Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: Kezdőlap >

Ginek

Ginek

Rendezés:
Nézet:
Termelő: Lippai Dénes
Cikkszám: 00431

Egy égetett szeszes ital, amit a közönséges boróka tobozbogyójával vagy annak kivonatával ízesítenek, ami egy semleges ízű alkoholpárlatból készül. Sokszor más fűszereket is felhasználnak, de ízében mindig a boróka dominál.

Sokféle típus létezik, de alapvetően kétfélét különböztetünk meg, melyek a desztillált és a kevert. A desztillált készítésének módja, amikor a szeszbe a borókabogyót és más fűszereket áztatnak, majd újra lepárolják Ezután adnak hozzá kevés cukrot, a tiszta alkoholt és ízanyagokat. A kevert készítésekor a semleges szeszt ízesítik aromákkal és kivonatokkal. Az Európai Unióban az alkoholtartalma legalább 37,5% v/v.

Koktélokhoz általában csak a London Dryt használják, ami egy kevésbé aromás  és desztillált. Ennél fogva teljesen édesítetlen és nem tartalmaz hozzákevert ízanyagokat.

A holland jenever, amit a holland gin-nek is nevezik, a 17. században jelent meg Angliában. Melynek az eredeti változata az oude jenever, ami fűszeresebb és sokszor cseréppalackban árulják. Ez malátapárlatokból fejlődött ki.  A jenevert legalább részben árpából vagy más gabonából párolják kisüstiben és néha fahordóban érlelik. Ennek következtében enyhén malátás, illetve a whiskyhez hasonló lesz az íze. A jonge jenever ( amely ma az elterjedtebb) új ma elterjedtebb változata nagyrészt semleges szeszből készül.

A 2. században Galénosz gyógyszerek hozzávalójaként említi. 1266-ban Cantimprél Tamás említ először borókás párlatot a Liber de natura rerum című művében.

A jenever feltalálójának sokszor egy 17. századi holland orvost, Franciscus Sylviust nevezik.Az aqua juniperi első ismert holland nyelvű receptje az 1552-ben kiadott Constelyc Distilleerboec-ban jelent meg, mely mendenféle betegségek ellen ajánlott. A korabeli gabonapárlatok rossz ízére remek megoldást nyújtott a boróka erős, száraz íze, így a jenever (a népszerű likőrök mellett) lehetővé tette, hogy a 17. században a nagy mennyiségben rendelkezésre álló gabonából a holland kikötővárosok szeszfőzői piacképes szeszt állítsanak elő.

Az Angliában való elterjedés elsősorban a Holladiában harcoló angol katonáknak köszönhető. A németalföldi szabadságharcban találkoztak az angolok az itallal és tőlük ered a „holland bátorság” kifejezés is, amely III. Vilmos idején vált népszerűvé és utal az ittas ember bátorságára. Hollandiában ugyanis nagy részben ő uralkodott. A boróka helyett sokszor a mérgező terpentinnel ízesítették a durva, rossz minőségű párlatokat.

A népszerűség legfőképpen onnan eredt, amikor a kormány engedélyezte a házi lepárlást, majd magas vámot rótt ki a külföldről behozott italokra. A rossz minőségű gabonának (ami nem volt alkalmas sörfőzésre)  ez jó piacot jelentett. A sör megítélése így pozitív maradt, mivel gyakran biztonságosabb volt a fogyasztása, mint a szennyezett, nyers vízé. A gint azonban különféle egészségügyi és társadalmi problémák okozójaként vádolták. Felelős lehetett a halálozási arány növekedéséért, mely megállította a növekvő népszaporulatát Londonnak.

Az abszint ellen kampányolók az 1900-as években a borókabogyóból készült italokat is meggyanúsították agykárosító hatására hivatkozva.

Az amerikai szesztilalom idején erjedt el, az 1920-as években a hírhedt „bathtub”, melyet denaturált szesz méregtelenítésével állítottak elő, majd glicerinnel és különféle anyagokkal, például borókabogyó kivonatával ízesítettek. Nagy népszerűségnek örvendett a rossz íze és az életveszélyes volta ellenére is, mert sok helyen csak ehhez lehetett hozzájutni. Ma a bathtub kifejezés a házi készítésre utal.

