Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

CSENDES BADACSONYI OLASZRIZLING 2019

Ár:
3.290 Ft
Egységár: 4.386,67 Ft/liter
Mennyiségi kedvezmény
6 palack felett
2.961 Ft / palack
Termelő: Csendes Szőlőbirtok
Cikkszám: 00829
Menny.:palack

Leírás és Paraméterek

Csendes Dűlő Szőlőbirtokról:

Az Örsi-hegyen fekvő, kivételes adottságú szőlőterület 1971 óta van a családunk tulajdonában. Noha a Badacsonyi borvidék talajára a vulkanikus-bazaltos alapkőzet jellemző, a Kisörs-hegyen a vörös homokkő, valamint a lösz biztosítja a talaj jó kálium- és mikroelem ellátottságát, ez a változatosság adja az itteni borok savakban gazdag, testes, minerális jellegét. A területek kitettsége déli fekvésű. A borvidék klímája szubmediterrán jellegű, napfényben gazdag, kiegyenlített. A mikroklíma kialakulásának kedvez az ültetvények védett déli fekvése és a Balaton víztükre.

A kezdetek kezdetén csak a régi présház mellett egy vegyes ültetvényünk volt, melyhez a hegyen fokozatosan vásároltunk újabb területeket és újítottunk fel a hárslevelű és a szürkebarát területek kivételével, melyek így közel hatvan és negyven éves tőkékről adják a szőlőt.

Jelenleg három hektárt művelünk, és négy fajtánk van: olaszrizling és szürkebarát, valamint hárslevelű és kéknyelű. Talán ez utóbbi kettő áll hozzánk a legközelebb. A kéknyelűt kizárólag ezen a borvidéken termesztik, a hárslevelűt pedig elsősorban nem Badacsonyban keresik az emberek, holott mi úgy tapasztaljuk, nagy lehetőség van benne: szép, illatos, tartalmas, mégis légies, szelíd bort ad. A szőlőben kezdetek kezdete óta, vagyis immár több mint 10 éve együtt dolgozunk a Sikos családdal. A családfő, Attila itt született a hegyen, tudása és alázata a szőlő felé példaértékű és meghatározó. A nagyobb munkák során felesége, Erika is csatlakozik hozzá, de a tennivalókat fiával, Attilával ketten végzik egész évben.

A szőlőtőkék terhelése 1-1,5 kg. Nem használunk műtrágyát, gyomirtó szereket, és 2018-ban ökológiai szőlőtermesztésre tértünk át. A szüretet teljes érettségben kezdjük és kézzel végezzük, a szőlő feldolgozása is a lehető legkíméletesebben történik.
Borainkról:
A szőlő feldolgozása a lehető legkíméletesebben történik. Boraink acéltartályokban, irányított erjesztéssel, fajélesztők használatával készülnek. Az egyes tételek részben fahordós érlelést is kapnak. Palackozás után a borokat 6 hónapig palackban érleljük és csak ezután hozzuk forgalomba. A kéknyelűt legalább egy évig érleljük palackban. 

Kéknyelű 2017:
A kéknyelű a zászlósfajtánk, minden évben rácsodálkozunk, mennyire sok arca van, és mindig tartogat meglepetéseket. 2013 volt a birtok életében az egyik legkiemelkedőbb évjárat, és reméltük, hogy nem kell hosszan várni egy hasonlóan egyensúlyos és remek évre, melyet 2017 el is hozott. A 2017-es évjárat egy félszáraz kéknyelűt adott, kifejezetten jól áll neki a maradék cukor. A bor remekül közvetíti azt a finom ásványosságot, ami az ültetvények talajában rejlő permi vörös homokkő sajátossága.
Bornév: Balatoni Kéknyelű félszáraz, fehér, oltalom alatt álló földrajzi jelzésű fehérbor
Évjárat: 2017
Jelleg: félszáraz
Kiszerelés: 0,75l
Alkoholtartalom: 13%
Olaszrizling 2019:
Tiszta és üde illat, zöld almával, fehér virágokkal, érintésnyi mézzel. Szájban könnyed, ropogós savakkal, zöld almás, friss gyümölcsös ízekkel, pici mandulával.
Bornév: Badacsonyi Olaszrizling száraz, fehér, oltalom alatt álló földrajzi jelzésű fehérbor
Évjárat: 2019
Jelleg: száraz
Kiszerelés: 0,75l
Alkoholtartalom: 13,5%

Szőlőfajta Olaszrizling

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Termék címkék: Olaszrizling