Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Timars Kft.

Rendezés:
Nézet:
Termelő: Timars Kft.
Cikkszám: 00036

Mindig, előre leválogatva, csak a teljesen érett, egészséges gyümölcs kerülhet a szüretelőládákba. A pincéhez szállítás után kíméletesen feldolgozzák. Az erjesztés nyílt kádakban, kézi csömöszöléssel, alacsony hőfokon 22-23 Co-on, 4 hét alatt ment végbe. A folyamat közben az almasav bontást is elvégezték. Hagyományos préselést követően, az újbort ülepítették és gravitáció segítségével fejtették a színbort használt 225 literes hordókba, majd érlelték 18 hónapon keresztül. Mikor kóstolások után elérkezettnek látták az időt egalizálták a hordókat és szűrés nélkül lepalackozták. Forgalomba hozatal előtt további fél évet palackban érlelték.

A Havas & Timár borászat egy hektár saját szőlőterülettel rendelkezik. Az első szüret 2008-ban volt. Egyre több tapasztalattal, odafigyeléssel közösen végzik a szőlőmunkát, ami azt jelenti, hogy minden metszésben, kötözésben, hajtásválogatásban, kézi munkában, fürtválogatásban és persze a szüretben is aktívan részt vesznek. Azért, hogy ne veszítsenek illat- és ízanyogokat, csak kifogástalan minőségű, egészséges és technológiailag teljesen érett szőlőből, lehető legkevesebb fejtéssel, minimális macerálásssal, természetesen készítik.

Magyarország egyik legrégebbi borvidéke az Egri borvidék. 5340 hektár szőlőültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. A borvidék két eredetvédelmi körzetre, a Debrőire és az Egrire tagozódik. ezáltal a központ Eger mellett, még 19 község tartozik hozzá. A város és környéke híres történelmi borvidék. Lakossága már 1000 éve foglalkozik borászattal és olyan kiváló borokat termel, mint a Debrői Hárslevelű, Egri Csillag és az Egri Bikavér.

A cabernet sauvignon fajta szereti a meleg klímát, közepesen vízigényes. Fürtjei hosszúkásak, közepesen tömöttek. Bogyói aprók, mag-hús aránya kb. 1:12, mely a szőlőfajták között kiemelkedően magasnak számít. Bogyói aprók. a bogyóhéj színanyagban gazdag, vastag. Csersavtartalma – elsősorban a magnak, másodsorban a héjnak köszönhetően – magas. Későn virágzó és későn érő fajta. Nagyon fontos, hogy a gyümölcsöt a teljes fiziológiai érettség állapotában szedjék a magas csersavtartalma miatt, különben rendkívül éles, szárító, kellemetlen érzetű bort ad. A vastag héjnak köszönhetően ellenáll a rothadásnak, viszont a lisztharmatra érzékeny.

A tőke növekedési képessége magas, ezért sokszor alacsony növekedésű gyökértörzsre oltják. Fás részei kemények, ezért alkalmas a gépi szüretre és a faggyal szemben ellenálló. Talajigénye jól alkalmazkodó fajta, de kiváló minőségű gyümölcsöt a kavicsos, jó vízelvezetésű  „gravel” talajon ad.

A cabernet sauvignon cefréjét sokszor macerálják (szín és csersavioldás) és hosszan hájon tartják, magas hőmérsékleten erjesztik. Gyakran hosszan érlelik új kis fahordóban (225L). A bor hosszan érlelhető, a gyümölcsön túl az erjedés, a fa aromái és az alkohol határozza meg a karakterét.

Tipikus partnerei a házasításokban a merlot, a malbec, a syrah, a sangiovese a cabernet franc és a tempranillo. Mivel önmagában gyakran „kemény”, ezért gyakran kerülnek házasításba más, a jobb egyensúlyt lehetővé tevő borok. Általában hidegen erjesztett rosé bor alapanyagául is szolgálhat.

A borban közepesen kifejezett primer gyümölcsaromákat találunk, gyakran fekete ribizlire és más bogyós gyümölcsökre emlékeztet. Érleléssel más szekunder aromák fejlődhetnek ki a borban, mint az eukaliptusz, cédrus, dohány és menta. A hideg klímán termesztett szőlő borának illatán gyakran úrrá lesz a vörösbornál kellemetlen herbásság, zöldpaprika, paprika. Forró klímán a gyümölcs túlérett, esetleg főtt gyümölcsös és lekváros aromákat vihet a borba.

Általában közepes alkoholtartalmú, nagy testű, magas csersavtartalommal és közepes-magas savtartalommal rendelkezik. Hosszan érlelhető, gyakran évtizedekig fejlődik a palackban. A legjobb minőségű borokat érdemes akár 4-8 évig érlelni fogyasztás előtt.

Mértékletes fogyasztása a magas antioxidáns-szint miatt jó hatást gyakorolhat az egészségre.