6.990 Ft
Termelő: Somló Spirit Kft.
Cikkszám: 00727
Összetevői: ivóvíz, gabonapárlat, boróka, muskotályos szőlő, birs, bodza, levendula és egyéb természetes fűszerek.
10.990 Ft
Cikkszám: 00726
Magyarország első kézműves manufaktúrájában prémium minőségű magyar kukoricaszesz, gondosan válogatott fűszerek és gyógynövények, valamint friss forrásvíz, az ízek harmónikus színfóniájaként forrtak egybe.
11.990 Ft
Cikkszám: 00724
A Tokaj Gin egy összesen 21 fűszert tartalmazó prémium kézműves gin.
12.900 Ft
Cikkszám: 00730

Jacobus Alfons, más néven Bobby, Indonéziában született, és a II. világháború során harcolt a holland hadseregben, majd 1950-ben Hollandiába költözött. Mivel szerette a helyi borókával ízesített italt, a jenevert, azonban hiányolta az otthoni ízeket, ezért indonéz növényekkel fűszerezve saját gint készített. Unokája, Sebastian, 2012-ben fedezett fel egy régi gines palackot a szülői házban, és nagyapja történetétől, illetve receptjétől megihletődve ment el Schiedamba, a gin őshazájába, ahol találkozott egy hetedik generációs gin-főzővel. Az 1777 óta működő Herman Jansen főzde lepárlómester, akivel aztán két év kísérletezés után megalkották a Bobby's Gint. A szemet gyönyörködtető Bobby's üveg a klasszikus jenever palackok illetve korsók újraértelmezése, barna és szürke füstüvegből, amelyet a hagyományos indonéz Ikat mintával díszítenek.

A Bobby's a hagyományos Schiedam jenever és a legfinomabb indonéz fűszerek házasságából született. Egyedi, különleges ízeit a következő növényeknek köszönheti: citromfű, szegfűszeg, koriander, kubeba bors, fahéj keletről, illetve boróka, csipkebogyó és édeskömény.  Bobby's Ginhez csak organikus összetevőket használnak fel, melyeket egymástól elkülönítve párolnak össze a kiváló minőségű szesszel. A végeredmény a klasszikus növények és az indonéz fűszerek utánozhatatlan keveréke. Fűszeres, aromás,  friss citrusokkal és kellemes borsossággal, amely az édes és száraz ízek nagyszerű összhangjával rendelkezik. 

 

13.400 Ft
Termelő: Rare Decoction
Cikkszám: 00728
A bodza, levendula, homoktövis és a különböző citrusfélék kombinációjából született ez a különleges ízvilágú gin. Vibráló kék színét a thai pillangóborsó virágának köszönheti. 
14.300 Ft
Cikkszám: 00725
A prémium pálinkáiról ismert Bestillo pálinkafőzdéjéből került ki két év kísérletezés után. Egy újhullámos gin, mely a boróka mellett számos fűszernövény és fűszer keverék, mint a  kardamom, narancs, bergamot és pár titok illatát, ízeit fedezhetjük fel benne. Karaktere friss és egyedi. Botanikai, citrusos jellege miatt önmagában is megállja a helyét, de koktélok izgalmas alkotóeleme is lehet. Természetesen a klasszikus gin & tonic kombinációban is remek, csak érdemes arra figyelni, hogy a tonik ne legyen túl domináns. 
14.500 Ft
Cikkszám: 00729

A gint négyszer párolják le, nagyon alacsony energiabevitellel, kis adagokban. Így hozzák létre a Knut Hansen különleges ízét és  természetes aromáját. 

Kaspar és Martin e hamburgi származású ital megálmodója, mely nevét az üvegről visszatekintő, világítóan kék szemű, tetovált tengerész után kapta. A tulajdonosok nagy hangsúlyt fektettek a dizájnra, azonban ez semmiképp sem ment a primer ízélmény rovására.

Mindenkit magával ragad a gin zamatos, gazdagon gyümölcsös ízvilága, csapj le rá mihamarabb, ugyanis csak 750 darabot palackoztak belőle az egész világon!

15.600 Ft
Cikkszám: 00731

Egy különleges gin Németországból, a Fekete-erdőből.  A Monkey 47 egyedi és fontos összetevőt is tartalmaz. mint a tőzegáfonya. 47 féle növénnyel ízesítik, és 47 fokon palackozzák. Ezek a jól összeválogatott összetevők meg is hozta a gyümölcsét, hisz 2011-ben mind a World Spirits Awards-on, mind az International Wine and Spirits Competiton megmérettetésen arany érmet nyert a gin kategóriában.

Önmagában is kitűnő élvezetet ígér. Gin tonickal pedig a Fentimans tonikot  ajánljuk. A  tonik alacsony cukortartalma segít abban, hogy minél jobban kijöjjenek a Monkey 47 gin gazdag aromái.

16.300 Ft
Cikkszám: 00732
Egy különleges gin Németországból, egyenesen a Fekete-erdőből. A Monkey 47 egy egyedi és fontos összetevőt is tartalmaz, köztük a tőzegáfonyát! Rövid idő alatt hihetetlen népszerűségre tett szert a  Monkey 47 ízesített verziója. Borsos, fűszeres, pikáns, komplex, a kökény felejthetetlen ízével.
16.300 Ft
Cikkszám: 00702
 A Scapegrace fekete gin mind a növényi alkotók, mind a felhasznált víz esetében külön kiemeli, hogy Új-Zéland mennyivel tisztább és természetközelibb, érintetlenebb terület a világ más részeinél, ez abszolút érezhető a ginben is.
20.990 Ft