Mátrai borvidék
A Mátrai Történelmi Borvidék az ország 22 borvidéke közül területi nagysága alapján a második legnagyobb, a hegyvidékiek között pedig a legnagyobb a mintegy 7,815 hektárnyi nyilvántartott szőlő ültetvényével. A borvidék a Mátra hegység déli lejtőin, kelet-nyugat irányban a Tarna patak és a Zagyva folyó által határolt területen, mintegy 15−20 km széles sávban helyezkedik el. A területen ősi hagyományai vannak a szőlészeti-borászati tevékenységnek.
A Mátra-vidék legnagyobb települése Gyöngyös. A köréje települt falvakkal a mögötte magasodó Mátra hegyvonulatával hazánk egyik legszebb vidéke. A Mátra dombjainak déli fekvése kedvező a mezőgazdasági kultúrák, főleg a szőlő és gyümölcstermesztés számára. Gyöngyös a környező falvakkal együtt képezi a Mátrai történelmi borvidéket.
A Kárpátok hegykoszorúja óvja a medencét a zord időktől, a Mátra hegység déli délnyugati lejtőin a sok napsugár érleli a bogyókat, a régi tűzhányók talaja pedig minden jóval ellátja a szőlőket, hogy tüzes, illatos jó bort teremjen. Az üde, friss gyümölcsös jelleg a vörös boroknál is jellemző. Markaz és Visonta térségében gyönyörű vörös borokat kóstolhat az ide látogató.
Szőlőtermesztés és borászat
A szőlő szaporítóanyag előállítás és ezen belül a szőlőoltvány készítés nagy szerepet töltöbb be a Mátrai borvidéken. Kezdete a század elejére nyúlik vissza Abasár és Nagyréde településekre. 1961-ben Gyöngyöshalászon, és Ludason jelentős területe alanytelepeket és európai fajtákból törzsültetvényeket létesítettek. Ezek a telepek tették később lehetővé, hogy szövetkezetek létrejötte után a szőlőoltvány termelés, Abasáron és Nagyrédén meghatározó termelési tevékenységgé váljon az 1960-as évekre. Ez alapozta meg a Mátrai Borvidék jelenlegi gazdag fajtaválasztékát.
A Mátra OEM jelenlegi (2016-os) termékleírásában szereplő bortípusok:
-
Fehér
-
Rozé
-
Vörös
-
Muskotály
-
Késői szüretelésű bor
-
Siller
-
Superior fehér
-
Superior vörös
Szőlőművelés szabályai (2016-os Mátra OEM termékleírás alapján):
A rügyterhelés nem haladhatja meg a 16 élő rügy/tőke értéket. A 2012. január 1-e után létesített ültetvények művelésmódjai: ernyő, Moser, egyes függöny, Sylvoz vagy alacsony, ill. középmagas kordon lehetnek. A minimális ültetvénysűrűség 3500 tőke/ha.
Mátra Superior kategóriájú borok legfeljebb 1 kg/tőke tőketerhelésű szőlőből, kizárólag kézi szürettel készülhetnek.
Gyöngyöspata határában található Csákberek-dűlőben terem, 1982-es telepítés, ernyő művelés - egyszálvesszős.
A Kövesd-dűlő szűztermése ez a rajnai, amely zúzás-bogyózást követően került 300 literes médium plusz pörkölésű, másodtöltésű hordóba. Fél évnyi sur lie érlelést követően durva szűrésen esett át, végül derítetlenül került palackba. Pörkölt olajos magvakra, édesfűszerekre, körtére, vajra emlékeztet az illata, míg ízében ugyanezen jegyek mellett aranymazsolás, sárgabarackos asszociációk is felvillannak. Hátorozott savú, telt testű, olajosan mozgó bor, rendkívül sokoldalú gasztronómiai beágyazhatósággal.
6 hónap érlelést kap, mely idő alatt a fa és gyümölcs váltakozva dominált, fél év után a hordós rész átkerült a tartályba, ahol 1 hónapot együtt töltött a két rész, seprővel együtt. Ezután került palackozásra, szűretlenül, derítetlenül, kén hozzáadása nélkül.
Egy fiatalabb ültetvény gyümölcse az Urráteszi dűlőből. A leghűvösebb dűlőnk, ami ennél a
bornál is hozza a friss savakat.
Ezt a szép hús színű szőlőt kíméletetsen kézzel bogyóztuk, majd két két hétig nyílt kádon héjon
erjesztettük, naponta kétszer kíméletesen a lé alá merítve az erjedő egész bogyókat, majd kézi
présen lábbal tiportuk ki a levet belőle. Ennek eredménye egy gyönyörű pirkadt színű, az aperolt
idéző narancsbor, kellemes fanyar ízvilággal.
Nagyon ajánljuk távolkeleti ételekhez, mi pad-thai-hoz csak ezt innánk.
Ez az Erdélyből származó fajta az Mátra egyik legjobb dűlőjéből, a Gereg-ről való.
A vulkanikus kőzet keveredik itt a pannontengeri üledékes meszes altalajjal, így igen gazdag
mineralitást biztosít a bornak.
A teljes érettségben szüretelt alapanyag, 3 hétig egy betonkádban erjedt, majd kézi préselés után,
500l-es gasznált hordóba került, és 8 hónapos érlelés után, szüretlenül került palckozásra, minimális
kén hozzáadása mellet.
ízében egyszerre hozza a feketebogyós erdei gyümölcsök zamatár, és a fajtára jellemző borsosságot.
Kiváló vadak mellé, de BBQ ételeket is szépen kiegészíti.