Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

KOLONICS SOMLÓI OLASZRIZLING 2021

Ár:
3.490 Ft
Egységár: 4.653,33 Ft/
Mennyiségi kedvezmény
6 palack felett
3.141 Ft / palack
Termelő: Kolonics Pincészet
Cikkszám: 00447

A Kolonics pincészet több generációra visszanyúló családi vállalkozás Somló dél-keleti oldalán található az Apátság dűlőben. A pincészet 9 hektáron gazdálkodik, mely területen furmint, juhfark, hárslevelű, szőlővel van betelepítve.

A borok tradicionális, klasszikus eljárással készülnek, hozamkorlátozással és fahordós érleléssel, erjesztéssel. 30000 liter fahordós kapacitással rendelkezik a borászat. Palackozás előtt a borok 1-3 évig érlelődnek a pincében, s csak ezután kerülnek lepalackozásra. Ennek és a nagyfokú hozamkorlátozásnak köszönhetően boraik tipikus somlai, gazdag mineralitású borként kerülnek forgalomba.

Az olaszrizling a Magyarországon termesztett szőlőfajták közül a legnagyobb területen található. Számos családi pincészetben megtalálható, illetve az ország összes borvidékén – kivétel Tokaj Hegyalja. Pillanatnyilag 6000 hektár területe van, melyből Balatonfüred-Csopak, Badacsony és a Balaton felvidék tudhatja magáénak a legnagyobb ültetvényeket, melyek egyenként több mint 700-700 hektár.

Az ásványi anyagokat jól tudja hasznosítani, így különösen jól érzi magát a vulkanikus talajokon. Érdemes még magasabb mésztartalmú területeken is termeszteni. Ilyenkor savkészlete könnyeddé, üdévé teszi. Még akár pezsgő alapbort is lehet belőle készíteni.

Teljes érésben savai elegánsak, finomak, gerincesek, de erőteljesek. Éretlenül viszont a borvidéktől függetlenül harapósak, durvák. Nagy mennyiségben gyűjt cukrot. Bora jó esetben tökéletes egyensúlyt tud mutatni. Íze száraz iskolázásban fanyarkás, ezért sokszor férfias bornak tartják. Az aszúsodásra hajlamos. Szintén ez a fajta adja a badacsonyi aszút is. Sokszor felfedezhető keserűmandulára emlékeztető íz- és illatjegyek, különösen a Balaton-felvidéken. Alkalmas a házasításra is. A késői szüretet meghálálja. Nemessé teszi ízeit a hosszabb fahordós érlelés, érdemes rá több időt szánni. A Bükkalján és a Mátraalján könnyedebb és virágosabb íz- és illatkaraktert felmutató bor készül belőle, de csak az acéltartályos érlelés után.

Legszebb magyarországi példáival Somlón és a Balaton felvidéki vulkánokon találkozhatunk. Az itt született borok hosszú életűek, ami akár 15-20 évet is jelent. Sokan lenézik a rajnai rizling mellett ezt a fajtát, de a magyarországi példák erre rácáfolnak.

Igaz, Magyarországon az Olaszrizling a 19. száza közepe táján, a német területről terjed el, évtizedek óta az egyik legkedveltebb és legismertebb fehérbort termő szőlőfajta. Mivel Magyarországon található a legnagyobb mennyiségben és mert kitűnően alkalmazkodik a borvidékeink természeti adottságaihoz így a szőlőtermesztő országok közül mára már hungaricumként kezelik.

Igazi kísérletező fajta, melytermelőjének nagy mozgásteret képes nyújtani.

Visszafogott íz- és illatvilággal rendelkező, finom savakat tartalmaz és éppen ezen tulajdonságai révén jól visszaadja egy-egy termőterület talajbeli különbségeit. Függően a termőhelytől és évjárattól szép, napos, hosszú őszi idő esetén fogékony a nemes penészes érésre és töppedésre, mely eredményeként édes és félédes bor is készthető belőle.

Sűrű, vékony vesszőjű, közepes vagy gyenge tőkéjű. Fürtje tömött, kicsi-középnagy, melynek átlagos tömege 90-140 g. Hengeres alakú és gyakran található rajta mellékfürt. Bogyója gömbölyű, sárga színű és kicsi. Héja alig hamvas, vékony. Húsa semleges ízű, puha, lédús. Borának íze sokszor emlékeztet a keserű manduláéra. Savai szelídek, melynek mértéke azonban a termőhelytől függ. Illata enyhe rezeda.

Október elején szüretelhető. Mivel későn érő, ezért szereti a déli lejtőket, melegebb helyeket. Kiváló minőségű fajta, mely bőven termő. Termése szinte mindig állandó minőségű, kivéve ha eléri a rothadás, lisztharmat. A nagy magnéziumigény fő jellemzője, melynek hiányában kialakulhat hiánybetegsége. Mivel a felvett magnézium jelentős része a termésbe, majd a borba kerül, ezért bora izomgörcsök ellen gyógyhatású. Magyarországon a bazalton termesztett badacsonyi borvidék borában található a legtöbb magnézium.

Menny.:palack

Leírás és Paraméterek

Szőlőfajta Olaszrizling

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Termék címkék: Olaszrizling