Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

VERESS PINTES 2020

Ár:
3.990 Ft
Egységár: 5.320,00 Ft/l
Mennyiségi kedvezmény
6 palack felett
3.791 Ft / palack
Termelő: Veress Pince
Cikkszám: 00114
Reduktív technológiával készült bor

Leírás és Paraméterek

 

Az 1860-as évek elején az Észak – Amerikából behurcolt filoxéra – gyökértetű, Phylloxera vitifolli – két évtized alatt elpusztította a francia szőlőültetvények kétharmadát. A filoxéravész Nyugat-Európából Közép-, Dél- és Kelet-Európa szőlőtermesztő országaiba tört be és hasonlóan nagy pusztítást okozott. Hazánkat 1875-ben érte el ez a szörnyű kártevő. Ősi Kárpát – medencei fajták tömege tűnt el ebben a soha nem látott pusztításban és csak azok a fajták maradtak meg, melyekre egy-egy lelkiismeretes gazda nagyon vigyázott és újraültette. Adjunk hálát az Istennek és egy ismeretlen öreg szőlősgazdának, hogy a Pintest átmentette a jövő nemzedéke számára.

A fajta néhány tőkéjére 1968-ban a Pécs-Cserkút melletti szőlőhegyen Németh Márton, a legnagyobb magyar ampelográfus bukkant rá, aki a fajtát a morfológiai jegyei alapján a pontuszi fajtarendszerbe, azaz a kis-ázsiai eredetűek közé sorolta. Termesztési értékének vizsgálatát Kiss Ervin szőlőnemesítő végezte a Badacsonyi Kutatóintézetben és ő a fajta névadója is. A középkori neve ugyanis nem volt ismert, s mivel a termőképessége rendkívül nagy, egy tőkén képes akár 1,6 liter, azaz egy pint – magyar pint – bort is teremni, Pintesnek nevezte el.

A Pintes borát kedvező illat és aromagazdagság jellemzi. A késői szüretelésű, testes, savakban gazdag bor igazi hungarikum, amelyből csak pár ezer palacknyi terem évente. Ízvilága sajátos színfoltot képvisel az európai borok palettáján. A borbarátok körében egyre inkább ismert és kedvelt fajta.
Büszkék vagyunk arra, hogy az egyik legősibb Kárpát-medencei szőlő fajtafenntartói lehetünk, értékeit igyekszünk a legjobb tudásunk és lehetőségeink szerint megőrizni.

Pintes

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!