Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

HAVAS ÉS TIMÁR CABERNET SAUVIGNON 2018

Ár:
3.490 Ft
Egységár: 4.653,33 Ft/l
Mennyiségi kedvezmény
6 palack felett
3.141 Ft / palack
Termelő: Timars Kft.
Cikkszám: 00036

Mindig, előre leválogatva, csak a teljesen érett, egészséges gyümölcs kerülhet a szüretelőládákba. A pincéhez szállítás után kíméletesen feldolgozzák. Az erjesztés nyílt kádakban, kézi csömöszöléssel, alacsony hőfokon 22-23 Co-on, 4 hét alatt ment végbe. A folyamat közben az almasav bontást is elvégezték. Hagyományos préselést követően, az újbort ülepítették és gravitáció segítségével fejtették a színbort használt 225 literes hordókba, majd érlelték 18 hónapon keresztül. Mikor kóstolások után elérkezettnek látták az időt egalizálták a hordókat és szűrés nélkül lepalackozták. Forgalomba hozatal előtt további fél évet palackban érlelték.

A Havas & Timár borászat egy hektár saját szőlőterülettel rendelkezik. Az első szüret 2008-ban volt. Egyre több tapasztalattal, odafigyeléssel közösen végzik a szőlőmunkát, ami azt jelenti, hogy minden metszésben, kötözésben, hajtásválogatásban, kézi munkában, fürtválogatásban és persze a szüretben is aktívan részt vesznek. Azért, hogy ne veszítsenek illat- és ízanyogokat, csak kifogástalan minőségű, egészséges és technológiailag teljesen érett szőlőből, lehető legkevesebb fejtéssel, minimális macerálásssal, természetesen készítik.

Magyarország egyik legrégebbi borvidéke az Egri borvidék. 5340 hektár szőlőültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. A borvidék két eredetvédelmi körzetre, a Debrőire és az Egrire tagozódik. ezáltal a központ Eger mellett, még 19 község tartozik hozzá. A város és környéke híres történelmi borvidék. Lakossága már 1000 éve foglalkozik borászattal és olyan kiváló borokat termel, mint a Debrői Hárslevelű, Egri Csillag és az Egri Bikavér.

A cabernet sauvignon fajta szereti a meleg klímát, közepesen vízigényes. Fürtjei hosszúkásak, közepesen tömöttek. Bogyói aprók, mag-hús aránya kb. 1:12, mely a szőlőfajták között kiemelkedően magasnak számít. Bogyói aprók. a bogyóhéj színanyagban gazdag, vastag. Csersavtartalma – elsősorban a magnak, másodsorban a héjnak köszönhetően – magas. Későn virágzó és későn érő fajta. Nagyon fontos, hogy a gyümölcsöt a teljes fiziológiai érettség állapotában szedjék a magas csersavtartalma miatt, különben rendkívül éles, szárító, kellemetlen érzetű bort ad. A vastag héjnak köszönhetően ellenáll a rothadásnak, viszont a lisztharmatra érzékeny.

A tőke növekedési képessége magas, ezért sokszor alacsony növekedésű gyökértörzsre oltják. Fás részei kemények, ezért alkalmas a gépi szüretre és a faggyal szemben ellenálló. Talajigénye jól alkalmazkodó fajta, de kiváló minőségű gyümölcsöt a kavicsos, jó vízelvezetésű  „gravel” talajon ad.

A cabernet sauvignon cefréjét sokszor macerálják (szín és csersavioldás) és hosszan hájon tartják, magas hőmérsékleten erjesztik. Gyakran hosszan érlelik új kis fahordóban (225L). A bor hosszan érlelhető, a gyümölcsön túl az erjedés, a fa aromái és az alkohol határozza meg a karakterét.

Tipikus partnerei a házasításokban a merlot, a malbec, a syrah, a sangiovese a cabernet franc és a tempranillo. Mivel önmagában gyakran „kemény”, ezért gyakran kerülnek házasításba más, a jobb egyensúlyt lehetővé tevő borok. Általában hidegen erjesztett rosé bor alapanyagául is szolgálhat.

A borban közepesen kifejezett primer gyümölcsaromákat találunk, gyakran fekete ribizlire és más bogyós gyümölcsökre emlékeztet. Érleléssel más szekunder aromák fejlődhetnek ki a borban, mint az eukaliptusz, cédrus, dohány és menta. A hideg klímán termesztett szőlő borának illatán gyakran úrrá lesz a vörösbornál kellemetlen herbásság, zöldpaprika, paprika. Forró klímán a gyümölcs túlérett, esetleg főtt gyümölcsös és lekváros aromákat vihet a borba.

Általában közepes alkoholtartalmú, nagy testű, magas csersavtartalommal és közepes-magas savtartalommal rendelkezik. Hosszan érlelhető, gyakran évtizedekig fejlődik a palackban. A legjobb minőségű borokat érdemes akár 4-8 évig érlelni fogyasztás előtt.

Mértékletes fogyasztása a magas antioxidáns-szint miatt jó hatást gyakorolhat az egészségre.

Menny.:palack

Leírás és Paraméterek

Szőlőfajta Cabernet Sauvignon

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!