Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Etyek-Budai borvidék

Az Etyek–Budai borvidék az Észak-dunántúli borrégió legkeletibb, a Buda környéki szőlőket felölelő része. Teljes termőterülete 5632 ha, ebből 3927 ha I. osztályú. A szőlőültetvények területe az egész termőhelynek csak 30%-a, 1695 ha. Akárcsak a régió többi borvidékén, itt is szinte kizárólag fehérborokat termelnek, jellemzően reduktív technológiával. Talajai jellemzően mészkő, dolomit vagy homokkő alapkőzeten alakultak ki.

Történelme

Az Árpád-házi királyok alatt már virágzott itt a szőlőtermesztés, és az itt élő emberek megélhetésének fő forrásává vált. Sok szerb (rác) telepedett le ezen a környéken. Ennek köszönhetően a török hódoltság után főleg a vörösbor készítése volt túlsúlyban. 1830 körül a nagyvárosokban a lakosság inkább a fehérbort kereste, így a budai vidéken is arra kényszerültek, hogy egyre több fehérborszőlő fajtát szaporítsanak. A 19. század végétől a Törley-család híres pezsgőihez szükséges fehérbort is e térségben termelték.

filoxérajárvány és a rendszerváltás közötti megközelítőleg száz évben a Buda-környéki területek nem számítottak hivatalosan elismert borvidéknek, mert a filoxéra szinte minden szőlőt kipusztított itt, helyette a lakosság jelentős részben a gyümölcstermesztésre állt rá, szőlőt pedig kevés kivétellel csak háztáji vagy kisüzemi viszonyok között termeltek, azok is főleg gyenge minőségű, bár a filoxérának ellenálló direkttermő fajták voltak. A terület 1989-ben nyerte vissza a bortörvény szerinti borvidéki besorolást, nagyrészt Báthori Tibor és Gombai Nagy Tibor borászok személyes kezdeményezésének köszönhetően.

Hegyközségei

  • Etyeki Hegyközség – ide tartoznak a borvidék középső részének települései, Etyek és közvetlen környéke. Legészakabbi települése Biatorbágy, a legdélebbi Martonvásár; a legnyugatabbi települése Vál, a legkeletibb Budafok. Ide tartozó borvidéki települések még: Gyúró és Kajászó. A hegyközséghez közigazgatási eljárások ellátásában tartozó, nem borvidéki települések: Budapest összes kerületének adóraktárai, BudaörsDiósdÉrdSóskútTabajd és Tárnok[1]

Klímája és borai

Évi átlagos hőmérséklete az országos átlagnál kissé alacsonyabb, az évi középhőmérséklet 9,5 - 10,5 °C. A vidéken folyamatos széljárás jelelmző, az uralkodó szélirány az észak-nyugati, csapadékellátása (évi 650 mm) megközelíti az országos átlagot. Az adottságok lehetővé teszik a korán szüretelhető pezsgőalapborok készítését. A borok többsége nem túl testes, reduktív, száraz bor.

Rendezés:
Nézet:
Cikkszám: 00141
Eper, málna, áfonya ízek
1.990 Ft
Cikkszám: 00101
Bodzaillat, mezei virág, citrus fröccs.
2.190 Ft 2.081 Ft
Cikkszám: 00103
Fűre, egresre és kivire emlékeztető illatkép, melyet citrusok foglalnak keretbe.Mentás fűszeresség egészíti ki. Lecsengése gyümölcshangsúlyos, hosszan érződik.
3.290 Ft 2.961 Ft
Termelő: Anonym Pince
Cikkszám: 00533

Két földrajzilag elkülönülő szőlőterületről származó borok házasítása az Egyből kettő. A házasítás alapját adó Zenitet a Pázmánd határában található ültetvényről augusztusban szüretelték 19-es mustfokkal, kézzel 15 kg-os ládákba. Ezt egészítették ki az etyeki Újhegyre-dűlőből származó Szürkebarát augusztus 27-én szüretelt termésével. A Zenitet zúzás-bogyózást követően alacsony nyomáson, kíméletesen préselték, végül a mustot ülepítették. A színelt tiszta mustot fajélesztős beoltást követően 14 °C-on erjesztették. A Szürkebarátot bogyózást követően préselték alacsony nyomáson, a mustot ülepítették. A leszínelt tiszta mustot fajélesztős beoltást követően 14 °C-on erjesztették.
Halvány zöldessárga szín. Illatában virágokkal és üde gyümölcsökkel. Ízben fehér és sárga húsú gyümölcsök, friss alma és őszibarack, mellette fehérvirágos jegyek és citrusok. Üde és könnyed bor, lendületes savakkal és kirobbanó gyümölcsösséggel.

