Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Timars Kft.

Rendezés:
Nézet:
Termelő: Timars Kft.
Cikkszám: 00037

 

A szüretet a szőlő fenolosan teljesen érett, barna maggal rendelkező állapotában kezdték meg. Több válogatás után, csak az egészséges gyümölcs kerülhetett a szüretelőládákba. A pincéhez szállítás után kíméletesen feldolgozták. Az erjesztés nyílt tartályban, kézi csömöszöléssel, alacsony hőfokon 22-23 Co-on, 5 hét alatt ment végbe. A folyamat közben az almasav bontást is elvégezték. Préselést követően, az újbort ülepítették és gravitáció segítségével fejtették a színbort hordóba. Az érlelés új és használt barrique-ban történt, 20 hónapon keresztül. Szűretlenül palackozták.

A borvidék

Az egri borvidék Magyarország egyik legrégebbi történelmi borvidéke. A Bükk hegység déli lankáin terül el a mintegy 5340 hektárnyi szőlőültetvény. Két eredetvédelmi borvidéki körzetre, az Egrire és a Debrőire tagozódik, így a központ, Eger mellett még 19 község tartozik hozzá. Eger városa, több mint ezeréves, dicső történelmi múltjával, értékes műemlékeivel, boraival és gyógyvizeivel Magyarország leghíresebb és leglátogatottabb városinak egyike, jelentős kulturális és művelődési központ.

A város és környéke híres történelmi borvidék. Az itt élő lakosság csaknem 1000 éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel olyan kiváló borokat termelve, mint az Egri Bikavér, az Egri Leányka, Debrői Hárslevelű, Egri Csillag.

Borászat

A másfél hektárral szőlőterülettel rendelkező pincészet az első 2008-as szüret óta szoros együttműködésben dolgozik szőlőtermelő társaival, ahonnan szintén alapanyagot dolgoz fel. Számukra ez fontos, mert hiszik és érzékelik, hogy a minőség nagy részben a szőlőben dől el. Ezért évről-évre egyre több odafigyeléssel, tapasztalattal, közösen végzik a szőlő munkáit a metszéstől a szüretig.

Borászati filozófiájuk, hogy a bort csak kifogástalan minőségű, egészséges és technológiailag teljesen érett szőlőből, természetesen készítik, hogy ne veszítsenek illat- és ízanyagokat. Ez a fehérbor készítés technológiájánál nehezebb, de itt sem siettetik azokat a folyamatokat, amik természetes úton amúgy is végbemennek.

A boroknak meg kell adni az időt a stabilitás elérésére és az öntisztulásra. A folyamatos kóstolásoknál kiderül, hogy eljött-e a palackozás ideje, ami szinte a legnagyobb „nyúzás” a bor életében. Ezt minden esetben a palackos érlelés követi, ami a pihentetésről szól, hogy az adott tételt legjobb formájában mutathassák be a fogyasztóknak.

Havas & Timár borászat története

A borász gyerekkorától nagyon vonzódott és érdeklődött mind a gasztronómia, mind a természet iránt. Valószínűleg nem véletlenül, de iskoláit is ebben a sorrendben végezte. Elsőnek a vendéglátó-ipari érettségit szerezte meg, aminek köszönhetően a gyakorlat, majd később a munkája során napi kapcsolatba került a borral. Így kezdődött a fellángolása, ami odáig vezetett, hogy beiratkozott Budafokon a Soós István Borászati Technikumba. Valószínüleg itt lett szerelmes ebbe az egész boros világba. A két év elvégzése után a ballagáson gondolt arra, hogy gyerekkori barátjával, Timár Lászlóval, hogy milyen jó lenne egy közös pince, ahol megvalósíthatja önmagát és hódolhat saját művészetének, a borkészítésnek.

A komoly tervek eléréséhez elvégezte a Budapesti Corvinus Egyetem (Kertészeti Egyetem) szőlész-borász szakát. Tanulmányai során több egri barátság köttetett és egyre jobban ismerte meg az Egri Borvidék szépségeit. Mára már elválaszthatatlanok egymástól. Először egy kis bérelt pincéjük volt, aztán megvették az első sajátot, majd az első szőlőterületet, a másodikat, harmadikat és jelenleg a birtokközpont kialakításán dolgoznak.

Cabernet Sauvignon

Mindig, előre leválogatva, csak a teljesen érett, egészséges gyümölcs kerülhet a szüretelőládákba. A pincéhez szállítás után kíméletesen feldolgozzák. Az erjesztés nyílt kádakban, kézi csömöszöléssel, alacsony hőfokon 22-23 Co-on, 4 hét alatt ment végbe. A folyamat közben az almasav bontást is elvégezték. A hagyományos préselést követően, az újbort ülepítették és gravitáció segítségével fejtették a színbort használt 225 literes hordókba, majd érlelték 18 hónapon keresztül. Mikor kóstolások után elérkezettnek látták az időt egalizálták a hordókat és szűrés nélkül lepalackozták. Forgalomba hozatal előtt további fél évet palackban lett érlelve.

5.290 Ft