Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

VILLA MARIA SAUVIGNON BLANC CELLAR SELECTION 2019

Ár:
7.590 Ft
Egységár: 10.120,00 Ft/l
Mennyiségi kedvezmény
6 palack felett
6.831 Ft / palack
Termelő: Villa Maria
Cikkszám: 00193

A Villa Maria bor Új-Zéland Marlborough borvidékéről származik, mely az egyik legjobb adottságokkal rendelkező vidék. A Matua pince termesztette először 1969-ben. Első palackozott boruk pedig 1974-ben jelent meg. Mára már az országban több helyen kimagasló minőségű, sokszor világhírű borokat állítanak elő. Itt vezették be a fajtánál a több körből álló szüretet. Az első körben leszedett szőlő a növényi aromákér, az élénk savakért, míg a későbbi szedésű szőlő az érett gyümölcsök ízét adja a borhoz. Kivételes zamataikkal és egyediségükkel az innen származó Sauvignon Blanc borok gyorsan meghódították a világot. Ez a bor a legjobbak közé tartozik. Sokrétű, intenzív és egyedi illata sok különlegességet rejt. Harmonikus íze, testes, zamatokban gazdag, mely nem hagy maga után kívánnivalót. Organikus és tökéletes, mely spontán erjedt.

A Sauvignon Blanc a világon az egyik legismertebb fehérborszőlő-fajta, melynek borát a fehérborok között az aromatikus fajtáknál tartják számon. A Loire völgyéből, Bordeaux környékéről, Franciaországból származó fajta leghíresebb borai eredeti hazáján kívül még Chilében, Dél-Afrikában Új-Zélandon és Magyarországon is jó minőségű bort állítanak elő belőle. A Magyarországon található 22 borvidék közül 20-ban megtalálható. A két kivétel a Tokaji borvidék és a Nagy-Somlói.

Ez a fajta főként a lazább talajokat kedveli, melyek magasabb mésztartalommal rendelkeznek, de megfelel neki a homokos és löszös talaj is. Érzékeny a rothadásra, sokféle éghajlathoz képes alkalmazkodni. Fagytűrési közepes és szárazságtűrő.

Tőkéje erőteljes növekedésű, középvastag, sok és erős barna színű vesszőt növeszt, melyek nóduszai kicsit sötétebbek a többi részénél. Rügyei hegyesedő alakúak, alig gyapjasak. A vitorla azonban gyapjasabb, kissé bronzos zöld színű, mely pirossal futtatott végű. A vitorlalevelek kissé homorúak vagy kerekítettek. Tagoltsága és mérete közepes. A levelek széle csipkés, ötkaréjú, határozatlanul bemetszett. A levél fonákja gyapjas, színe sötétzöld, a levélerek is gyapjas. Fürtjei átlagosan 100 grammosak, vállas vagy hengeres, tömött fürtöket hoz, melynek bogyói kicsik, feketén pontozottak, világos színűek, húsuk lédús, puha, héjuk viszonylag vastag. Közömbös szőlőízű, kissé fűaromájú.

Lombja rendkívül sűrű, kevés fürtöt nevelő, középérésű fajta.

A növény genetikailag közel áll a chenin Blanc és a tramini fajtáihoz.

Az elkészült borok zöldessárgák, szárazak, jellegzetes íz- és illatvilággal rendelkeznek. A hosszú (3-4 éves) fahordós érlelés nem tesz neki jót, inkább az acéltartályos érlelés, erjesztés hozza ki a fajtakaraktereket. Fiatal bora vegetális jellegzetességeket mutat, erős ízvilágú, élénk savú. Sokak véleménye szerint illata elsősorban a frissen lenyírt fűéhez hasonlít, csalános, de megjelenhetnek benne a mézre, a piskótákra, paprikára, ananászra, spárgára, mangóra, a petrezselyemre, egresre, mézdinnyére és citrusvirágokra emlékeztető jegyek is.

Fogyasztását főként tengeri élőlényeket tartalmazó ételekhez, halakhoz, szárnyasokhoz, pikáns fűszerezésű ételekhez, kecskesajthoz és spárgához is ajánlják fogyasztását 8-10 fokra hűtve.

Magyarországon 1982-ben minősítették államilag ezt a fajtát, mely aztán néhány éven belül országszerte gyorsan fel is futott.

Dél-Afrikában ezt a fajtát a „Jóreménység fehér szőlőjének” hívják és a második legfontosabb termesztett szőlőfajta. Sokan az utóbbi években a franciaországi borok minőségével egy szinten értékelik. Aromájuk az új-zélandi borokéhoz hasonlít, de felfedezhető bennük még többféle csillipaprika illata is. Legjelentősebb dél-afrikai borászatok a L’Ormarins, a Saxenburg, Boschendal és a Zonnebloem.

Menny.:palack

Leírás és Paraméterek

Szőlőfajta Sauvignon Blanc

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Termék címkék: Sauvignon Blanc