Etyekre a pezsgő hozta a családot. Szövényi Áron 2004-2005. évben Olaszországban járt egyetemre, szőlészeti-borászati mesterképzésre. Franciaországban a methode traditionelle pezsgő borvidékén, a palackban erjesztett pezsgők világában végezte a szakmai gyakorlatot. Amit Olaszországban elkezdett, Etyeken folytatta tovább és elkészítette első pezsgőjét. Palackos erjesztéssel Chardonnayból és Pinot Noirból. Borász nagybátyától etyeki területei kiváló alapot adtak a pezsgők és borok készítéséhez. 2006-os pezsgőjük nagy sikert aratott családi és baráti körben. 2007-ben kiköltöztek Etyekre és megalapították az Anonym Pincét. 
2010-ig csak sauvignon blanc-nal, chardonnay-val és pinot noir-ral foglalkoztak és éves szinten 2500 palack pezsgőt és bort készítettek. 2011-ben borász nagybátya halálát követően megörökölték a családi területeket, ezzel a birtokméret 2,5 ha-ra nőtt. Az örökség két, számukra új fajtát is hozott magával a zenitet és a pinot grist. A nagyobb birtokméret új lehetőségeket nyitott meg számukra, így hűthető tartályokat, új prést is vásároltak és elkészítették első, csak  tartályban készült boraikat. Első nagy szakmai sikerüket 2011-ben Egyből kettő, zenit és szürkebarát házasításuk hozta meg, amellyel a Magyarországi Újborversenyen elnyerték Magyarország Legjobb Új Bora díjat. Szintén ebben az évben készült el először Ötlett pinot noir rozé, így már 5 borra bővült a ‘paletta’.
2014-ben telepítették első új ültetvényeiket és a saját tulajdonú területeken átálltak a biológiai növényvédelemre.
2015-ben új birtokközpontot létesítettek az Öreghegyen és egyre nagyobb energiákat fektettek a palackos erjesztésű, méthode traditionelle pezsgők készítésébe. 2016-tól pezsgőikben a chardonnay és pinot noir fajták mellett megjelenik a pinot gris is.  Valamennyi saját, etyeki területeikről.  A sauvignon blanc, a chardonnay és a pinot noir fajták csiszolgatása és fehér pezsgők mellett 2016-tól pinot noir rosé pezsgőt is készítenek a champagne-i rosé d’assemblage technológiával.


 

3.250 Ft
Termelő: Anonym Pince
Cikkszám: 00381
Könnyed és légies bor, amely nem tolakszik. Elegáns és mégis nagyon szerethető, lendületes savakkal.
3.450 Ft
Termelő: Gervai János
Cikkszám: 00809

Közepesen mély rubin szín. Kifejező illatában sok gyümölcs, cseresznye,eper, málna, kiegészítve egy könnyed füstös, bőrös jelleggel. Ízében a szép gyümölcsöket kifinomult fűszeresség követi. Bársonyos korty, kiváló egyensúly, érett taninok.

Pinot Noir 2019

Közepesen mély rubin szín. Kifejező illatában sok gyümölcs, málna, eper, cseresznye,kiegészítve egy könnyed füstös, bőrös jelleggel. Ízben a szép gyümölcsöket kifinomult fűszeresség követ. Bársonyos korty, kiváló egyensúly, érett tanninok.  Egy friss telepítésű szőlő első termése. ebben az évjáratban a 777-es klón került csak bele. Erjedést követően hat hónapot volt használt francia hordóban. 

