Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Sziegl Pince

Rendezés:
Nézet:
Termelő: Sziegl Pince
Cikkszám: 00467

A Sziegl Pince létrejötte 2012-re nyúlik vissza, amikor is kaptak egy 80 éves szőlőparcellát. Immár kilenc hektáron folytatják a gazdálkodást. A Hajós-Bajai borvidék gazdag a hagyományos szőlőfajtákban, mészben gazdag, homokos talajban és a löszös agyagtalajban. A borokat tradicionális szemlélettel készítik, tehát nem adnak hozzá és nem vesznek el tőlük semmit. Az így létrejövő teljesen természetes, natúr borok a termőhelyről, a borász egyéniségéről mesélnek.

Első készített boruk egy kadarka volt, mellette azonban a legnagyobb hangsúlyt a kövidinkára, olaszrizlingre és a kékfrankosra fektetik. A régiben keresik az újdonságot, ezért mindegyikből igyekeznek eltérő feldolgozásmódokkal, másféle, izgalmas karakterű bort készíteni. Mivel ez egy alkotó, kreatív folyamat, ezáltal lehetséges, hogy soha nem készül náluk két évjáratban ugyanolyan bor.

Sokszor készítenek tanulmányborokat is a pincében. Évente személyesen válogatják le a fürtöket. Így a terméskorlátozás miatt a fennmaradó, szép, koncentrált fürtök adják a tartalmas borok alapját. A fő fajták mellett a tramini, rajnai rizling és hárslevelű is megtalálható a szortimentben. Minden borukból csak limitált mennyiség készül, végül különlegességként pedig egyesével megszámozzák a palackokat.

Ökológiai gazdálkodást folytatnak kilenc hektáron és öt dűlőn Hajós és Érsekhalma határában. Ezt az ökológiai gazdálkodást nevezik organikusnak és biogazdálkodásnak is. Lényege a rengeteg kétkezi munka és a folyamatos jelenlét. Csak természetes anyagokkal, kénnel, teákkal, rézzel, növényi olajokkal permeteznek. Céljuk egy sokszínű élettér kialakítása, ahol állat, ember és növény egyaránt jól érzi magát. Törekszenek nap mint nap a természet ész az ember közötti egyensúly megtalálására.

A pincefalu fölötti területen (Kolostor-domb) sorakoznak az öregtőkék, amelyek elhelyezkedésük miatt kizárólag kézi műveléssel gondozhatók. A löszdomb tetején található 100 éves tőkék ritkaságnak számítanak. Ezek különleges, koncentrált termést adnak. Ugyan már kis teherbírásúak, így nem tudnak minden évben szüretelni róluk, de amennyiben az évjárat lehetővé teszi, készül belőle 300 palack.

Herreberg egy egyedi adottságokkal rendelkező rész, melyen a löszös agyag altalajon igen változatos, különleges homoktalaj terül el. A löszpart alatt húzódó folyónak köszönhetően, a tetején lévő területet gyakran ellepi a pára. Előfordul a nemesrothadás, azaz megjelenik a fürtökön a botrytis, más néven az aszú. Megtalálhatók itt az idősebb szőlőktől az új telepítésű ültetvényekig minden. a Herrebergből koncentrált, egyedi karakterű, mély, kedves borok születnek.

A Hársfás-úton található a legnagyobb összefüggő területük. Itt jellemző fajtának számít rajta a kékfrankos és az olaszrizling. Itt folyamatos vendégek az állatok, egy egyedi elővilággal rendelkezik a dűlő. A sorokban természetes módon nőnek a gyógynövények. Magasan fekvő dűlő, amihez agyagos, kemény talaj tartozik. A birtok ezen része komoly beltartalmú, ásványos borokat ad.

A Hajós/Pincefalu a világ legnagyobb pincefaluja, melyet talán bemutatni sem kell. Hajós messze földön ismert különleges hangulatáról, amibe érdemes mindenkinek belekóstolnia.

A kadarka tőkéje a sovány homokon is erősen növekszik, hajtásai merevek felfelé, így támasz nélkül, úgynevezett gyalogműveléssel is termeszthető. Rendkívül edzett, igénytelen, jó szárazságtűrő fajta. Levele fényes, hólyagos felületű, durva tapintású, sötétzöld. Fürtjei tömött, hengeres, közepes méretűek. Szereti a hagyományos fakaros, földközeli telepítést. Magas a napigénye. Kékesfeketék a bogyói, de az árnyékos oldalukon sokszor zöldeskékek. Érési ideje a kései, de fagyérzékenysége és rothadékonysága miatt sokszor már szeptemberben szüretelik kevés színanyaggal és alacsony mustfokkal. Kedvező évjárat és jó fekvés esetén 18-20 mustfokot is elérhet. Többnyire bőtermő, de termőképességét nagy mértékben befolyásolja a termékenyülés viszonyai. Bora kiemelkedően fűszeres zamatú.

5.990 Ft