Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Vértes Birtok, bor, birtok, pince

A Budapesttől 20 km távolságra lévő festői sváb falu, Etyek, kíválóan alkalmas üde, friss, fiatalos borok készítésére. A Vértes birtok szőlőterülete az egyik legjobb termelésbiztonságú helyen a Tóra-dűlőben található. A  család 3,6 ha nagyságú ültetvénnyel rendelkezik, Chardonnay, Sauvignon blanc, Pinot noir és Syrah termesztésével foglalkoznak.
Természetközeli gazdálkodást folytatnak. A növényvédelem alapja a réz és a kén használata, emellett rendkívül fontos dolognak tartják a szőlőkben a biodiverzitás fenntartását, ezért minden sor fűvesített.

A birtok Etyeken az Öreghegyen található, azonban a borászat Pátyról egy több, mint 200 éves hagyományos pincéből indult. A sok éves munka, és kedves Vásárlók lehetővé tették, hogy 2020-ra megépülhessen új, modern birtokközpontjunk, ahol újult erővel, immáron a lehető legjobb szakmai körülmények között végezhetik azt, amit annyira szeretnek és amihez a legjobban értenek.
A jó minőségű termést a radikális terméskorlátozás biztosítja. Már a területen megtörténik a termés válogatása, így feldolgozásra csak egészséges, kifogástalan szőlő kerül. A zúzás-bogyózás után az ülepített mustot tartályban, irányítottan erjesztik. Az érlelési mód fajtafüggő, azonban az évjárat nagy hatással bír a módszerekre. A vörösborok kivétel nélkül fahordós érlelés után kerülnek palackozásra.

A Pinot Noir francia eredetű szőlőfajta, mely szeptember végén, október elején érik. Tőkéje középerős növekedésű, a késői fagyra viszont érzékeny. Szereti a mély rétegű, meleg és termékeny talajt. Bora fajtajelleges, a bordói fajtáktól eltérően világosabb árnyalatú, bársonyos, telt zamatú,
1-2 szakaszban érik. A megtermékenyítés normális. Egy fürt átlag tömege 70-90g. Rendszeresen terem, rövid metszéssel 2-4 t/ha, de hosszú metszéssel 20t/ha is elér. Legjobb minőségét meszes talajon adja. A szürkepenésznek, peronoszpórának gyengén ellenáll. Tél tűrése kiváló. Berlandieri x ripária alannyal jó az affinitása.
Mustjának cukortartalma 20-24%, késői szüretkor  azonban elérheti a 30%-ot. A belőle erjesztett bor alkoholtartalma 12-14%, az összes savtartalom 0,5%. A bor kellemes, rubinos színű, harmonikus, igen keresett fajta. Ha rosszul színeződik, 5-10% festékszőlőt szoktak hozzá adni. Franciaországban fehér pezsgő készítésére is használják.

Syrah

Francia eredetű szőlőfajta,általában október közepére,végére biztonsággal beérik.Középerős növekedésű,fagytűrése jó.Bora jó minőségű,kékes színárnyalatú,sötét színű,érlelésre alkalmas.

Saugvinon blanc

Francia eredetű szőlőfajta,szeptember végére,október elejére szüretre kész.Erős növekedésű,kissé fagyérzékeny,jó termőképességű fajta,kedveli a meszes talajt.Bora kifejezetten fajtajelleges, könnyen felismerhető, harmonikus, illatos, zamatos, kemény karakterű.

Nincs megjeleníthető termék.