Sauvignon Blanc 2019

Csillogó világoszöld színű. Illatában citrusok, a sauvignon blanc-ra jellemző egres és zöld alma. Kóstolva nagyon ízgazdag,kiváló egyensúly finom savszerkezet ésközepes test  jellemzi. Ízében visszaköszön a zöldalma, egres és egy csepp zöldcitrom. Az érett alapanyag bogyózás után egy éjszakát ázik. Ezt követően préselik és az ülepített mustot hűtve erjesztik.

Sikkes 2019

Csillogó zöld színá. Illatában keverednek a frissen vágott fű és érett trópusi gyümölcsök egressel egy kis zöldalmával és egy kis hordó fűszerrel. Szájban friss, könnyed, de kerek szerkezetű. Sauvignon blanc és chardonnay házasítása. Kóstolva  egres, bodza,  citrus és vanília, illetve trópusi gyümölcsök vibrálnak a szájban. A 2019 es évjáratú sauvignon blanc és chardonnay fajta borok 60-40%-os házasításával készült.

3.450 Ft
Cikkszám: 00102
Szárított barack, mazsola és nektáros jegyek. Nagy testű, krémes szerkezetű bor intenzívutóízzel.
4.650 Ft
Termelő: Anonym Pince
Cikkszám: 00534
Illatában és ízében is az újvilági típusú Sauvignon Blanc  jegyeit hordozza magán ez a bor. Lime, bodza, csalán, zöldfűszerek, mind friss és dinamikus aromatikát adnak. A feszes savakat némi maradékcukor kerekíti, jó egyensúlyú, könnyen szerethető bor.
4.650 Ft
Termelő: Anonym Pince
Cikkszám: 00535

Az Anonym pince egy új pincészet Egyeken. A bor által kerültek erre a vidékre. 2007-ben költöztek a borvidékre. Sok barát és ismerős támogatásával és segítségével valósították meg elképzelésüket.

Elsőként 2006-ban chardonnayt és pinot noirt készítettek az első pezsgőjük alapborának, ami mind a családi, mind a baráti körükben nagy sikert aratott. Ez volt az első ugródeszka, ami továbblendítette őket, hogy egy év kihagyás után tovább folytassák amit elkezdtek.

Etyeki szőlőterületről származik a szőlő, mely a borok alapjául szolgál. 2010-ben vásárolták meg első területüket, melyet 2014-ben pinot noirral telepítettek be. A család korábbi tulajdonában lévő ültetvények művelését 2011-től vették át. Ezáltal még jobban tudtak koncentrálni az ültetvények fiatalítására, a terhelés csökkentésére és átalakításukra. 2014-től Etyeken két helyen is, az Öreghegyen és a Tóra-dűlőben 0,6 ha-on pinot noirt telepítettek, majd 2016-ban újabb 0,35 ha sauvignon blanccal bővült területük.

A 2006-os évjárat erjesztése és érlelése a Sóskúti úti pincében történt, közel a Kecskegödör pincesorhoz. A fehérboraik a 2010-es évjáratig fahordóban, 4-5 hónap seprőn tartással készültek. 2011-ben, mikor a teljes 2 hektár családi terület művelését átvették, kezdtek neki a Magyar utcai házuknál a feldolgozó és palackozásra is alkalmas erjesztő építését. Ekkor vásároltak új prést, bogyózót, hűthető-fűthető koracél tartályokat és kiépítésre került a hűtési rendszer is. 2014 nyarán elkezdék az Anonym ikerpince építési munkálatait és 205 májusában fejezték be. 2015 június 27-én nyitották meg az ikerpéncét.

Új pincészetként bajban voltak a névválasztással. Kivel és mivel azonosítsák őket? A legjellemzőbb szőlőfajtával, a pincesor nevével vagy a borásszal? Sokat ötleteltek, de igazán jó nevet nem találtak, így azon viccelődtek, hogy ők lesznek a neve sincs pince. Innen pattant ki az ötlet, hogy legyenek Anonym pince, amihez azonban mindig hozzáteszik, hogy Szövényi Áron és családja, mivel ez egy családi vállalkozás.

