Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

PELLE ZSÓFIA 2019

Ár:
5.190 Ft
Egységár: 10.380,00 Ft/l
Mennyiségi kedvezmény
6 palack felett
4.931 Ft / palack
Termelő: Pelle Párlatház
Cikkszám: 00165
Menny.:palack

Leírás és Paraméterek

PELLE PINCE MÁD, TOKAJ-HEGYALJA
 
Pelle Pince néven 2007 óta gazdálkodnak Mádon, Tokaj-Hegyalján. Boraikat kizárólag saját területeiken megtermelt szőlőből készítjük. 
 
Jelenleg 5 hektárról, a Szent Tamás, Betsek, Király, Újhegy, Sarkad, Dancka dűlők, helyenként kivételes fekvésű és altalajú parcelláiról szüretelik. 
 
Hisznek abban, hogy a gondos művelés és borkészítés segítségével megmutathatják a mádi területek sokszínűségét, nagyszerűségét. 
 
Nagyon fontos számukra a személyesség. Igyekeznek a birtok életében teljes mélységben részt venni, hogy a boraik a saját ízlésüket és gondolataikat tükrözzék.
 
Területeiket magas fokú kézimunkával, természethű növényvédőszerek segítségével, organikus módon művelik. 
 
Ésszerű hozamkorlátozás után megfelelő érettségben lévő fürtöket kézzel szüretelik, a feldolgozást követően pedig természetesen, a lehető legkevesebb beavatkozással készítik el boraikat. 
 
A dűlőiken megtermett furmint, hárslevelű, sárgamuskotály szőlőkből készített borok meghatározó jegye az ásványosság, amelyet a vulkanikus eredetű riolit és riolit tufa altalaj ad a borokhoz.
 
A kezdetektől, 2007 óta Szarka Dénes Dávid borász készíti boraikat, végigkísérve a szőlő útját a műveléstől a palackozásig.
 
Borrajongóként ők is folyamatosan tanulnak, fejlesztik magukat és a megszerzett tudást beépítik boraikba a még jobb minőség elérése érdekében. Folyamatos személyes jelenléttel és őszinte hozzáállással igyekeznek boraikat bemutatni, hogy a velük kapcsolatba kerülő emberek lelkes, tudatos borrajongókká váljanak. 
 
Borkóstolóink során igyekeznek közvetlen, személyes hangulatot kialakítani, hogy vendégeik otthonosan érezzék magukat, feltöltődjenek, ugyanakkor valódi autentikus élményben legyen részük.
 
Céljuk, hogy természethű gazdálkodással és magas minőségű borkészítéssel mutathassák meg Tokaj-Hegyalja egyediségét és értékeit.
 
Az ország legmagasabb alkohol-,  sav- és cukortartalmú borai születnek Tokaj-Hegyalján. Ezen bor titkát nem külön az éghajlati, fekvési vagy talajadottságokban kell keresni, hanem ezek együttes hatásában. A hosszú, párás, napos ősz kedvez az érett szőlőszemek aszúsodásának, töppedésének.
 
A Tokaj-Hegyalja borvidékre jellemző a hideg tél, meleg nyár és a hosszú, napos, párás ősz. Az éghajlat kontinentális jellegű, tehát gyakori a száraz, meleg késő őszi időjárás, ami lehetővé teszi az aszúszemek képződését. A szőlőterületek andezittufán és riolittufán kialakult lösz- és nyiroktalajon találhatók.

A minőség elérésében az érlelés és a tárolás szerepe is nagyon fontos. A riolittufába vájt pincék  1-2 fokos hőingadozás kedvez a boroknak, optimális körülményeket biztosítanak. 
 
Az állandó páratartalomért az úgynevezett Cladosporium cellare nevű pincepenész a felelős, mely vastagon borítja a falakat, az üvegeket pedig bársonyos takaróként őrzi olykor évtizedeken keresztül. 
 
A szőlőben pedig a Botrytis cinerea nevű gomba vonja be a szemeket, vékonyítja el a szőlőbogyók héját, ezzel segítve a cukor és a sav tökéletes harmóniájának létrejöttét. A világhírű aszúk és szamorodnik ezen nemes rothadású szőlőszemek hozzáadásával készülnek.  
 
A bor annál értékesebb, minél több aszúszőlőt tartalmaz. 
 
Az alapborok mellett az aszúszemekkel kevert élő fürtök együttes feldolgozása révén készül a szamorodni és az évszázados technológia alkalmazásával a tájegység legfontosabb bora, az aszú. A tokaji borok érlelődése nemespenésszel borított falú, sokszor több száz méteres pincelabirintusokban elhelyezett fahordókban történik. A legjobb minőségű tokaji borokat Tokaj, Mád, Tolcsva, Tarcal, Bodrogkeresztúr, Erdőbénye, Sárospatak és Tállya községek környékén készítik.
 
Régi mondás szerint a tokaji bor a borok királya, és a királyok bora. Ez a  magyar borkülönlegesség valóban a legkülönb az elsőrangú magyar borfajták közül, és számos koronás fő asztalának egyik kelléke volt a tokaji bor. 
 
Azonban nem csupán a királyoké, hanem a művészetek koronázatlan fejedelmeié is. 
 
 

Furmint 70%, Hárslevelű 20%, Sárgamuskotály 10%

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!