3.190 Ft
Termelő: Timars Kft.
Cikkszám: 00037

 

A szüretet a szőlő fenolosan teljesen érett, barna maggal rendelkező állapotában kezdték meg. Több válogatás után, csak az egészséges gyümölcs kerülhetett a szüretelőládákba. A pincéhez szállítás után kíméletesen feldolgozták. Az erjesztés nyílt tartályban, kézi csömöszöléssel, alacsony hőfokon 22-23 Co-on, 5 hét alatt ment végbe. A folyamat közben az almasav bontást is elvégezték. Préselést követően, az újbort ülepítették és gravitáció segítségével fejtették a színbort hordóba. Az érlelés új és használt barrique-ban történt, 20 hónapon keresztül. Szűretlenül palackozták.

A borvidék

Az egri borvidék Magyarország egyik legrégebbi történelmi borvidéke. A Bükk hegység déli lankáin terül el a mintegy 5340 hektárnyi szőlőültetvény. Két eredetvédelmi borvidéki körzetre, az Egrire és a Debrőire tagozódik, így a központ, Eger mellett még 19 község tartozik hozzá. Eger városa, több mint ezeréves, dicső történelmi múltjával, értékes műemlékeivel, boraival és gyógyvizeivel Magyarország leghíresebb és leglátogatottabb városinak egyike, jelentős kulturális és művelődési központ.

A város és környéke híres történelmi borvidék. Az itt élő lakosság csaknem 1000 éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel olyan kiváló borokat termelve, mint az Egri Bikavér, az Egri Leányka, Debrői Hárslevelű, Egri Csillag.

Borászat

A másfél hektárral szőlőterülettel rendelkező pincészet az első 2008-as szüret óta szoros együttműködésben dolgozik szőlőtermelő társaival, ahonnan szintén alapanyagot dolgoz fel. Számukra ez fontos, mert hiszik és érzékelik, hogy a minőség nagy részben a szőlőben dől el. Ezért évről-évre egyre több odafigyeléssel, tapasztalattal, közösen végzik a szőlő munkáit a metszéstől a szüretig.

Borászati filozófiájuk, hogy a bort csak kifogástalan minőségű, egészséges és technológiailag teljesen érett szőlőből, természetesen készítik, hogy ne veszítsenek illat- és ízanyagokat. Ez a fehérbor készítés technológiájánál nehezebb, de itt sem siettetik azokat a folyamatokat, amik természetes úton amúgy is végbemennek.

A boroknak meg kell adni az időt a stabilitás elérésére és az öntisztulásra. A folyamatos kóstolásoknál kiderül, hogy eljött-e a palackozás ideje, ami szinte a legnagyobb „nyúzás” a bor életében. Ezt minden esetben a palackos érlelés követi, ami a pihentetésről szól, hogy az adott tételt legjobb formájában mutathassák be a fogyasztóknak.

Havas & Timár borászat története

A borász gyerekkorától nagyon vonzódott és érdeklődött mind a gasztronómia, mind a természet iránt. Valószínűleg nem véletlenül, de iskoláit is ebben a sorrendben végezte. Elsőnek a vendéglátó-ipari érettségit szerezte meg, aminek köszönhetően a gyakorlat, majd később a munkája során napi kapcsolatba került a borral. Így kezdődött a fellángolása, ami odáig vezetett, hogy beiratkozott Budafokon a Soós István Borászati Technikumba. Valószínüleg itt lett szerelmes ebbe az egész boros világba. A két év elvégzése után a ballagáson gondolt arra, hogy gyerekkori barátjával, Timár Lászlóval, hogy milyen jó lenne egy közös pince, ahol megvalósíthatja önmagát és hódolhat saját művészetének, a borkészítésnek.

A komoly tervek eléréséhez elvégezte a Budapesti Corvinus Egyetem (Kertészeti Egyetem) szőlész-borász szakát. Tanulmányai során több egri barátság köttetett és egyre jobban ismerte meg az Egri Borvidék szépségeit. Mára már elválaszthatatlanok egymástól. Először egy kis bérelt pincéjük volt, aztán megvették az első sajátot, majd az első szőlőterületet, a másodikat, harmadikat és jelenleg a birtokközpont kialakításán dolgoznak.

Cabernet Sauvignon

Mindig, előre leválogatva, csak a teljesen érett, egészséges gyümölcs kerülhet a szüretelőládákba. A pincéhez szállítás után kíméletesen feldolgozzák. Az erjesztés nyílt kádakban, kézi csömöszöléssel, alacsony hőfokon 22-23 Co-on, 4 hét alatt ment végbe. A folyamat közben az almasav bontást is elvégezték. A hagyományos préselést követően, az újbort ülepítették és gravitáció segítségével fejtették a színbort használt 225 literes hordókba, majd érlelték 18 hónapon keresztül. Mikor kóstolások után elérkezettnek látták az időt egalizálták a hordókat és szűrés nélkül lepalackozták. Forgalomba hozatal előtt további fél évet palackban lett érlelve.

4.290 Ft