Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Sanzon Tokaj Borház

A Sanzon Tokaj új színfolt Tokaj-Hegyalján, Erdőbénye színterén. Az aprócska birtok egyik tulajdonosa, Rácz Erika (a másik tulajdonos Erika férje) a borvidéken nőtt fel. A Tolcsva melletti Nyakvágóban megörökölt 0,3 hektáros szőlő mellett jelenleg a Rány, a Palánkos és a Szentvér dűlőkben rendelkeznek ültetvényekkel. A családi pince, mindössze 2,7 hektárnyi területen, de cél a szőlőterület 5 hektárra növelése. 2015-ben és 2016-ban a Meszesben is béreltek egy parcellát, az onnan szüretelt szőlő adta a Sanzon Classic alapanyagát. 
A szőlőt  felszívódó szerek használata nélkül művelik. A pincében tartályok, Stockinger és Kádár hordók sorakoznak, a borok közül több fajélesztővel erjed, de vannak spontán erjesztett tételek is - jellemzően a dűlőválogatottak. A saját élesztők érvényesülése egyre nagyobb teret kap. A szőlőművelésben Hotyek Zita, a borkészítésben Péter Róbert (Ábrahám Pince) segített Erikának az induláskor, aki az első két évjáratot követően a saját kezébe vette a munkálatokat. Az első borok a 2014-es évjáratból készültek, de a szélesebb közönség elé  a 2015-ös borokkal léptek ki, és szép lassan jönnek majd a 2016-osok is.
A szortiment egy reduktív eljárással készült "alapborral" indul, amely a Blanc névre hallgat. Hűtött tartályban erjed és rövid ideig tartályban is érlelődik, finom seprőn. A Classic-ra keresztelt bor a Meszes termése, 2015-ös kiadása tartályban erjedt. Első töltésű 500 literes Kádár hordókban érlelődött 5 hónapig finomseprőn. A dűlős borok a Rány terméséből készülnek. Ezek nem találkoznak hordóval (bár Erika szerint mindenkit megtréfálnak).  Tartályban erjednek és érlelődnek 5-6 hónapig. 2016-ból egy ígéretes fordítást is lehetett kóstolni a pincétől.
Rendezés:
Nézet: