Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

BorBend Kft.

Rendezés:
Nézet:
Termelő: BorBend Kft.
Cikkszám: 00521

Egy zamatos, lendületes birtokfurmint. A körte, alma, fa és az andezit sóssága jellemzi, mely spontán erjedt.

Két borászatot is érdemes megemlíteni. Az egyik a Szűcs Pincészet, másik pedig a Zsadányi Pincészete.

A Szűcs Pincészet tulajdonosa Szűcs Ferenc, aki 2012-ben kezdett itt szőlőterületeket vásárolni. Pincészetét organikus szemlélettel vezeti. Kezdettől fogva az volt a célja, hogy a történelmi első osztályú dűlőkről (Hasznos, Patócs, Bohomály, Somszög, Tökösmály) a tájra jellemző, kiváló minőségű, egyedi, az itteni mikroklímára jellemző borokat készítsen. Az első évjárat, 2013-ben került palackozásra. Ez a dűlőszelektált Bohomály volt. Majd 2015-től kijött a Somszög dűlőből is az első dűlőszelektált tétel.

A pincészet pillanatnyilag 6,5 hektáron gazdálkodik. A borászati és szőlőművelési munkálatokban Hudák István segít a pincénél. Minél kíméletesebb művelésre törekszik a szőlőmunkák során. Ennek célja pedig a kiváló minőségű alapanyag előállítása jelentős terméskorlátozással. Céljuk az évjárat, a dűlő és a fajta jellegzetességeit megmutatni minél természetesebb borok előállításával. Éppen ezért kerülik a fajélesztő használatát és inkább a kerámiatojásban és fahordókban való erjesztést részesítik előnyben.

A Szűcs Pincészet a Tállya Wines szövetkezet tagja, ahol a környék dűlőiről származó borok házasításával mutatják meg a településhez tartozó területek kiválóságát, mint a furmint, hárs és késői szüreti borokat.

A Zsadányi Szőlőbirtok és Pince szőlőterületeivel Hudák Istvánt bízták meg 2010-ben. A 40-es, 50-es és 60-as évekből származó ültetvényeket mentettek meg. Érdekes olyan tőkékről származó bort kóstolni, amit pár éve még halottnak hittek. Évről évre nő a tőkepótolt, felújított, területeik mérete. Ezek mellett új telepítések is születtek, így érték el a mostani 35 hektáros birtokméretet. Jelenleg 15 dűlőben található területük. Ilyen komplex dűlőszerkezetet nem lehet máshol kóstolni. A pincénél évjárattól függően évi 5-7 dűlős bort készítenek, amely szintén egyedülálló a településen. Borászati technológiájukat tudatosan ötvözi a tradicionális és a modern módszereket. Legtöbbször a hordós érlelés fontos szerepet kap, melynek mértékét az évjárathoz és a dűlő adottságaihoz igazítják.

Manapság nem kérdőjelezi meg senki Tállya fontos szerepét a borvidéken, ahol egyre több olyan bor születek, ami teljes szépségében mutatja meg, hogy miért is volt a település egyik vezetője évszázadokon át ez a borvidék. Egy olyan bujkáló csoda, ami több évtizede aludta Csipkerózsika álmát. Mára azonban a borvidék dísze az elegáns és egyedi karakterű száraz boraival.

1737 óta a világ első zárt borvidéke a Tokaji. 2022-től pedig világörökségi védelem alatt is áll. Különleges termőterület, melyet a folyók mikroklímája tesz lehetővé. Éppen ezért főként édes boros régióként ismerik. Ennek a mikroklímának köszönhetően alakul ki a Botrytis cinerea (nemes penész). Azonban a tokaji aszú mellett már több éve a száraz birtok- és dűlőszelektált borok is emelik a borvidék ismeretségét.

A borvidék északnyugati részén található a település, melynek gazdag történelme a XII. századra nyúlik vissza. A település dűlőit a változatos és különleges talajszerkezet jellemzi. A tokaji régió települései közöl pedig a legtöbb történelmi első osztályú besorolású dűlő itt található. Az itt készülő borok magasabb savtartalommal bírnak és kevesebb a betegség a viszonylag hűvösebb és szeles klímának köszönhetően. A sárgamuskotály- hárslevelű és furmint- ültetvényeken a középmagas kordonos és a hagyományos bakművelésű tőkék váltakoznak.

3.690 Ft