adott fajtának a legjobb klónjai kerüljenek telepítésre. Az is fontos volt számára, hogy szereti a természetet és amikor csak teheti kinn tartózkodik a természetben.

Szőlőiket 2,50 x 0,8 m térállásban telepítik. Művelésmódjuk Guyot. Hektáronkénti termésátlaguk 50 q körül van. A csökkentett rügyszám mellett rendszeresen végeznek termésritkítást is. Első fontos lépése a feldolgozásnak a szüret optimális idejének megválasztása. Majd ezt követően a lehető legtermészetesebb módon történő érlelés feldolgozás. Az alacsony dózisú kén adagolásán és a hőmérséklet szabályozásán kívül nincs beavatkozás, hozzáadott anyag. 16-18 hónapos (vörös bor) és 3-6 hónapos (fehér bor) fahordós érlelését követően kezdődik meg a borok értékesítése. Munkájuk során legfontosabb a minőség megtartása. Tervezik Nagy-Eged dűlőben még további területek telepítését, felhasználva az ott szerzett tapasztalatokat. Mivel már számos fajtával rendelkeznek,  így a továbbiakban azok bővítését tervezik, amivel igazán kiemelkedő minőséget tudnak elérni.

Az egri bikavér az Egri borvidéken termelt többféle kékszőlőfajtából készített bor cuvée. Ennél a fajtánál egyik szőlőfajta borának karaktere sem dominálhat. Hozzávetőlegesen 130- 150 éves múltra tekint vissza. Eleinte a kadarka szőlőfajtára alapozott erősnek tartott, testes bor volt, azonban a filoxérát követő majd a mai napig tartó strukturális átalakulások nyomot hagytak a karakterén és összetételén.

A védett eredetű száraz vörösbor néhány fontosabb szakmai követelménye többek között a hektáronkénti 3300 feletti tőkeszám, a tőtávolság nem lehet 0,8 méternél kisebb. A termőhelyre javasolt fajták (Kékoportó, Kadarka, kékfrankos, Blauburger, Zweigelt, Kékmedoc, Cabernet franc, Merlot, Pinot noir, Cabernet sauvignon, Menoir, Turán, Syrah, Bíborkadarka) közül legalább 3 szőlőfajta borának házasítása szükséges, melyben egy fajta 50%-nál magasabb arányt nem képviselhet, viszont minden fajta 5%-nál nagyobb arányt kell, hogy képviseljen. Fahordós érleléssel kell előállítani és 8 napnál hosszabb ideig kell héjon erjeszteni. Az érlelés minimum 1 év fahordóban és legalább 6 hónap palackban.

A modern egri bikavér közepes-magas csersav- és alkoholtartalommal, nagy testtel, szép savakkal rendelkező, fűszeres és gyümölcsös aromatikájú, karakteres, az egri borvidék viszonyai és klímája által meghatározott vörösbor. Védett eredetű, minőségi bor, melynek készítése módja ellenőrzött és szabályozott. Az Egri borvidéken kívüli termelők nem használhatják. A Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte 2017-ben.

A szőlőtermesztésnél fontosa megfelelő termőtalaj kiválasztása (talajösszetétel, kitettség, vízelvezetés) valamint a terméskorlátozás és a szőlő fiziológiailag érett állapotban történő szüretelése. A szőlő bogyózása, válogatása, a magas fokú pincehigiénia biztosítása, a kontrollált erjesztés és a kis méretű fahordóban való érlelés mind követelményei a magas minőségű bornak.

Általában marha- és vadhúsból készült, fűszeres ételekhez ajánlják, 16-18 fokra hűtve fogyasztását. Kiváló kísérője nehezebb ételeknek, mint például pecsenye, marhasteak vagy pörköltök.

Menny.:palack

Leírás és Paraméterek

Szőlőfajta Egri Bikavér

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Termék címkék: Egri Bikavér