Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Bencze Családi Birtok

Rendezés:
Nézet:
Cikkszám: 00292

A ‘Riesling’ sorozatban minden évben a több szüreti időpontban szüretelt tisztán Rajnai rizling tételeket házasítják, melyek a kiemelt tehetségű Templomdombi-dűlőből 2015-ben telepített ültetvényből származnak. A házasításnál főleg azok az alapanyagok kerülnek felhasználásra, melyek a termőhelyet is szépen bemutató, jóivású, könnyedebb tételt alkotnak.

A szüretre ebben az évben szeptember közepén került sor. Az egészfürtös préselést követően különböző típusú és méretű amfórákban és egy 1500 literes ovális szlavón hordóban erjed. 10 hónapig a seprőn érlelődik, majd a palackozás előtt egy hónappal tartályba kerül összefejtésre ahonnan derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül a palackba.

7.290 Ft
Cikkszám: 00291
Hobbiként 2014-ben telepítették az ültetvényt, melyet a kezdetektől fogva biodinamikus szemléletben műveltek. A 2017-es évjárat a második évjárata az ültetvénynek. Egészfürtös préselés, 12 órás ülepítés, erjesztés acéltartályban. Fél éves seprőntartás után bentonitos derítés és enyhe szűrés után palackoztuk. Zöldalma, szőlő, citrusok, vibráló savérzet, mélység.
8.690 Ft
Cikkszám: 00736

A név jelentése latinul: őslakos, bennszülött. Ennek megfelelően a házasításban kizárólag őshonos, kárpát-medencei fajták kapnak szerepet. 2019-ben készül először, melynél Furmint (35%), Hárslevelű (49%) és Kéknyelű (16%) fajták találtahóak. A 2015-ben telepített ültetvények mindegyike a Templomdombi-dűlőben található. A 2019-es évjárat nagyon kevés csapadékkal indult, majd az előző fél évtizedhez képest szokatlan, nagyon hűvös és esős május következett. Július újra aszályos volt, tovább fokozva ezzel a csapadék eloszlásának egyenetlenségét, amely az utóbbi évek egyik legnagyobb problémája. A szikrázóan napos, hűvös, száraz ősz viszont mindenért kárpótolt  és kiszámítható szüreti időszakot eredményezett. A fajtákat különböző időpontokban, az adott fajtánál megfelelő érettségben szüretelték. A Hárslevelű fele bogyózva, nyílt kádakban 8 napig erjed, a másik fele, illetve a teljes Kéknyelű és Furmint részek egészfürtösen préselve kerülnek különböző méretű és anyagú amfórákba. A fajták ezekben még külön érlelődnek 9 hónapon át finomseprőn, majd a válogatás után júniusban kerülnek összefejtésre, júliusban pedig letöltésre derítetlenül, szűretlenül és kén hozzáadása nélkül. 

8.990 Ft
Cikkszám: 00735

Első Furmint tételük az egyik legkiemelkedőbb, sűrűn bazaltköves területünkről, a Templomdombidűlőből. A 2015-ben telepített ültetvény háromféle klónból áll, gerincét a magas és kifinomult savszerkezetű T85, kevesebb részét régebbi, kicsi fürtű Furmint alkotja, melyeket egy nagyon kevés T92 egészít ki. A 2019-es évjárat nagyon kevés csapadékkal indult, majd az előző fél évtizedhez képest szokatlan, nagyon hűvös és esős május következett. Július újra aszályos volt, tovább fokozva ezzel a csapadék eloszlásának egyenetlenségét, amely az utóbbi évek egyik legnagyobb problémája. A szikrázóan napos, hűvös, száraz ősz viszont mindenért kárpótolt és kiszámítható szüreti időszakot eredményezett. A többlépcsős kézi szüretekre szeptember első felében kerül sor, a gyümölcsöt kíméletes egészfürtös préseléssel készítik. Erjedés és érlelés különböző típusú amfórákban 9 hónapig. A különböző szüretekből és ezen belül egy adott a présléből is mindig különböző egyéniségű résztételek születnek, melyek közül a legnagyobb energiájú, legizgalmasabb 3 edény kerül házasításra, a maradék az Autochthon házasítást színesítik. Palackozás derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül. 

9.990 Ft