Az etyek-budai borvidéken található valamennyi terültük, ahol egyedi ökológiai viszonyokkal lehet találkozni. E tájat a hegyoldalak, lankás dombok, szeles fennsíkok jellemzik. A folyamatos széljárás szárító hatása és a gyakori napsütés a vegetációs időszak során, még a nem jó évjáratokban is lehetővé teszi az egészséges szőlő szüretelését. Ritkák a fagykárok, bár az országos átlagnál itt alacsonyabb az évi átlaghőmérséklet. A csapadékellátottsága az országos átlaghoz közeli. A talaj összetétele: a meszes alapkőzeten lösz alapú és erdőmaradványos csernozjom.  Mind az ökológiai adottságai, mind a klimatikus adottságai miatt a champagne-i borvidékhez hasonlítják.

A chardonnay egy világszerte ismert szőlőfajta, melyet a világ minden szőlő- és bortermelő országában ismernek és termesztenek. Bogyói gömbölyűek, kicsik. Színük fehéres zöldes, alig hamvas, feketén pontozottak. Nagyon lédúsak, ropogósak, viszont a héjuk vastag. Fürtjei kicsik, 90-100 gr körüliek. Közepesen tömött, hengeres, kissé vállas.

Már szeptember első felében fakad és virágzik, a közepén érik. Növekedése közepes. Ugyan nem bőven, de megbízhatóan terem. Másodtermést viszont alig nevel. A cukortartalma a gyengébb évjáratokban is eléri a 17 mustfokot. Jobb évjáratokban a 20 fokot is meghaladja. Élénk, de finom savtartalma eléri a 8-10 gr/liter körülit. A bogyóknak egészen jellegzetes, fű ízük van.

A szárazabb viszonyokat is elviseli, a közepesnél valamivel jobb a fagytűrő képessége. Töppedésre képes, rothadásra érzékeny. Alkalmas nagyobb magasművelésű tőkeformákra és széles sortávolságra. Természetes csemegebor is készíthető belőle. Kedvelt termék. Érlelt formában elegáns, üde és friss.

4.650 Ft
Termelő: Gervai János
Cikkszám: 00807

Közepesen mély rubin szín. Kifejező illatában sok gyümölcs, cseresznye,eper, málna, kiegészítve egy könnyed füstös, bőrös jelleggel. Ízében a szép gyümölcsöket kifinomult fűszeresség követi. Bársonyos korty, kiváló egyensúly, érett taninok.

Pinot Noir 2019

Közepesen mély rubin szín. Kifejező illatában sok gyümölcs, málna, eper, cseresznye,kiegészítve egy könnyed füstös, bőrös jelleggel. Ízben a szép gyümölcsöket kifinomult fűszeresség követ. Bársonyos korty, kiváló egyensúly, érett tanninok.  Egy friss telepítésű szőlő első termése. ebben az évjáratban a 777-es klón került csak bele. Erjedést követően hat hónapot volt használt francia hordóban. 

Sauvignon Blanc 2019

Csillogó világoszöld színű. Illatában citrusok, a sauvignon blanc-ra jellemző egres és zöld alma. Kóstolva nagyon ízgazdag,kiváló egyensúly finom savszerkezet ésközepes test  jellemzi. Ízében visszaköszön a zöldalma, egres és egy csepp zöldcitrom. Az érett alapanyag bogyózás után egy éjszakát ázik. Ezt követően préselik és az ülepített mustot hűtve erjesztik.

Sikkes 2019

Csillogó zöld színá. Illatában keverednek a frissen vágott fű és érett trópusi gyümölcsök egressel egy kis zöldalmával és egy kis hordó fűszerrel. Szájban friss, könnyed, de kerek szerkezetű. Sauvignon blanc és chardonnay házasítása. Kóstolva  egres, bodza,  citrus és vanília, illetve trópusi gyümölcsök vibrálnak a szájban. A 2019 es évjáratú sauvignon blanc és chardonnay fajta borok 60-40%-os házasításával készült.

5.390 Ft
Cikkszám: 00806
65% Malbec, 25% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot
9.990 Ft